Велик Дел Потро подчини Джокович в незабравим спектакъл в Рио

Велик Дел Потро подчини Джокович в незабравим спектакъл в Рио

Олимпийски игри, I кръг
Новак Джокович – Хуан Мартин дел Потро 6-7(4) 6-7(2)

Хуан Мартин дел Потро и Новак Джокович сътвориха зрелище, което дълго време ще остане в сърцата на тенис феновете, а аржентинецът за втора поредна олимпиада застава на пътя на световния №1. След като го лиши от бронза преди 4 години в Лондон, сега Хуан Мартин направи велик мач и заслужи триумфа над световния №1 в първи кръг на Игрите в Рио със 7-6(4) 7-6(2).

В дните преди двубоя Дел Потро заяви, че има минимални шансове, но с играта си в началните минути загатна доста по-нескромни амбиции. Унищожителен форхенд буквално заби топката в краката на излезлия на мрежата Джокович и аржентинецът стигна до брейкбол още в първия гейм на мача. Ноле обаче го заличи с втори сервис в тялото и макар и мъчително, все пак измъкна подаването си.

При 2-1 гейма в негова полза, Джокович открадна първите две точки на начален удар на Дел Потро, само че беше подложен на разстрел от форхенд в следващата. При 15-30 Ноле се разтегна по изумителен начин, за да върне сервиса на съперника, но последвалият форхенд го довърши, а още няколко дози от това лекарство решиха проблемите на Хуан Мартин и го изведоха до равенство 2-2. Възстановяването на китката на бившия №4 в света явно се развиваше повече от добре, защото той видимо не се притесняваше да играе бекхенд с две ръце и в тези минути на няколко пъти отговори на опитите на Джокович да го пресира с класни минаващи удари. Нещо повече – при 3-4 Дел Потро умело използва слайса като атакуващ удар, а след това и надхитри световния №1 на мрежата, за да фиксира още едно равенство. Двамата съперници играеха открит, мощен, скоростен и атакуващ тенис, а феновете на Централния корт им отговаряха с подобаваща атмосфера по трибуните. Непредизвикана грешка на Джокович доведе до 40-40 при 4-4, а с още една наказателна акция от форхенд Дел Потро си подсигури брейкбол. Ноле обаче разигра следващата точка като професор, принуди аржентинеца да излезе неподготвен на мрежата и с лекота го размина от бекхенд. Световният №1 поведе с 5-4, а аплодисментите на феновете ставаха все по-оглушителни. Нито един от двамата не се поддаде на напрежението в тези решителни мигове и скоро дойде време за тайбрек. За началото зрителите видяха напрегната и разнообразна размяна от основната линия и 14-ата непредизвикана грешка на Ноле, която маркира и първия минипробив. Джокович ведната го върна, но сбърка два пъти поред от бекхенд и размяната на полетата дойде при 4-2 точки в полза на Дел Потро.  

Хуан Мартин запрати още един куршум от сервис в полето на световния №1 за 5-2, а при 5-3 го матира с форхенд на линията и си осигури три поредни сетбола. Първите два бяха на негов сервис и скоро Дел Потро нанаде победен вик, а частта отиде на сметката му със 7-4 точки. Статистиката сочеше 20 уинъра за аржентинеца срещу 10 за Ноле при положение, че и двамата бяха направили по 15 непредизвикани грешки. Хуан Мартин обаче не отпусна нито един брейкбол на световния №1 в този зрелищен първия сет, който буквално ни остави без дъх.

Шоуто не закъсня след почивката, когато при 1-0 за аржентинеца, Джокович спечели разиграването на мача и поведе с 30-0 на свой сервис, но двойна грешка направи резултата 30-40 и сърбинът беше принуден да отрази два шанса за пробив, за да успее да направи резултата 1-1. Нататък безупречното подаване на Дел Потро продължи и световният №1 трябваше да се бори с всички сили, за да се добере до втори пореден тайбрек.

В него Хуан Мартин взе сервиса си, а след това грабна и двете точки на начален удар на Ноле и поведе с 3-0. Напрежението най-после застигна Джокович и той направи непредизвикана грешка за 0-4 т., а ще един гръмотевичен форхенд  означаваше 5-0.

Ноле имаше сили само да върне единия от минипробивите, след което съдбата показа, че днес е на страната на Хуан Мартин и след намеса на мрежата мачът приключи със 7-2 точки във втория пореден тайбрек. Джокович прегърна сърдечно победителя, а на корта се беше настанило усещането, че този мач беше наградата за Дел Потро за всички изпитания, през които мина след трите поредни операции на лявата китка.

Следващият съперник за аржентинеца се казва Жоао Соуса.

В друг мач от днес, Беноа Пер обърна Лукаш Росол с 3-6 6-3 6-4 и продължава напред срещу Фабио Фонини. Раду Албот от Молдова също се зарадва на труден успех над Теймураз Габашвили с 4-6 6-4 6-4, а следващият му съперник е Марин Чилич.

TennisKafe.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH