Ще повтори ли Гофен геройството от Лондон в Хале? (превю)

Ще повтори ли Гофен геройството от Лондон в Хале? (превю)

В събота Роджър Федерер постави рекорд на турнира в Хале, а в неделя ще има възможност да постигне уникално лично постижение. В 14:00 ч. българско време топ поставеният швейцарец ще спори за трофея с Давид Гофен, а при победа ще вдигне своята 10-а титла в надпреварата.

20-кратният „мейджър“ шампион надигра Пиер-Юг Ербер с 6-3 6-3, за да достигне своя финал №13 в Хале – рекорд в историята на турнира. Ако спечели и срещу белгиеца, световният №3 за пръв път в кариерата си ще вдигне даден трофей 10 пъти. Той има по девет отличия в Хале и в родния Базел.

„Невероятно е. Представих се много солидно“, остана доволен Маестрото след успеха над Ербер. „Не страдах в сервис геймовете си, а когато стигах до възможности на ретур, успях да се възползвам от тях“.

federer

Носителят на 101 титли също така има шанса да се придвижи все по-близо до лидера по този показател Джими Конърс, който е със 109 трофея. Ако Федерер надиграе Гофен, той за 16-и път ще спечели поне три отличия в един сезон. До момента през 2019 г. швейцарецът вдигна титлите в Дубай и в Маями.

Федерер вече е с баланс от 67 победи и 7 загуби в Хале, а по пътя към 13-ия си финал в турнира трябваше да изиграе два трисетови сблъсъка – срещу Жо-Вилфрид Цонга във втори кръг и срещу Роберто Баутиста Агут на 1/4-финал. На старта надделя над Джон Милман, а в битката преди финала надигра Ербер. Миналия сезон швейцарецът загуби заключителната битка срещу Борна Чорич и сега се надява да не повтори подобно поражение.

„Изиграх много тенис, така че може би се нуждая точно от това преди финала“, сподели Маестрото.

federer halle

Топ поставеният на NOVENTI Open води със 7-1 в преките мачове срещу Гофен, а в тази статистика влиза и победа в последователни сетове в Хале преди три години. Швейцарецът е загубил едва един сет срещу белгиеца в своите седем успеха.

28-годишният тенисист обаче записа една от най-големите победи в кариерата си именно срещу 20-кратния „мейджър“ шампион. През 2017 г. той го отстрани по пътя към финала на Nitto ATP Finals в Лондон след 2-6 6-3 6-4. По-нататък Гофен стигна до заключителната битка, която обаче загуби от Григор Димитров. Това се оказа и последният финал за белгиеца преди този в Хале през 2019 г.

Световният №33 надделя над Гуидо Пея, Раду Албот, Александър Зверев и Матео Беретини по пътя към своя 12-и финал в Тура и загуби по сет само от молдовеца и от световния №5 и любимец на домакинските фенове Зверев. Тази неделя Гофен ще се бори за пета титла в кариерата си, както и първа от Токио 2017 г. насам.

Goffin

„Той е невероятен човек“, заяви Федерер относно съперника си. „Той е един от играчите с най-добър бекхенд. Супер бърз е с краката и има невероятно придвижване по корта. Изигра страхотен мач срещу Беретини, за да спре серията му, както и срещу Зверев. Гледах този двубой и беше впечатляващо. Така че мисля, че ще имам труден финал. Това важи в особена степен за тази сцена, както и срещу този определен съперник – Давид, към когото изпитвам голямо уважение.“

Кой ще вдигне титлата в Хале според вас?

TennisKafe.com

 


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH