Опитът надви младостта в Ротердам: Монфис защити титла за пръв път в кариерата си

Опитът надви младостта в Ротердам: Монфис защити титла за пръв път в кариерата си

ABN AMRO World Tennis Tournament, финал
Гаел Монфис – Феликс Оже-Алиасим 6-2 6-4

След края на Australian Open Гаел Монфис смело заяви, че ще гони място в топ 5  на световната ранглиста. Половин месец по-късно той вече има две нови титли на сметката си.

Световният №9 надигра Феликс Оже-Алиасим на финала в Ротердам и защити трофея си от миналогодишното издание на ATP 500 надпреварата – нещо, което постига за пръв път в кариерата си. Третият поставен се наложи с 6-2 6-4 за малко по-малко от час и половина.

Монфис впечатли с много зрял подход към финала, като още от началото на срещата даде инициативата на противника си. Французинът се изнесе на няколко метра зад основната линия, откъдето се защитаваше великолепно и подбираше внимателно моментите, в които да бъде агресивен.

В същото време 33-годишният състезател връщаше голям процент от ударите на противника си, гонейки дори всеки смач. Разликата в опита между двамата си пролича, като тази тактика бе посрещната от прибързани отигравания от страна на Оже-Алиасим, който се нуждаеше от време, за да се отърси от напрежението и да покаже на какво е способен.

19-годишният канадец показа фантастичен тенис през тази седмица, но днес допусна огромен брой непредизвикани грешки от форхенд, а единственият впечатляващ компонент в играта му бе представянето му на мрежата.

След като след полуфинала сподели, че никога не е сервирал толкова добре, Феликс не можеше да разчита на началния си удар толкова много на финал. Опонентът му влизаше в разиграване почти всеки път, като на сметката на световния №21 имаше само един ас и цели пет двойни грешки, дошли във важни моменти.

След 2-2 в първата част Монфис спечели шест поредни гейма, което допълнително пречупи съпротивата на съперника му. Единственият брейкбол на Оже-Алиасим в първата част дойде още след първия пробив при 2-3, но и тогава канадецът прибърза и изкара топката в аут.

В последните минути на двубоя тийнейджърът показа най-добрата си игра, като най-после намери увереността си и изпълненията му започнаха да намират целта. Два ретур уинъра му помогнаха да спаси четири мачбола при 2-6 2-5, след което навлезе в корта при първия си брейкбол и го реализира след удар в мрежата на съперника си.

Възходът в представянето му продължи, а защитата на опонентът му започна да се пропуква под форхенд атаките на канадеца. Десетият гейм във втората част обаче се оказа последен в мача. Сервирайки за втори път за мача, Монфис не сгреши – 6-2 6-4.

Това е трофей №10 за Гаел Монфис, докато Феликс Оже-Алиасим трябва за четвърти път да преглътне загуба на финал и продължава да чака първата си ATP титла. Макар да е минал само месец от половина от 2020 г., това е първият сезон, в който французинът печели два трофея в един сезон.

TennisKafe.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH