Дъждът подобри качеството на въздуха в Мелбърн

Дъждът подобри качеството на въздуха в Мелбърн

В началото на седмицата Мелбърн оглави световната класация за най-мръсен въздух. Пушекът от пожарите в Австралия обви града и заплаши да обърка сериозни плановете на организаторите на Australian Open.

Далила Якупович не можеше да диша свободно в своя мач от квалификациите, а вследствие от това получи и паник атака, като комбинацията доведе до нейното отказване от турнира. Случаите на тенисисти, които изпитваха проблеми заради качеството на въздуха бяха много – Бушар и Томич също се оплакаха, а демонстративен мач между Мария Шарапова и Лаура Зигемунд бе отменен. Тренировките в комплекса на няколко пъти бяха прекратявани, а се появиха и слухове, че един от подавачите е припаднал.

На 15.01 обаче заваля дъжд, който подобри значително положението. От възможно най-лошата степен  „опасен“, въздухът се смъкна до „вреден“, като се очаква през следващите дни тенденцията за подобряването на състоянието в града да продължи.

По информация на AirVisual в четвъртък и петък качеството му ще бъде добро, преди отново да се влоши до „вреден“ през уикенда:

Melbourne air quality

Провеждането на мачове в тези условия бе последвано от масово недоволство от страна на играчите, като американецът Ноа Рубин, който отпадна по-рано днес в квалификациите, даде обширно интервю по темата пред Sportingnews.

Световният №250 се оплака от липса на комуникация между организаторите и играчите и заяви, че според него примерен финал между Джокович и Федерер не би се провел в тези условия:

„Ако на корта бяха Федерер и Джокович, щеше ли да се процедира по различен начин? Това е въпросът. Не мисля, че те щяха да играят в тези условия.“

Много други тенисисти също се изказаха по темата в социалните мрежи. Лука Пуй попита играчите „защо излизат на кора“, докато Елина Свитолина отправи въпроса си към организаторите: „Защо трябва да чакаме да се случи нещо лошо, за да предприемем действия?“

Australian Open

Темата, повдигната от Пуй, стана популярна в последните дни, като мнозина заеха позицията, че състезателите трябва да бойкотират надпреварата и да не се появят на корта, но Рубин сподели, че ситуацията не е толкова лесна:

„Нямаме много шансове да направим толкова пари и да напреднем така в ранглистата. Ако стигнем до първи кръг, ще спечелим повече пари, отколкото на всеки друг турнир, което прави решението дали да се откажеш още по-трудно.“

„Хората казват „просто се откажи“, но това е моят начин да се издържам, моят живот и моята професия. Можем да се оплакваме, но няма да се оттеглим от турнира – нямаме лукса да се откажем от турнир като този. Аз съм професионалист, но фактът, че покрай нас има подавачи на топки и фенове е просто абсурден.“

По време на най-тежките моменти в града турнирният директор Крей Гайли настоя, че всички мерки за безопасността на играчите са взети и от надпреварата ще подходят към замърсения въздух, както към дъжда или жегата – действията на корта ще бъдат преустановени, ако условията не позволяват да се провеждат мачове.

„Също както, когато е много горещо или вали, играта ще бъде прекъсната, ако е нужно това да се случи,“ сподели Тайли.

„Държим постоянна връзка с WTA и ATP и двете организации подкрепиха решенията, които взехме днес. Това е нова ситуация за всички ни – да трябва да се справяме със замърсен въздух. Поради това залагаме на експерти, които ни съветват как да продължим.“

Australian Open haze

Замърсеният въздух в Австралия е вследствие на мащабните горски пожари, които започнаха на източното крайбрежие на Австралия още в средата на октомври миналата година. Огънят обхвана големи райони в югоизточната част на континента в щатите Нов Южен Уелс и Виктория, няколко региона на южното крайбрежие.

В резултат на пожарите на континента са унищожени повече от 8,5 милиона хектара гора, около 3 хиляди жилищни сгради и над 6 хиляди административни и битови сгради. При пожара са загинали 26 души, включително петима пожарникари. Според някои съобщения в резултат на пожарите са умрели повече от 1 милиард животни.

TennisKafe.com

В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH