Последният играч преди Джокович, спечелил Ролан Гарос с екип на Lacoste

Последният играч преди Джокович, спечелил Ролан Гарос с екип на Lacoste

Преди по-малко от 48 часа Новак Джокович спечели втората си титла на Ролан Гарос, като по този начин за пореден път изписа името си със златни букви в историята на тениса. С триумфа си в Париж сърбинът се превърна в първия играч в историята на Откритата ера, спечелил поне по два пъти всеки един от турнирите от Големия шлем.

Това, което убягна на много хора на фона на зрелищния сблъсък със Стефанос Циципас и поредния значим рекорд в кариерата на Джокера е, че той се превърна в първия играч от почти сто години насам, който триумфира на Откритото първенство на Франция с екип на Lacoste. Последният, който успява да направи това, е не кой да е, а основателят на бранда – френската тенис легенда Рене Лакост.

През 1929 г. Лакост вече е спечелил шест титли от Големия шлем и се е утвърдил като една от супер звездите на своето поколение. Заедно с Жан Боротра, Анри Коше и Жак Бруньон той е част от „Четиримата мускетари“ – знаменития национален тим на Франция, с който печели два поредни пъти купата „Дейвис“ през 1927 и 1928 г. По това време парижанинът, който вече е получил прозвището „Крокодила“, започва да поставя основите на основаната няколко години по-късно модна компания и да играе с проектирани от него екипи. Такъв е случаят и на Ролан Гарос през 1929 г.

Турнирът започва доста леко за французина, който е поставен под №2. Според тогавашните правила първите четирима в схемата се класират директно за втори кръг, а там Лакост записва служебна победа над Бъстър Андрюс, тъй като австралиецът не излиза на корта заради контузия. Следва разгромна победа с 6-2, 6-0, 6-0 над Анри Данон и сблъсък с неговия сънородник Пол Фере на 1/8-финалите.

Мачът започва чудесно за Лакост, който повежда след 6-1. Фере обаче се оказва първото по-сериозно изпитание пред него от началото на турнира и тогавашният 6-кратен „мейджър“ шампион губи първия си сет от началото на надпреварата, отстъпвайки с 4-6 във втората част. Впоследствие обаче Крокодилът отново намира верния ритъм и в крайна сметка триумфира с 6-1, 4-6, 6-2, 6-2.

Следващият опонент на французина е десетият в схемата Бела Фон Керлинг. Лакост печели драматично първия сет с 8-6, но след това унгарецът връща интригата, като успява да се наложи с категоричното 6-1 във втората част. Подобно на мача срещу Фере обаче, двукратният шампион на Уимбълдън заиграва много по-силно в третия и четвъртия сет и се класира за полуфиналите след победа с 8-6, 1-6, 6-0, 6-3.

Опонент на Лакост в битката за място в мача за трофея е звездата на американския тенис Бил Тилдън. Парижанинът обаче започва вихрено сблъсъка и в първите два сета дава само един гейм на Големия Бил. Американецът печели третия сет, но въпреки това Лакост не изпуска контрола върху мача и печели с 6-1, 6-0, 5-7, 6-3.

Така се стига до заключителния сблъсък, в който той се изправя срещу друг от „Четиримата мускетари“ – поставения под №4 Жан Боротра, който на полуфиналите, изненадващо за мнозина, елиминира водача на схемата Анри Коше в драматичен петсетов мач.

Лакост първи успява да направи крачка към титлата, спечелвайки първия сет с 6-3, но Боротра изравнява резултата в мача, след като надделява с 6-2 във втория. Лакост отново взема водачеството, разгромявайки опонента си с 6-0 в третата част, но още едно 6-2 в полза на неговия опонент довежда мача до решаващ пети сет. Двамата показват невероятен тенис до последната точка, но в крайна сметка Лакост стига до третата си титла в турнира след 6-3, 2-6, 6-0, 2-6, 8-6. По този начин Крокодилът печели своя седми и, както се оказва впоследствие, последен „мейджър“ трофей.

През 1933 г. Лакост официално слага край на състезателната си кариера, но историята му далеч не приключва дотук. Няколко месеца по-късно той и неговия приятел Андре Жилие основават компанията за тенис облекло La Societe Chemise Lacoste, произвеждаща поло тениската, която легендарният тенисист е направил популярна по целия свят.

През годините брандът си партнира с някои от най-големите имена в тениса, за да се стигне до 2021 г., когато един велик шампион отново триумфира на Откритото първенство на Франция, носейки крокодила на Лакост на гърдите си.

TennisKafe.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH