Плишкова срещу Конта в борба за трофея в Рим (превю)

Плишкова срещу Конта в борба за трофея в Рим (превю)

В неделя (19 май) няма да гледаме само Рафаел Надал срещу Новак Джокович на финала в Рим, тъй като преди това ще се стане ясна шампионката при жените в италианската столица. В 14:00 ч. българско време на централния корт излизат Джоана Конта и Каролина Плишкова.

Британката търси своя четвърти трофей, както и първи на клей. Последната ѝ титла дойде преди две години, когато триумфира на Miami Open, а след това изигра три финала – два в Нотингам и един в Рабат, но не успя да стигне до отличието.

Konta

В същото време Плишкова ще се бори за своята 13-а титла. Чехкинята спечели 12 от 24-те финала, които е играла до момента, а Конта е триумфирала в три от своите осем битки за трофея. Тази година световната №7 спечели отличието в Бризбън, а след това стигна до финал в Маями, но загуби от Ашли Барти.

Тя е първата чехкиня, класирала се на финал в Рим от 1982 г. насам, когато Хана Мандликова губи от Крис Евърт в решителния мач. Плишкова обаче има поводи за оптимизъм, тъй като победата ѝ над Мария Сакари на полуфиналите бе под №26 за нея през сезон 2019 – единствената тенисистка с повече успехи през кампанията е сънародничката ѝ Петра Квитова с 28.

Последната победителка в турнира от Великобритания е Вирджиния Уейд, която надиграва Хелга Нийсен Мастхоф с 6-4 6-4 през 1971 г.

pliskova1

В общия баланс срещу Конта чехкинята води с 4-1 победи. През 2015 г. Плишкова я надигра в Бирмингам, а през следващия сезон триумфира в Индиън Уелс и в Ийстбърн, преди британката да вземе реванш в Пекин същия сезон. Последната им среща се изигра през 2017 г., където в Ийстбърн победителка отново беше  настоящата №7 в света. Двете обаче никога досега не са се срещали на финал.

Плишкова ще стане ракета №1 на Чехия при дамите след днешния ден, тъй като вече изпревари Петра Квитова в ранглистата – ще достигне поне четвъртата позиция. Ако пък триумфира с трофея, ще заеме №2 в подреждането зад Наоми Осака.

Британката ще се завърне в топ 40 и ще заеме поне 26-ата позиция. При победа днес ще се изкачи до №22.

Конта загуби три сета по пътя към финала, докато съперницата ѝ даде само две части на своите опонентки. Плишкова не се изправи срещу поставена тенисистка през цялата седмица, докато британката надделя над седмата в схемата Слоун Стивънс и шестата Кики Бертенс.

TennisKafe.com по wtatennis.com

 

 


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH