Време е за класика, време е за Куинс (превю и прогнози)

Време е за класика, време е за Куинс (превю и прогнози)

Някои от най-добрите играчи в Тура тази седмица ще творят на зелените кортове. През следващите дни ще наблюдаваме два турнира от категория АТР500 – Куинс и Хале.

На Fever-Tree Championships е първата ни ракета Григор Димитров, а в действие ще са и последните петима шампиони. Схемата включва завръщащият се Анди Мъри, Новак Джокович, Марин Чилич и Стан Вавринка.

Мачовете от турнира в Куинс може да гледате по каналите на MAX Sport.

1. Завръщането на Анди Мъри

Безспорно голямата новина тази седмица в Лондон е завръщането на бившия №1 Анди Мъри, който за последно игра на Уимбълдън миналата кампания. Британецът страдаше от контузия в хълбока, заради която отсъства толкова дълго време. Мъри се подложи на операция в началото на сезона, а от няколко седмици тренира на корта.

Бившата първа ракета на Великобритания играе в първи кръг срещу добрия си приятел Ник Кирьос. Австралиецът е много опасен на трева, а в Щутгарт игра 1/2-финал срещу Роджър Федерер.

Разбира се, няма как да очакваме да видим най-доброто от Мъри. Всеки знае, че след толкова време извън Тура завръщането е трудно. Анди може и вече да се чувства добре в тренировъчните занимания, но натоварването по време на двубой е друго, така че ще витае и съмнението дали болката няма да се завърне. Допълнително ще трябва и време, за да може намиращият се в момента извън топ 100 тенисист да върне усещането си на игрището и необходимата увереност.

Прогноза: победа за Кирьос. Моментното състояние на Ник е по-добро, а той щеше да затрудни и най-добрата версия на съперника си, какъвто не е случаят сега. Ако в мача няма някакви неочаквания събития, не би трябвало австралиецът да има проблеми.

2. Григор в търсене на първа титла през сезона

Най-добрият ни тенисист спечели Куинс през 2014 г., а на трева умее да играе изключително още от юношеските си години. Да не забравяме титлата му от Уимбълдън за младежи през 2008 г.

Димитров стартира в първи кръг срещу Дамир Джумхур, а във втори можем да станем свидетели на спектакъл срещу Новак Джокович, който участва с „уайлд кард“.

Съвсем вероятно е евентуална среща със сърбина да е от ключово значение за Григор не само в Куинс, но и за Уимбълдън. Потенциална победа би изстреляла самочувствието на топ тенисиста ни във въздуха, а когато това се случи, почти никой не може да го спре. Загуба обаче ще означава, че преди Уимбълдън Димитров няма да има достатъчно двубои на трева, защото в календара му има само две надпревари на зелени кортове.

Прогноза: победителят от възможния мач Димитров – Джокович ще играе финал. И все пак тенисът не е точна наука, така че нека първо се фокусираме върху срещите от първи кръг, защото мач между българина и сърбина може да изглежда логичен, но не е и задължително да се случи.

3. Заплахата Чилич

Истината е, че топ поставеният Марин Чилич е най-голямата заплаха в Куинс и е фаворит за спечелването на трофея. Хърватинът стана шампион през 2012 г., а миналия сезон стигна до финала на Уимбълдън, където загуби от Роджър Федерер.

Чилич играе в първи кръг с Фернандо Вердаско, а после може да срещне Денис Шаповалов или Жил Мюлер. Сам Куери и Стан Вавринка са сред възможните му 1/4-финални съперници

Пътят на световния №6 към финала не изглежда никак лесен, но за да защити точките си от финала на Уимбълдън през миналия сезон, той ще трябва да направи силен подготвителен турнир и дори да се опита да стане шампион, за да обезпечи евентуално по-ранно отпадане и да избегне срив в ранглистата.

Прогноза: финал

4. Възможни изненади

Кайл Едмънд ще играе в Англия за първи път, откакто стана първа ракета на Великобритания. Той е в добра форма напоследък и ще иска, особено в присъствието на Мъри, да затвърди статута си на №1 в страната.

Фелисиано Лопес е майстор на зелени кортове и миналия сезон вдигна титлата. През тази година обаче мисията му изглежда невъзможна. Испанецът започва срещу Давид Гофен, а във втори кръг може да срещне Милош Раонич, така че ранно отпадане е напълно възможно.

Заедно с Раонич, Томаш Бердих и Сам Куери могат да си тръгнат от Куинс с титлата.

5. Шоу на двойки

Рядко може да се види такова сингъл съзвездие в турнир на двойки. Григор Димитров ще си партнира с Райън Харисън. Двамата стартират срещу Кайл Едмънд и Нийл Скупски, а при евентуална победа ги очаква изключително труден втори кръг – Хюит/Кирьос или Ербер/Маю.

Новак Джокович/Стан Вавринка започват срещу Томаш Бердих/Фернандо Вердаско, а интересни са още дуетите Ник Кирьос/Лейтън Хюит и Джак Сок/Майк Брайън.

Борислав Орлинов, TennisKafe.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH