Какво представлява новата ранглиста на ITF и кога влиза в употреба


В момента световната ранглиста на ATP е съставена от 2050 състезатели с поне една точка. Преди няколко години стана ясно, че това подреждане трябва да бъде по-компактно. За целта ITF и ATP работеха за вземането на решение как да подобрят шанса на младите състезатели да осъществят по-бърз преход към „Чалънджър“ турнирите и към печелене на повече точки и пари от наградни фондове.

За да стори това, ITF представи новата ранкинг система – World Tennis Rankings. Тя е алтернатива на съществуващата ранглиста на ATP, в която влизат най-успешните състезатели от турнирите „Фючърс“. Системата на тези надпревари също се променя. От 2019 г. те се разделят на две части – ITF World Tennis Tour M15 и M25.

Най-високо ранкираните играчи от новото подреждане на ITF ще имат шанса да участват директно в турнирите „Чалънджър“. В тях основната схема вече няма да е с 32 участници, а с 48. От тях 37 ще бъдат с ATP ранкинг, 4 – с ITF ранкинг, петима ще са квалификанти, а „уайлд кард“ се пази за петима тенисисти.

Турнирите „Фючърс“ M25 ще предлагат шест места в основната схема за играчи с ITF ранкинг, докато „Фючърс“ M15 ще служат като начална точка за младежите. Така младите състезатели ще имат шанс да осъществят професионалния си дебют по-лесно от всякога и да преследват първи точки за ранглистата на ATP или тази на ITF.

За да бъде по-компактно подреждането на ATP, играчите ще загубят своите точки, спечелени в част от турнирите „Фючърс“ през 2018. Те ще се трансформират в точки за ранглистата на ITF. Тенисистите запазват пунктове за подреждането на ATP само от турнири на ATP, „Чалънджъри“ и най-силните „Фючърси“. Така в последния ден на 2018 ще има само 630 състезатели в ранглистата на ATP.

Точките вече са конвертирани и се очаква само 31 декември, за да може двете ранглисти да се отделят. Испанецът Давид Перес Санц ще остане в историята като първия водач на ранкинга на ITF с 962 пункта.

TennisKafe.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH