Джокович, историята и как една песен „вбеси мафията“

Джокович, историята и как една песен "вбеси мафията"

Новак Джокович е спортна икона, разпознаваема по целия свят. Именно заради тази популярност обаче, всяко негово действие предизвиква огромен отзвук. Точно това се случи и с начина, по който сърбите отпразнуваха титлата си от ATP Cup.

Сърбия стана първият шампион в историята на ATP Cup. В решителния мач на двойки от серията Новак Джокович и Виктор Троицки се наложиха над Фелисиано Лопес и Пабло Кареньо Буста с 6-3 6-4 и с общ резултат 2-1 успеха спечелиха титлата. От решителна роля за сръбския триумф бе Джокович, който  спечели битката на първите ракети срещу Рафаел Надал и изравни на 1-1 победи, а при тандемите бе безупречен, за да се докаже като големият лидер на страната си.

В България, партито на сърбите се рдавше на изключително позитивна реакция:

„Вива България“, „Поздрав за нашите братя, българите“ и „българи – юнаци“, бяха сред възгласите в сръбската съблекалня.

Novak Djokovic of Serbia

По всичко изглеждаше, че Джокович и компания искрено се забавляваха. Те следяха и какво им пишат феновете в социалните мрежи и коментираха. Неподправената им радост обаче предизвика огромен скандал в Косово.

Шампионите от ATP Cup пяха тяхна песен за Косово – „Видовдан“ на Гордана Лазаревич, която вбеси и посланика на Косово в България – Едон Цана, определил тенисиста като „примитивен, назадничав и обикновен балкански националист и шовинист“.

В припева на въпросната песен се пее „Никой не може да откъсне Косово от душата ми“, а именно това е частта от текста, върху която пеещите акцентираха най-силно.

Дни по-късно се появи и информация, че мафиоти от Косово и Албания са отправили смъртни заплахи към Новак Джокович и семейството му. А отзвукът от развитието на поведението на Джокович и пеенето на песента „Видовдан“ се оказа много по-голям, отколкото изглеждаше първоначално.

„Ноле е първокласен спортист и патриот, който не е мрази и не е обидил никого. Всичко останало са мръсни политически игри. Не го е страх и няма да позволи това да помрачи радостта и е готов за още победи“, коментира източник пред сръбските медии.

Novak Djokovic of Serbia

Какво символизира песента и „кой може да откъсне Косово от душата“?

Сърбите обичат заканата „Ще дойде Видовден!“, която символизира времето за възмездие. А песента, която Джокович и компания пееха, е свързана с Битката при Косово поле (1389 г.), която е част от съпротивата на християнските народи, населяващи Балканския полуостров, срещу експанзията на османците. В това кръвопролитно сражение сръбската армия губи предводителя си княз Лазар и претърпява значителни загуби в жива сила. На османската войска също са нанесени тежки поражения и самият емир Мурад I (1362-1389) намира смъртта си.

В следващите няколко години сръбските владетели един по един признали върховенството на султана, трите български държави били покорени, а Византийската империя била заличена завинаги в 1453 г.

Има и предание, че от манастира Раваница, намиращ се на около 150 км от Белград, ще започне възраждането на Сърбия като велика държава, доминираща в югоизточната част на Европа. А то черпи силите си от събитията, разиграли се на 15 юни 1389 година, известни като битката на Косово поле.

През 1989 година певицата Гордана Лазаревич записва песента, посветена на събитията по време на битка на „Видовдан“. По това време в югославската провинция Косово има напрежение етнически сърби и енически албанци, а Свободан Милошевич лишава Косово от автономен статут и допълнително нагнетява нaпрежение, което впоследствие води до много кръвопролития.

Всички тези исторически нюанси превърнаха едно уж обикновено празнуване на тенис купа в повод за напрежение, политически игри и дори намеса на мафията.

Що се отнася до самия Джокович, той винаги е казвал, че обича държавата си, но не мрази другите. Така че едва ли е целял провокация. Още с пристигането си на Australian Open, бившият №1 показа колко обича фолклора:

TennisKafe.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH