Официално: дълъг тайбрек в петия сет на Australian Open

Официално: дълъг тайбрек в петия сет на Australian Open

В петия сет на мачовете от Australian Open ’19 ще се играе шампионски тайбрек. Първият турнир от Големия шлем последва Уимбълдън, чиито организатори също въведоха дълъг гейм.

След като преди време се появиха слухове за тази промяна, днес турнирният директор Крейг Тайли потвърди решението, споделяйки, че организаторите са се допитали до бивши и настоящи състезатели, коментатори, агенти и ТВ анализатори. Тайбрекът ще се играе до 10 точки при 6-6 гейма.

„Спряхме се на 10-точков тайбрек при равенство от 6-6 гейма в последния сет, за да осигурим специален завършек на двубоите за феновете. Тайбрекът ще ни донесе възможност за един последен обрат в мача. В сравнение с нормалния формат на решаващия гейм, този до известна степен намалява предимството на състезателите с мощен сервис, тъй като е по-дълъг.“

Australian Open е на път на въведе тайбрек в последния сет, за да може мачовете да станат по-къси.

Вълната от промени във формата дойде след маратонския 1/2-финал на Уимбълдън между Джон Иснър и Кевин Андерсън, продължил близо седем часа.

За разлика от Уимбълдън обаче, на Откритото първенство на Австралия планират да въведат шампионски тайбрек (б.а до 10 точки) при резултат 6-6 гейма в последния сет. В Лондон например ще се играе класически тайбрек, но при резултат 12-12 гейма във финалния сет.

Все още не е 100% ясно дали промяната в Мелбърн ще бъде въведена още през следващия месец, или ще бъде приложена само за надпреварите при младежите и девойките и квалификациите при мъжете и жените. При всички положения обаче най-късно до 2020 г. новият формат ще е факт.

Надпреварата започва на 14 януари.

TennisKafe.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH