Федерер: Добре е да си важен, но е по-важно да си добър

Федерер: Добре е да си важен, но е по-важно да си добър

В навечерието на US Open Роджър Федерер направи посещение на магазин на своя спонсор UNIQLO в Ню Йорк, където отговори на няколко въпроса. Маестрото разкри кои са били хората, които са го вдъхновявали, кое е любимото му лично постижение и какво е неговото мото.

Макар да е легенда на спорта като цяло и да е на пето място в класацията на Forbes за най-скъпоплатени атлети в света, бившият №1 продължава да се следва едни и същи думи от началото на кариерата си:

„Когато бях малко момче, ме попитаха в едно интервю дали има някакво мото, което следвам. Казах им: „Добре е да се важен, но е по-важно да си добър“. Много хора се взимат прекалено на сериозно или мислят, че са на върха на света, но не постигат нищо. Според мен е важно да останеш смирен, да работиш здраво и да се отнасяш добре с останалите.“

Швейцарецът е постигнал изключително много в тениса и продължава да подобрява рекорди, но нещото, от което се гордее най-много отново до голяма степен е свързано с миналия му отговор:

„Много се гордея с фондацията си, която съществува вече 15 години и е повлияла на един милион деца. Чрез нея успяхме да им дадем по-висококачествено образование. На корта най-голямото ми постижение са осемте титли от Уимбълдън.“

Roger Federer

Носителят на 20 титли от Големия шлем сподели, че неговите идоли в спорта са тези, които успяват да се задържат на върха с години, като отличи NFL звездата Том Брейди, който е по-голям от Федерер с четири години и е най-възрастният куотърбек, печелил Super Bowl.

Когато става дума за личности извън корта, Роджър посочи като голямо свое вдъхновение бившият президент на Република Южна Африка Нелсън Мандела, който играе ключова роля срещу апартейда в страната. Мандела почина през 2013 г. на 95-годишна възраст, като Маестрото така и не е успял да се срещне с него:

„Нелсън Мандела направи велики неща за други хора по света. Щеше да е огромно удоволствие да се срещна с него, но това никога не се случи. Жалко е, понеже предполагам, че щях да имам възможността да го направя, тъй като майка ми е от Южна Африка. Много съжалявам за тази пропусната възможност.“

На световния №3 му предстои участие на US Open, където може да се превърне едновременно в най-титулувания играч с 6 титли и в най-възрастния шампион.

TennisKafe.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH