Перфектна във финали: Осака вдигна втора титла в Мелбърн и четвърта от Големия шлем

Перфектна във финали: Осака вдигна втора титла в Мелбърн и четвърта от Големия шлем

Australian Open, финал
Наоми Осака – Дженифър Брейди 6-4 6-3

Наоми Осака продължава да е перфектна във финали на турнири от Големия шлем. Японката спечели четвъртия си „мейджър“ трофей и втори на Australian Open, след като надигра с 6-4 6-3 голямата изненада в надпреварата Дженифър Брейди.

Във финал, в който грешките изобилстваха, световната №3 показа, че опитът на голямата сцена има своето ключово значение. Американката рискува максимално, но не успя да стигне до дебютен трофей в Шлема в първата си битка за титла на това ниво.

Осака отново вдигна над главата си отличието в Мелбърн, след като през 2019 надигра в три части Петра Квитова. Тя има и две титли на US Open – през 2018 и 2020, което означава, че за четвърта поредна година японката печели „мейджър“.

От 2012 насам тя е първият състезател – независимо дали при мъжете и жените – който успява да спечели 4 титли от Големия шлем в този период. Освен това стана първата тенисистка след Моника Селеш, която триумфира в първите си четири финала в турнирите от „мейджър“ категорията.

Това е и седма титла от 10 финала в тура за Наоми. По пътя към нея тя елиминира Анастасия Павлюченкова, Каролин Гарсия, Онс Жабур, Гарбине Мугуруса, Су-Уей Шие и Серина Уилямс.

Брейди изигра феноменален турнир, но на финала се поддаде на напрежението. Тя остава с една титла в тура – от International надпреварата в Лексингтън през 2020 г., а в общия баланс вече губи от Осака с 1-3. Бившата №1 я надигра и на полуфиналите в Ню Йорк миналия сезон.

Осака започна финалния мач с три директни точки от сервис, а в откриващото си подаване Брейди вкара едва 30% от началните си удари. Успя да се измъкне, но в следващия ѝ сервис-гейм грешките натежаха и японката проби за 3-1.

Веднага след това обаче 22-ата поставена намери ритъма си и започна да се движи все по-добре по корта. Трикратната шампионка от Големия шлем започна с неточностите и след двойна грешка даде точка за рибрейк на опонентката. Брейди се придвижи страхотно след това, изигра солиден бекхенд по правата и веднага върна пробива, след което изравни резултата.

При 3-3 Осака пропусна лесна топка на мрежата, изостана с 15-30, но измъкна трудния гейм с добри начални удари. Обратите в представянето на двете не спряха и още в следващото си заставане в позиция посрещане японката стигна до нов шанс за пробив след дълбок удар в тялото на американката. След като изтласка съперницата извън корта и го остави опразнен, Осака сгреши форхенд и пропиля брейкбола. Световната №24 използва сервиса като най-силното си оръжие и се спаси.

Процентът вкаран първи начален удар и на двете падна до около 40%, а при 4-4 Брейди се възползва от този факт. След две грешки от бекхенд на японката, тя стигна до къса топка, прехвърли я и стигна до нов шанс за пробив. Бившата шампионка обаче показа силна психика – вкара няколко дълбоки удара в полето на опонентката, излезе успешно на мрежата и поведе в резултата.

Американката допусна двойна грешка и пропусна аванс от 40-15 в следващото си подаване, а световната №3 вкара неудобен ретур в дъното на корта, който изненада Брейди и я изправи пред сетбол. Световната №24 навлезе навътре към мрежата, но пропусна форхенда и Осака поведе в сетовете с 6-4.

След почивката се видя, че Брейди прекалява с желанието си да играе агресивно и често търси уинъри от неизгодни позиции, което води до грешки. Точно това се случи в първия ѝ сервис-гейм във втората част, когато два форхенда излетяха в аут, а Наоми изстреля бекхенд по диагонала и взе пълно психологическо предимство в мача. Първо поведе с 2-0, а после разви преднината със солидно представяне в подаването си.

Непредизвиканите грешки на Брейди даваха огромно предимство на световната №3 и американката се пропука за пореден път, за да изостане с втори брейк и 0-4.

Световната №24 нямаше какво да губи и започна да рискува максимално. Материализира добър форхенд по диагонала, предизвика няколко грешки на японката, върна един от пробивите и започна да лети по корта – 2-4.

Когато Брейди сервираше за оставане в мача, Осака реализира уинър от бекхенд, а после повтори същия сценарий и стигна до дюс, но американката се измъкна. На свое подаване обаче бившата №1 не остави шанс на съперницата и триумфира с четвърта титла от Големия шлем.


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH