Клей срещу хард – колко по-добър е Рафа Надал на червено?

Клей срещу хард - колко по-добър е Рафа Надал на червено?

Рафаел Надал е в търсене на четвърта титла от турнира в Индиън Уелс. Колко по-добър обаче е Краля на клея, когато играе на червено, отколкото, когато е на хард?

Предстоят Мастърс турнирите в Маями и Монте Карло и докато на Miami Open Матадора никога не е печелил, то в Монте Карло има рекордните 11 титли.

От историческа гледна точка, Рафа е към 20% по-добър на любимата си настилка със спечелени 92% от мачовете (415-36), докато на твърди кортове има 77% успех (442-130).

Ако обаче се фокусираме върху различни показатели, според  Infosys ATP Beyond The Numbers разликата е много по-малка. Базата данни е от Мастърс турнирите в периода 2011-18 г.

На клей, Надал печели внушителните 50.6% точките, когато от ретур върне топката в игра на първи сервис. Интересно е обаче, че процентът пада само с 4.3, когато става дума за срещи на твърда настилка.

table

На спечелени точки на втори сервис разликата дори е по-малка:

table 2

Когато комбинираме показателите на първи и втори сервис, Рафа печели 53.7% от точките на клей и 52.3% на хард. В АТР испанецът е лидер по спечелени точки от посрещане на клей, а на хард е на 23-та позиция на първи сервис и 14-та на втори. Разликата обаче не е толкова голяма, така че някоя друго спечелена точка през годините можеше да го изстреля много по-напред.

TennisKafe.com по Infosys ATP Beyond The Numbers


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH