„Българският Уимбълдън“: Когато само Навратилова лишаваше Катерина Малеева от полуфинал

"Българският Уимбълдън": Когато само Навратилова лишаваше Катерина Малеева от полуфинал

Живот без Уимбълдън – това е ситуацията през 2020 година. Тенис звездите се обединиха около мнението, че по света сега има и по-важни неща, и са прави, но и признаха, че „свещената трева“ ще им липсва. Турнирът се провежда от 1877 г., като Уимбълдън не се състоял в десет случая по време на световните войни. За последно той е бил отменян през 1945 г. Сега The Championships отново го няма, но това стана повод да стартираме рубриката „Българският Уимбълдън“, в която ще ви припомним някои от най-големите успехи на български тенисисти в Лондон.

Двете фантастични серии на Катерина Малеева на Уимбълдън и „кошмарът“ Навратилова

Да играеш на два пъти четвъртфинал на Уимбълдън е великолепно постижение, но кой знае какво още може да постигне Катерина Малеева, ако и в двата случая нямаше малшанса да се изправи срещу най-успешния състезател в историята на турнира – носителката на девет титли Мартина Навратилова.

Катерина прави дебюта си през 1984 г., а на 21-годишна възраст вече играе четвъртфинали в три поредни турнира от Големия шлем. През 1990 г. стига до тази фаза на Australian Open и повтаря постижението си на Ролан Гарос, а само месец по-късно вече е и във втората седмица в All England Club.

Преди това тя вече е записала участиe на осминафинал в надпреварата – през 1988, но не успява да надгради и да запише четвърта последователна победа.

Това вече не важи през 1990 г. Поставената под №7 в схемата не дава сет на своите съперници в първите четири двубоя. Барбара Романо, Кимико Дате, Ан Деврийс и Натали Ереман печелят общо 16 гейма в срещите си с българката, но на четвъртфиналите я чака Мартина Навратилова. По-рано през сезона Катерина регистрира престижна трисетова победа срещу нея на полуфиналите на клея в Хюстън. Устремена към своята девета титла на „свещената трева“ обаче, състезаващата се за САЩ тенисистка печели с 6-1 6-1 и слага край на участието на Малеева.

Страхотният поход на Уимбълдън в крайна сметка носи шестото място в ранглистата на българската тенисистка, което се оказва и най-високото ѝ класиране.

Katerina Maleeva

Два сезона по-късно и трите сестри попадат в основната схема на надпреварата. Магдалена има лошия късмет да се падне срещу Мартина Навратилова още на старта и отпада, деветата поставена Мануела стига до трети кръг, а 12-ата в схемата Катерина отново се представя блестящо и изравнява най-доброто си постижение на „свещената трева“.

Елиминира последователно Колит Хол, Манон Мария Болеграф, Мана Ендо и Жули Алар, като по този начин отново е във втората седмица без загубен сет. Кой обаче я чака на четвъртфиналите? Разбира се, Мартина Навратилова. И този път 18-кратната шампионка от Шлема надделява и след 6-3 7-6(2) продължава в следващата фаза, където губи от Моника Селеш.

TennisKafe.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH