Федерер за съмненията в себе си, Олимпиадата в Токио и завръщане в Дубай

Федерер за съмненията в себе си, Олимпиадата в Токио и завръщане в Дубай

След като за осми път сложи короната в Дубай, оказала се титла №100 в кариерата му, Роджър Федерер се върна малко по-назад в спомените си. Годините минават, Маестрото вече е на 37, а в света на тениса все повече се обсъжда кога той ще сложи край на знаменитата си кариера. Швейцарецът няма отговор, но пък признава, че в миналото е бил изкушен от възможността да окачи ракетата.

„Смятам, че всеки играч има тези слаби пет секунди, в които си казва: „Наистина ли?“. Това може да се случи, след като е загубил епичен петсетов мач. Може да бъде след като се случи някакъв шок или пък дори след спечелване на нещо. Казваш си: „Колко още искам да постигна?“, сподели 20-кратният шампион от Големия шлем, цитиран от „Gulf News“.

„Мисля, че всеки човек преминава през това. Ще ви излъжат, ако кажат, че никога не са се съмнявали. Всеки минава през тези фази, логично е. Имаме прекалено много престой, прекалено много път, твърде много отлагания на двубои заради дъжд. Това понякога те кара да се вкараш в главата си“.

11 federer

Федерер е не само легенда заради постигнатото в спорта, а и заради начина, по който пази тялото си на 37 години. Той претърпя операция на коляното през 2016 г. и се наложи да пропусне почти половин сезон. Завърна се в Монте Карло и загуби от Жо-Вилфрид Цонга на четвъртфиналите, но тази голяма пауза му е позволила да подреди мислите си.

„Определено операцията за мен бе нещо като проверка на действителността в контекста на това, че може би ще се завърна, но вече няма да е същото. Знаех го. Сега съм щастлив, че мога да погледна назад и да играя без абсолютно никаква болка, без никакви болкоуспокояващи. За мен това е важна седмица, ако трябва да съм честен. Много съм доволен, че преминах през подобна седмица“, сподели Маестрото.

Federer

През 2016 г. той пропусна и Олимпиадата в Рио де Жанейро. Запитан за възможността да го видим на следващите Олимпийски игри в Токио следващата година, Федерер отговори: „Не знам дори как ще се класирам, ако трябва да бъда честен. А ако го направя, не знам дали все още ще играя. За мен това е прекалено далеч“.

„Не знам, просто не искам съзнанието ми да е насочено натам. Ако се случи, ще се случи. Ако не – не. Не е като да е първата ми Олимпиада. Винаги съм искал да съм част от нея, така че ще видим как ще се стекат обстоятелствата“.

Federer

Добрите новини са, че 20-кратният шампион от Големия шлем планира да се завърне в Дубай и през следващия сезон и да се бори за девета титла. Турнирният директор Салах Тахлак дори заяви, че Федерер е дал своето съгласие да вземе участие в надпреварата, която се очаква да се проведе по същото време следващия февруари.

„Имаме планове да направим турнира много специален следващата година, предвид факта, че Дубай ще е домакин на Expo 2020, стартиращ през октомври. Турнирът ще е едно от събитията, които ще предшестват Expo 2020. Така че възможността да имаме Федерер с нас и той да защитава титлата си, е логично не само за турнира, но и за Дубай като град“, сподели Тахлак.

Осемкратният шампион също бе на това мнение: „Това е отговорът. Идеята бе хората да знаят, че се завръщам следващата година. Това е планът. Имам договорка за следващия сезон. Мислех за това тази седмица, защото знам, че са заинтересовани да се върна отново. Чудех се дали да го обявя през седмицата и си казах: „Абсолютно, можем да го направим“.

TennisKafe.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH