Обзор на ден №12 от Ролан Гарос

Обзор на ден №12 от Ролан Гарос

Датата 6 юни ще остане в историята на Ролан Гарос. Новак Джокович, Доминик Тийм, Александър Зверев и Карен Хачанов винаги радват феновете на тениса със страхотна игра, но героят на ден №12 е друг. Или по-скоро героиня. Става въпрос за Аманда Анисимова. 

Само на 17 години, американката с руски корени стана първият състезател, без значение мъж или жена, роден през новия век, който достига до полуфиналите в турнир от Големия шлем. Как се случи това? Вижте:

Кралицата в Париж падна. Тийнейджърката Анисимова се устреми към 1/2-финалите

anisimova

Родената през 2001 година Аманда Анисимова детронира действащата шампионка на Ролан Гарос – Симона Халеп. Тийнейджърката надигра румънката и съвсем заслужено я победи с 6-2 6-4. В следващия си двубой тя излиза срещу Ашли Барти.

Световната №51 се превърна и в най-младата американка във финална четворка на „мейджър“ от 1997 г. насам, когато Винъс Уилямс стигна до финала на US Open също на 17.

26 последователни победи в турнири от Шлема за Новак Джокович

Djokovic

Световният №1 Новак Джокович записа 26-ата си последователна победа в турнир от Големия шлем и се класира за 1/2-финал на Ролан Гарос. Сърбинът се наложи със 7-5 6-2 6-2 над Александър Зверев, като така за девети път стига до топ 4 в Париж и за първи, откакто през 2016 година вдигна „Трофея на Мускетарите“.

15-кратният шампион от Големия шлем все още няма загубен сет в надпреварата, а в битка за място на финала ще се изправи срещу Доминик Тийм, който на свой ред се справи в три сета с Карен Хачанов.

Човек с мисия: Доминик Тийм спечели 1/4-финала с Хачанов

thiem

Миналогодишният финалист Доминик Тийм се класира на 1/2-финалите тази година, след като не остави шанс на Карен Хачанов. Австриецът се наложи с 6-2 6-4 6-2.

За победителя предстои четвърти последователен двубой в топ 4 във френската столица. Той прекъсва и серия от 10 последователни победи на Хачанов в Паржи, след като руснакът триумфира и на Мастърса в зала „Берси“ миналата година. Карен все пак ще дебютира в топ 10 на ранглистата в понеделник.

В битка за място на финала Тийм ще се изправи срещу световния №1 Новак Джокович, който надигра в три сета Александър Зверев.

Ашли Барти си осигури място в топ 4 на Ролан Гарос и топ 5 на ранглистата

barty 2

Ашли Барти се класира на 1/2-финалите на Ролан Гарос, след като надигра Мадисън Кийс с 6-3 7-5. Австралийката ще играе за първи път на тази фаза в Париж, като благодарение на успеха си си гарантира не само място в топ 4 във френската столица, но и в топ 5 на световната ранглиста от понеделник.

Барти ще играе 1/2-финал с Аманда Анисимова.

Адриан Андреев се отказа от Ролан Гарос

Andreev

Адриан Андреев отпадна на осминафиналите при юношите на Откритото първенство на Франция „Ролан Гарос“ , след като при резултат 6-7 (5) 3-5 се отказа в двубоя си срещу американеца Тоби Алекс Кодат.

Причината за решението на българина е контузия на лявата китка, съобщи БНР, позовавайки се на майката на тенисиста Мариана Савова, която е с него в Париж. Травмата идва точно месец преди началото на юношеския Уимбълдън и Андреев остава под въпрос.

Победа, струваща повече от всичко: Париж отново ще подкрепя свои във финала на двойки

Chardy

Френският тандем Жереми Шарди и Фабрис Мартен ще спори за титлата на Ролан Гарос в турнира на двойки. Двамата сънародници вдигнаха родната публика на крака, след като надделяха над третите поставени в Париж – Хуан Себастиан Кабал и Роберт Фара.

Французите надделяха със 7-5 6-4, с което си осигуриха битка срещу Кевин Кравитц и Андреас Мийс от Германия. Немците, които станаха шампиони в Ню Йорк по-рано през годината, ще се борят за втория си трофей при тандемите, след като надиграха със 7-5 6-3 над аржентинската двойка Гуидо Пея/Диего Шварцман.

Анисимова: Нямам идея как се случи, но играх най-добрия тенис в живота си

anisimova 1

Аманда Анисимова е името, което ще се споменава дълго в Париж, заради невероятното ѝ постижение. Само на 17 години, американката с руски корени стана първият състезател, без значение мъж или жена, роден през новия век, който достига до полуфиналите в турнир от Големия шлем. И всичко това – след като надигра действащата шампионка Симона Халеп на Ролан Гарос. Как се случи това? Самата Анисимова също няма отговор.

„Не знам. Просто играх най-добрия тенис в живота си. Нямам идея как го направих, но се случи“, сподели развълнуваната тенисистка. „Не изглеждах нервна, защото наистина не бях. Просто се чувствах супер развълнувана и щастлива от възможността, която ми се откри“.

Халеп след загубата: Доволна съм от резултата

halep1

Въпреки че отпадна на четвъртфиналите и не успя да защити титлата си на Ролан Гарос, Симона Халеп напуска Париж с позитивно мислене. Световната №3 бе надиграна от 17-годишната американка Аманда Анисимова с 6-2 6-4 и това я натъжава, но не променя плановете ѝ особено много.

„Чувствам се тъжна, защото винаги, когато губя, е така. Малко съм разочарована, защото не успях да намеря играта си. Не можех да се движа нормално, а тя игра страхотно. Мисля, че дадох всичко, което можех, както днес, така и в целия турнир. Доволна съм от резултата“, сподели румънката.

„Роди се звезда“ – най-доброто от победата на Анисимова над Халеп (видео)

Как Джокович и Тийм стигнаха до полуфинален сблъсък в Париж (видео)

Нашият победител в играта #telenorgrandslam вече е в Париж и се включи от френската столица специално за вас:

Репортерът на „ТенисКафе“ вече е в Париж #telenorgrandslam

Репортерът на „ТенисКафе“ от мястото на събитието #telenorgrandslam

roland garros

Ирина Димитрова, която стана голямата победителка в играта на Тенискафе, с подкрепата на Telenor, видя на живо как миналогодишната шампионка Симона Халеп бе детронирана от тийеийджърката Аманда Аисимова. Репортерът ни спечели наградата, предоставена от Telenor, и е в центъра на събития. 

Вижте нейния репортаж ТУК.

Преди голямата битка Роджър Федерер – Рафаел Надал:

Виландер: Ако подбира добре моментите, в които да играе сервис-мрежа, Федерер има шанс срещу Надал

PARIS, FRANCE - JUNE 6: Mats Wilander receives on court a trophy for his 3 titles at the French Open during Day 11 of the 2018 French Open at Roland Garros stadium on June 6, 2018 in Paris, France. (Photo by Jean Catuffe/Getty Images)

„Във важните точки игра сервис-мрежа. Толкова е талантлив… ако имаш великолепен ретур може и да спечелиш точката, но успех!“, сподели Матс Виландер за Роджър Федерер.

На полуфиналите Маестрото ще се изправи срещу Рафаел Надал – Краля на клея:

„Иска да спечели мача, но ако се справи зле, може да изглежда глупаво. Ако подбира добре моментите, в които да играе сервис-мрежа, има шанс“, заяви анализаторът.

„Федал“ на клей: най-добрите точки и отигравания (видео)

„ТенисКафе“ пита: кой ще спечели класиката „Федал“ на Ролан Гарос?

Federer Nadal

В традиционната ни анкета този път ви питаме: кой ще спечели класиката „Федал“ на Ролан Гарос?

Осем години след последната им среща в Париж, те ще играят за 39-и път, като балансът е 23:15 в полза на Надал. В турнирите от Големия шлем Надал води с девет на три победи. Класирането сред четиримата най-добри е голямо постижение за Федерер, който не беше играл на „Ролан Гарос“ от 2015 г. Полуфиналът е осми за него в Париж в 18-ото му участие.

ГЛАСУВАЙТЕ В НАШАТА АНКЕТА ТУК.

Междувременно стана ясна програмата за петък (7 юни):

Корт „Филип Шатрие“ (започват в 13:50 ч.)
1. Роджър Федерер – Рафаел Надал
2. Новак Джокович – Доминик Тийм

Корт „Сюзан Ленглен“ (започват в 12:00 ч.)
1. Ашли Барти – Аманда Анисимова

Корт „Симон Матийо“ (започват в 12:00  ч.)
1. Джоана Конта – Маркета Вондроушова

Вижте пълната програма ТУК.

От WTA са недоволни, че женските полуфинали на Ролан Гарос не са на централния корт

Roland Garros

От Женската тенис асоциация (WTA) излязоха с официална позиция, в която обявяват своето недоволство от програмата на Ролан Гарос за петък (7 юни). Главният изпълнителен директор Стийв Саймън изрази разочарованието си от организаторите, които поставиха женските полуфинални двубои на кортовете „Сюзан Ленглен“ и „Симон Матийо“, а не на централния „Филип Шатрие“.

„Няма съмнение, че програмата бе променена от метеорологичните условия и WTA осъзнава проблемите с подредбата на мачовете на Ролан Гарос“, сподели Стийв Саймън в официалното изявление.

„Въпреки това ние сме изключително разочаровани от местоположението на двата женски полуфинала – на странични кортове. Това решение е нечестно и неуместно. Четирите дами, които играха толкова добре и стигнаха толкова напред в турнира, заслужиха правото да играят на най-голямата сцена“.

TennisKafe.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH