Медведев оцеля срещу Шевченко и записа победа №300 в Тура

Медведев оцеля срещу Шевченко и записа победа №300 в Тура

Mutua Madrid Open, трети кръг

Даниил Медведев – Александър Шевченко 4-6, 6-1, 7-5

Даниил Медведев се класира за осминафиналите в Мадрид след драматична победа над своя сънародник Александър Шевченко. Вторият поставен бе надигран в откриващия сет, но впоследствие намери верния ритъм и не позволи на квалификанта да поднесе сензация. По този начин Медведев се нареди сред най-добрите 16 в надпреварата за втори пореден път, след като достигна до тази фаза и при предходното си участие през 2021 г.

Следващият му опонент ще бъде Аслан Карацев или Алекс Де Минор.

Шевченко имаше леко превъзходство по отношение на уинърите (42-39) и двойните грешки (4-6), но за сметка на това Медведев направи много по-малко непредизвикани (16-30) и записа повече асове (4-2). Световният №3 спечели 66% от точките си на първи сервис (44/67) и оползотвори шест от 14-те си възможности за пробив (43%), докато неговият опонент реализира четири от 13-те брейкпойнта, до които достигна (31%).

Противно на очакванията, началото бе много по-добро за Шевченко, който осъществи два последователни пробива и поведе убедително с 4-0. Световният №96 се движеше непрестанно по целия корт, докато Медведев разчиташе най-вече на атаки от основната линия. Квалификантът стигна до два сетбола при 5-1, но не успя да реализира нито един от тях. Това се оказа началото на силна серия за Медведев, който намали резултата на 5-4, след няколко отлични атаки от вътрешността на корта. Сервисът на Шевченко обаче го измъкна от трудната ситуация и, след няколко ретура в аут на втория поставен, сетът приключи при 6-4.

В секундите след края на първата част Медведев направи едно от най-типичните за него неща, влизайки в пререкание с публиката. Зрителите на „Маноло Сантана“ подкрепяха Шевченко и това никак не се хареса на световния №3, който иронично сложи пръст на ухото си и ги подкани да бъдат по-шумни.

Вторият сет бе поредното доказателство за това, че насочваната към него враждебност от трибуните е способна да направи чудеса с Медведев. Шампионът от US Open 2021 спаси два брейкпойнта в откриващия гейм, след което на два пъти проби сервиса на Шевченко и поведе убедително с 5-0. Световният №96 прекъсна серията на опонента си и спаси сетбол, но борбеността му се оказа напразна и Медведев изравни резултата в мача след 6-1.

Напълно подобаващо за подобен двубой, третият сет бе и най-драматичният. Шевченко проби за 2-0, но Медведев веднага върна жеста и възстанови равенството. Първата ракета на Русия бе много близо до пълен обрат, но в петия гейм пропусна три брейкпойнта и Шевченко спечели подаването си, след което проби отново и поведе с 4-2.

Медведев обаче и този път отговори на предизвикателството, като веднага върна брейка, след което осъществи обрат от 0-40 и изравни геймовете. С наближаването на края на мача Шевченко започна да се огъва както физически, така и психологически. Две поредни грешки от негова страна предоставиха на Медведев пробив за 6-5, а в почивката след гейма световният №96 имаше нужда от медицинска помощ заради крампи в бедрата.

Вторият поставен стигна до мачбол след ретур в аут на Шевченко, но той бе спасен след чудесен минаващ бекхенд по правата. Веднага след това обаче Медведев стигна до нова възможност след зрелищен уинър по диагонала. Този път световният №3 не пропусна открилия се пред него шанс и след отлична комбинация „сервис-форхенд оформи крайното 4-6, 6-1, 7-5 след 2 часа и 40 минути на „Маноло Сантана“.


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH