Аржентинският тенисист, който се бори срещу корупцията, но едва получи признание

Аржентинският тенисист, който се бори срещу корупцията, но едва получи признание

Марко Трунджелити стана известен с 11-часовото пътуване с кола, което осъществи от Барселона до Париж с 88-годишната си баба миналата година, за да стигне навреме за Ролан Гарос. Там аржентинецът дори постигна победа срещу Бърнард Томич на старта и стигна до втори кръг.

130-ият в световната ранглиста се състезава предимно в „Чалънджър“ турнири, но тенисът му дължи много. Не защото е голям шампион и е дал нещо немислимо на любимата игра, а защото се бори с корупцията в спорта и срещу уреждането на мачове.

След като съдейства за установяването на наказания за сънародниците си Николас Кикер, Патрисио Ерас и Федерико Кориа, 29-годишният тенисист срещна студено отношение и от колеги, и от компетентния орган, борещ се срещу корупцията в спорта – Tennis Integrity Unit. Най-после обаче от антикорупционното тяло се извиниха официално на Трунджелити и той получи своето заслужено признание. TIU осъди отношението, което аржентинецът получи вследствие на помощта в разследване за уреждане на мачове.

arco trungeliti

Всичко започна през февруари, когато в ексклузивно интервю вестник „La Nacion“ разкри, че 29-годишният играч е изиграл важна роля в антикорупционно разследване. Той е свидетелствал срещу свои сънародници, най-известният от които е Николас Кикер, който бе с ранкинг №84, преди да получи забрана да играе. Той бе наказан за 6 години спиране на състезателни права, но по-късно санкцията бе намалена на три години.

Освен това Трунджелити бе с основна заслуга за спирането на състезателните права на Ерас, получил наказание за три години, и Кориа, който получи забрана да играе шест месеца.

„Tennis Integrity Unit осъзнава, че вследствие на това г-н Трунджелити е бил обект на силна критика и че мотивите му за колаборация с TIU са били поставени под съмнение“, заявиха от компетентния орган, цитирани от Ubitennis.net. „TIU безусловно осъжда отношението, което г-н Трунджелити е получил, и желае да изложи наяве своята благодарност към него за подкрепата“.

kicker

Случаят започна още през 2015 г., когато Трунджелити се свързал с властите, след като получил подкуп от човек, който урежда мачове, представил се като спонсор. Аржентинецът описал перфектно стойността на подкупите, които варирали от 3000 долара за мачове от сериите „Фючърс“ до 100 хиляди долара за двубои в Тура на ATP. Човекът, уреждащ мачовете, назовал имена на тенисисти, с които вече сключил сделки, и в тях попадали тримата наказани по-късно аржентинци.

Въпреки че усилията на световния №130 са признати от мнозина, той споделя, че е бил „използван“ от властите. Като резултат от разследванията, е получил враждебно отношение от колегите си в Тура, като твърди, че някои от тях са спрели да говорят с него и са започнали да подлагат на съмнение мотивите му.

„Те просто ме използваха“, сподели Трунджелити пред „Associated Press“ миналия месец. „Просто ме пуснаха в средата на морето. Беше истинско бедствие. По мое мнение, това бяха най-лошите процедури, които някога съм виждал. Все още плащам цената на това“.

trungelliti

Най-новото изявление на Tennis Integrity Unit е позитивна стъпка в тази насока, макар сериозно да се забави.

„Г-н Трунджелити действаше с най-високо ниво на честност, както и в името на спорта. Неговата окуражителна и принципна позиция срещу тези, които осъществяват корупция, е достойна за почит и похвала“, заявиха от TIU.

Въпреки всичко Трунджелити заяви, че ще продължава да се бори срещу уреждането на мачове в тениса. Дори подчерта възможността да съдейства за ново разследване на компетентния орган, ако това е нужно.

„Това не е проблем само за играчите. Има много треньори, които са включени, много. Повече, отколкото си представяме. Ако си психически слаб, със сигурност си участник в това, защото можеш да направиш лесни пари. Ако помислите, това си е един час работа за сто хиляди долара“, споделя аржентинецът.

TennisKafe.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH