Обзор на ден №1 от Australian Open: Григор Димитров с успешно начало

Обзор на ден №1 от Australian Open: Григор Димитров с успешно начало

Чакането приключи и Australian Open 2020 вече започна. В първия ден от надпреварата в Мелбърн станахме свидетели на успешното начало на Григор Димитров, юбилейна победа на Новак Джокович, завръщането на Роджър Федерер и начало на похода към 24-ата титла от Шлема за Серина Уилямс.

МЪЖЕ:

Григор Димитров започна участието си на Australian Open с победа

Grigor Dimitrov

Григор Димитров откри с успех участието си на Australian Open 2020. Най-добрият ни тенисист надигра Хуан Игнасио Лондеро с 4-6 6-2 6-0 6-4 и си осигури продължаване към следващия етап на надпреварата, където му предстои сблъсък с Леонардо Майер или Томи Пол.

Първата ни ракета се нуждаеше от известно време, за да започне да намира ударите си, но щом влезе в ритъм, бившият №3 установи пълен контрол над срещата. След средата на втората част полуфиналистът от 2017 г. намали значително грешките и диктуваше събитията на корта.

Впечатление направи и големият брой асове, които българинът записа – 17 за четири сета.

В интервюто след края на мача Димитров отличи Australian Open като един от любимите си турнири и коментира българската подкрепа от трибуните:

„През последните години виждам български флагове. Това ме кара да се чувствам у дома. Далеч, но в същото време близо до дома,“ след което добави на български: „Благодаря ви на всички.“

Григор Димитров към българската публика в Мелбърн: Карате ме да се чувствам у дома

grigor dimitrov

Първата ни ракета Григор Димитров откри участието си на Australian Open 2020 с победа с 4-6 6-2 6-0 6-4 над Хуан Игнасио Лондеро. 18-ият поставен започна колебливо, но съумя да поеме инициативата във втората част и не я изпусна до края на двубоя.

„Не знам, просто се опитах да намеря ритъма си. Много труден първи сет, изобщо не успявах да намеря ударите си, допусках много непредизвикани грешки,“ сподели  бившия №3 след края на мача, след което добави: „Какво мога да кажа. Много съм щастлив, че отново съм тук, публиката беше невероятна днес. Искам да ви благодаря.“

Григор за екипа си: Обичам да съм различен, с Nike се забавлявахме (галерия)

Grigor Dimitrov

Григор Димитров започна успешно участието си на Australian Open 2020, надигравайки Хуан Игнасио Лондеро в четири сета. Ако победата му над аржентинеца беше донякъде очаквана, то голямата изненада за мнозина бе екипът, с който българинът се появи на корта.

Най-добрият ни тенисист бе облечен в лилав анцуг на жълти точки, който предизвика противоречиви реакции в социалните мрежи – нещо, което няма значение за първата ни ракета:

„Общо взето нямам против да нося каквото и да е. Мисля, че екипът е готин,“ сподели 18-ия поставен в пресконференцията си след срещата.

Избрани моменти: Григор Димитров – Хуан Игнасио Лондеро (видео)

Трудно, но успешно: Джокович достигна до победа №900

Novak Djokovic

Новак Джокович започна похода към осма титла на Australian Open с много труден успех срещу Ян-Ленард Щруф. Действащият шампион удължи серията си от победи от началото на годината до седем поредни, след като надделя над световния №37 със 7-6(5) 6-2 2-6 6-1 и достигна до победа №900 в Тура.

Сърбинът изпита проблеми в първата част, в която пропусна сетбол при 5-2 от посрещане и трябваше да измъква сета в тайбрек, както и в третата, когато Щруф вдигна нивото си и отмъкна сета. В крайна сметка Новак наложи своето темпо и записа победа №69 в Мелбърн. В следващата фаза носителят на трофея излиза срещу Татсума Ито или Прайнеш Гунесваран.

Джокович: Горд съм с постиженията си, но по-важно е, че правя това, което обичам

Novak Djokovic

Новак Джокович беше повече от щастлив, че постигна победа №900 в своята кариера.

„Първо, невероятно е да се върна на тази арена, която има много специално място в сърцето ми. Това е най-успешният корт в кариерата ми. Хубаво е да се завърна в Австралия, земята на тениса. Благодаря, че останахте почти до полунощ и подкрепяхте и двама ни“, сподели Новак на корта след успеха.

„Мисля, че започнах добре. Пробих в началото на първия сет, после взех труден тайбрек. Той обаче обърна и не пропускаше ударите си в третия сет. Браво на него, той е много силов играч със страхотни удари. Поздравявам го за играта днес“, обърна се Джокович към съперника.

Бърза победа за Роджър Федерер в първи кръг

federer ao 2020

Роджър Федерер преодоля първи кръг на Australian Open 2020 за 83 минути игра. Маестрото се справи с 6-3 6-2 6-2 срещу Стийв Джонсън. Шесткратният шампион в Мелбърн играе за 21-ви пореден път в турнира и има баланс от 21-о в първи кръг.

Успехът за бившия №1 е негов №98 в надпреварата.

„Спомням си как през 1998 година дойдох тук, за да играя при младежите, а на следващата година участвах в квалификациите. Спомням си и как победих Майкъл Ченг в първия ми мач от основната схема през 2000 година. Сега той е треньор на мои опоненти (б.а Кей Нишикори). Ние обаче сме си добри приятели, както и децата ни“, разказа Федерер.

В потока на Григор Димитров: Шаповалов и Чорич отпаднаха

shapovalov

Двама от поставените тенисисти в потока на Григор Димитров на Australian Open приключиха участието си. Денис Шаповалов и Борна Чорич загубиха мачовете си още от първи кръг.

Канадецът отстъпи на Мартон Фучович с 3-6 7-6(7) 1-6 6-7(3) в среща, в която опонентът му игра на върховото си ниво през цялото време, докато Шаповалов бе нервен, правеше грешки и въпреки че имаше моменти, в които превъзхождаше съперника си, през повечето време беше надигран.

Същевременно Сам Куери поднесе една от изненадите. Борна Чорич се превърна в първия от поставените тенисисти в схемата, който приключи участието си след загуба 3-6 4-6 4-6 от американеца. Победителят игра на страхотно ниво и завърши с 36 уинъра срещу 19 за съперника му. В следващия кръг играе с Рикардас Беранкис, който победи Роберто Карбайес Баена 6-4 6-2 6-2.

Шаповалов си изкара негативната енергия върху ракетата и съдията (видео)

shapovalov racket

Денис Шаповалов със сигурност няма да запомни Australian Open 2020  с нищо добро. Заради все по-доброто му представяне в последно време очакванията към него бяха големи, но канадецът разочарова още в първи кръг.

Изнервен от факта, че играта не му се получава, Шаповалов си изкара негативната енергия върху ракетата, като я хвърли на земята. Заради това действие получи официално предупреждение от съдията на стола, което само допълнително влоши ситуацията. Тенисистът се скара с рефера, обяснявайки му, че не е счупил ракетата си и няма как да бъде наказан:

„Това си е моята ракета, мога да правя с нея каквото поискам. Не съм нарушил правилата, не съм нарушил правилата! Не съм счупил ракетата. Просто си върши работата!“, крещеше световният №13.

Циципас загуби само пет гейма в първия си мач и продължава срещу Колшрайбер

Tsitsipas

Стефанос Циципас не срещна никакви проблеми в мача си от първия кръг на Australian Open срещу Салваторе Карузо. Разликата в класите бе явна и италианецът успя да спечели само пет гейма – 6-0 6-2 6-3 за час и 45 минути.

Подкрепян от бурната гръцка агитка по трибуните световния №6 се нуждаеше само от 23 минути, за да сложи точка на първия сет след 6-0. Съперникът му трябваше да се бори за всяка точка, като в много от случаите Циципас дори не прибягваше до агресивна тактика.

В следващия кръг шестият поставен ще се изправи срещу Филип Колшрайбер, който надигра Маркос Гирон със 7-5 6-1 6-2.

ЖЕНИ:

Всеки мач е история: Серина и Вожняки искат титлата в Мелбърн

serena-wozniacki

Носителката на седем титли от Australian Open Серина Уилямс даде успешен старт на тазгодишното си участие в надпреварата. 23-кратната шампионка от Големия шлем преодоля първи кръг след 6-0 6-3 срещу Анастасия Потапова в мач, в който имаше тотално превъзходство.

Американката завърши срещата с 24 уинъра и реализира 4/5 точки за пробив, до които стигна. Балансът ѝ в първи кръгове от „мейджър“ турнири вече е 73-1, а Серина вече има 350 победи в тези надпревари.

В същото време на Australian Open 2020 с победа започна и Каролин Вожняки. Бившата №1 надигра с 6-1 6-3 Кристи Ан.

„Готова съм отново да спечеля този турнир. Първата победа е постигната, остават още шест“, закани се шампионката от 2018 година.

Първа стъпка към №24 (видео)

Вожняки: Да играя в Мелбърн е много емоционално преживяване за мен

wozniacki auckland

Шампионката от 2018 г. Каролин Вожняки започна последния турнир в професионалната си кариера с категорична победа над Кристин Ан. „Готова съм отново да спечеля този турнир. Първата победа е постигната, остават още шест“, закани се Вожняки.

„Чувствам се добре, че спечелих първия си мач тук. Никак не е лесно да играя в Мелбърн, защото знам, че това е последният турнир в кариерата ми. За мен да играя тук е много емоционално, но смятам, че се справих добре“ , каза Вожняки след мача.

Шампионката Наоми Осака започна с успех в Мелбърн

naomi osaka ao 2020

Действащата шампионка от Australian Open, Наоми Осака започна защитата на титлата си с успех 6-2 6-4 над изгряващата чешка звезда Мари Божкова. Японката игра най-добрия си тенис в решителните моменти, като направи осем аса в двубоя. Във втори кръг бившата №1 излиза срещу Сайсай Джън, която надигра с 6-3 6-2 Анна Калинская.

Поставената под №3 играеше на Rod Laver Arena за първи път, откакто през 2019 година победи Петра Квитова на финала. Представи се така обаче, че сякаш изобщо не бе прекъсвала да играе на този корт.

Мечтан дебют в Мелбърн: 15-годишната Гоф отново надигра Винъс Уилямс

Gauff

След феноменална първа година в Тура 15-годишната Кори Гоф откри и сезон 2020 по подобаващ начин. Американската сензация дебютира по мечтан начин в основната схема на Australian Open, побеждавайки със 7-6(5) 6-3 един от големите си идоли в лицето на Винъс Уилямс.

Това е втори успех за тийнейджърката от две срещи между двете, като първата беляза първия ѝ двубой в основната схема на турнир от Големия шлем, когато премериха сили на Уимбълдън ’19.

Пристигайки в Мелбърн като член на топ 100 и шампионка от Тура, Гоф е сериозна заплаха за всяка опонентка, макар да е най-младата тенисистка в схемата. Днес Коко запази спокойствие, поставена под напрежение, като записа 17 уинъра и спечели 64% от точките, при които излезе на мрежата.

Световната №1 Барти трябваше да постига обрат в първия си мач в Мелбърн

Barty 2

Ашли Барти стресна австралийците по трибуните в Мелбърн, но се справи с Леся Цуренко и откри с победа участието си на Australian Open ’20. Световната №1 започна колебливо в мача, но постепенно заигра на обичайното си ниво и постигна обрат за 5-7 6-1 6-1.

Двойните грешки на Цуренко не помагаха на украинката, която иначе не играеше никак лошо. С увеличаването на аванса си обаче Ашли се чувстваше все по-комфортно на корта и започна да намира все по-често ударите си. Двубоят приключи именно с двойна грешка на световната №120.

В следващия кръг  топ поставената ще срещне Полона Херцог или Ребека Петерсон.

Квитова без проблеми в първия кръг в Мелбърн

Kvitova

Финалистката от миналата година Петра Квитова преодоля без проблеми първия кръг на Australian Open. В чешки дбубой Квитова не срещна проблеми срещу Катерина Синякова и я надигра с 6-1 6-0. Мачът бе преместен на корт „Маргарет Корт Арена“ заради дъжда в Мелбърн.

Квитова, която е поставена под номер 7 в схемата, не даде шанс на съперничката си, превъзхождайки я във всички аспекти на играта. Квитова записа седем аса в мача, който продължи само 50 минути.

Във втория кръг Квитова ще играе с Паола Бадоса, която отстрани  Йохана Ларсон със същия резултат 6-1 6-0.

Джън и Стивънс сложиха финална точка в програмата, рожденичката Джън продължава напред

Sloane Stephens, US Open 2019

Непоставената Шуай Джън успя да пребори съпротивата на полуфиналистката от 2013 година Слоун Стивънс на старта на Australian Open и да се поздрави с успех на рождения си ден. Китайката, която е номер 40 в световната ранглиста, надигра в три сета 24-ата поставена американка с 2-6 7-5 6-2 за малко повече от два часа на корт „Маргарет Арена“.

Шуай Джън, която днес навърши 31 години, има две титли на сингъл в кариерата си, а най-високото ѝ постижение в първия турнир от Големия шлем е през 2016 г., когато достигна до четвъртфиналите. Във втория кръг Джън се изправя срещу американката Катрин Макнели, която по-рано днес надигра представителката на домакините Саманта Стоусър с 6-1 6-4.

Дъжд обърка програмата на Australian Open и при дамите

rain

Дванадесет мача от турнира при дамите бяха отменени в първия ден на Australian Open заради дъжд в Мелбърн. Сред тях и срещите на поставените Мадисън Кийс/10/, Йохана Конта /12/ и Мария Сакари /22/. Срещата на Алисън Риск и Яфан Ван бе прекъснат и ще се доиграе утре. Осемнадесетата поставена Риск спечели първия сет с 7-6 (5), преди дъждът да прекъсне мача.

Петте най-добри точки от първия ден на Australian Open (видео)

Междувременно стана ясна и програмата в Мелбърн за вторник:

Rod Laver Arena (начало 02:00 ч.):
1. Кристина Младенович – Каролина Плишкова
2. Дона Векич – Мария Шарапова
3. Рафаел Надал – Уго Делиен
4. Даниил Медведев – Франсис Тиафо (не преди 10:00 ч.)
5. Елизабет Кочарето – Анджелик Кербер

Margaret Court Arena (начало 02:00 ч.):
1. Белинда Бенчич – Анна Каролина Шмьедлова
2. Адриан Манарино – Доминик Тийм
3. Айла Томлянович – Анастасия Севастова
4. Дженифър Брейди – Симона Халеп (не преди 10:00 ч.)
5. Марко Чекинато – Александър Зверев

Melbourne Arena (начало 02:00 ч.): 
1. Полона Херцог – Ребека Петерсон
2. Мадисън Кийс – Дария Касаткина
3. Дамир Джумхур – Стан Вавринка
4. Алексей Попирин – Жо-Вилфрид Цонга (не преди 07:00 ч.)
5. Ник Кирьос – Лоренцо Сонего  (не преди 10:00 ч.)

Вижте пълната програма ТУК.

TennisKafe.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH