„Това се случва, когато пренебрегваш всички протоколи“ – реакциите за събитията на Adria Tour

"Това се случва, когато пренебрегваш всички протоколи" - реакциите за събитията на Adria Tour

След като вчера Григор Димитров даде положителна проба за коронавирус, днес Борна Чорич се превърна във втория тенисист, взел участие в Adria Tour, който официално е заразен.

Демонстративните турнири, организирани от Новак Джокович в Белград и Задар, бяха критикувани сериозно още преди излизането на новината за инфекцията на българския състезател, но след нея реакциите станаха още по-бурни.

По време на мини тура на сърбина не се спазваха почти никакви ограничения за социална дистанция, като участниците се забавляваха с контактни спортове като футбол и баскетбол, посещаваха заведения, даваха интервюта насред големи тълпи от хора, прегръщаха се и се ръкостискаха. Трибуните по време на мачовете бяха пълни.

Турнирният директор на Adria Tour обяви, че всички контактни лица на бившия №3 ще бъдат тествани и че надпреварите са били проведени при съответствие с мерките, които правителствата на Сърбия и Хърватия препоръчват. Това твърдение обаче не спести недоволството в онлайн пространството.

Глупаво решение да се проведат тези демонстративни турнири,“ написа Ник Кирьос. „Желая бързо възстановяване на момчетата, но това се случва, когато пренебрегваш всички протоколи. Това не е шега.“

Бившата №1 Крис Евърт също изрази възмущението си: „Не разбирам… без безопасна дистанция, пълен физически контакт, без маски за лице – дори феновете не носеха маски. Не разбирам. Това не е умно… Надявам се, че никой друг няма да даде положителен тест – оздравявай бързо, Григор.“

„Оказа се, че имало пандемия“, коментира с ирония Анди Родик, след като Брад Гилбърт сподели серия от снимки, на които Григор се е прегърнал с останалите участници и заяви, че всички трябва да се тестват възможно най-бързо.

Първата ракета на Великобритания – Дан Еванс, също отправи критики към Новак Джокович. Според него сърбинът е дал „лош пример“ с организирането на Adria Tour и от това трябва да се извлекат поуки.

„Това не е шега, нали? Дори ако мерките бяха премахнати в тази страна, аз пак бих се опитал да пазя колкото мога повече дистанция от останалите хора. Мисля, че към това имаше абсолютно пренебрежение. Много е неприятно, че Григор и Чорич се заразиха, но изненада ли е това? Мисля, че това е въпросът, който всички трябва да си зададем“, каза 30-годишният тенисист, цитиран от „Metro“.

„Смятам, че определено можем да си изведем поуки. Надявам се, че това събитие няма да окаже влияние върху US Open“, сподели световният №28.

Той бе попитан дали Джокович трябва да дава по-добър пример в качеството си на световен №1 и президент на Съвета на играчите към ATP. „Мисля, че вашият въпрос сам отговаря на това, което аз мисля. Да“.

„Оставете това настрана. Не смятам, че трябва да организираш парти с играчите и да танцуваш заедно с останалите, а после двама много добри тенисисти да дадат положителни проби. Трябва да поемеш някаква отговорност за това събитие и за начина, по който се разви“, каза Еванс.

evans1

Междувременно стана ясно, че всички хора от Хасково, които са били на разстояние по-малко от 1,5 метра от Григор Димитров, се водят контактни на тенисиста и ще бъдат поставени под 14-дневна карантина. Това съобщи директорът на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова пред bTV.

В родния град на първата ни ракета няма да има масово тестване, а хората, които само са се снимали с Григор, няма как да се водят контактни лица, казаха още от местната здравна служба.

Както знаете, Димитров се прибра между турнирите в Белград и Задар и проведе тренировка на корта в парк „Кенана“. Според главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев – няма основание да се подхожда по различен начин в настоящата ситуация. Общо в града положителна проба от началото на пандемията дадоха 38 души.

„Повече ни притесняват близките му контакти с медиите и с кмета – всички са под наблюдение и ще бъдат изследвани“, каза д-р Кунчев.

TennisKafe.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH