Мъри също иска обединение на ATP и WTA, както и повече жени на ръководни постове

Мъри също иска обединение на ATP и WTA, както и повече жени на ръководни постове

Анди Мъри подкрепи Роджър Федерер за идеята ATP и WTA да се обединят в едно общо управително тяло. Бившият №1 смята, че много играчи от мъжкия Тур, които се намират във високите нива на ранглистата, вярват, че подобна стъпка ще е положителна за тениса.

„Когато много топ състезатели при мъжете започват да обсъждат и да говорят за това, определено е много обещаващо“, каза шотландецът пред CNN.

„Когато тези решения стават факт, е много важно не само да гледаме на обединението през очите на мъжете, но също така да назначим повече жени на постове, свързани с вземането на решения. Така гласовете на всички ще бъдат чути“, смята Мъри, който по принцип е един от най-големите защитници на правата на жените в спорта.

Andy Murray

Обединението на ATP и WTA, за което Роджър Федерер заговори, по всичко изглежда, не опира до това дали ще се случи, а кога ще стане факт. Носителят на 20 титли от Големия шлем явно сподели новината малко по-рано, отколкото трябваше да го направи „Само аз ли си мисля, че сега е моментът, мъжкият и женският тенис да се обединят и да се превърнат в едно цяло?“, написа в Twitter Федерер. „Не говоря за самата игра на корта, а за двете управителни тела (ATP и WTA) на тенис туровете“.

Веднага той бе подкрепен от Рафаел Надал, Симона Халеп, Петра Квитова, Белинда Бенчич и още мнозина тенисисти. Ник Кирьос засега остава против идеята.

„Говорих с някои от играчите при мъжете, които не бяха щастливи, защото наградните фондове са изравнени“, сподели Анди Мъри. „Тогава им казах: „Бихте ли предпочели изобщо да няма повишение?“. А те отговориха: „Всъщност, да“. Работим с хора с различен мироглед в тези дискусии“.

andy murray

Седемте управителни тела на тениса: ATP, WTA, ITF и четирите турнира от Големия шлем, така или иначе вече официално се обединиха около идеята, че трябва да спасят играчите във финансова нужда.

Работи се по създаването на програма (Player Relief Program), която да помогне на засегнатите състезатели от пандемията от коронавирус. Дискусиите между шефовете са в много напреднал етап, като общото им становище гласи, че в най-скоро време идеята ще бъде реализирана.

В случая с обединението на ATP и WTA обаче става дума за нещо много по-сериозно – двете организации да станат една.

През годините обаче тенис шефовете много рядко са били на едно мнение, като разминаванията най-често са водели до това играчите да страдат. В случая именно тенисистите повдигат темата отново, а вероятно игрите за влияние тепърва започват.


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH