Муратоглу: Участие на US Open щеше да е огромен риск за Серина

Муратоглу: Участие на US Open щеше да е огромен риск за Серина

Вчера Серина Уилямс обяви, че няма да участва на тазгодишното Открито първенство на САЩ. Като причина за решението си американката посочи травмата, която получи в мача срещу Алиаксандра Саснович на Уимбълдън и, която все още продължава да я измъчва. В специално интервю за Tennis Majors треньорът на 23-кратната шампионка от Големия шлем – Патрик Муратоглу, сподели каква е ситуацията около по-младата от сестрите Уилямс и дали скоро ще я видим отново на корта.

– След контузията на Серина на Уимбълдън казахте, че емоциите ви са свързани и се чувствате по същия начин като нея. Как се почувствахте след новината за оттеглянето ѝ от US Open?

– Разочарованието е огромно, разбира се, но не беше нещо неочаквано. Бяхме в процес на възстановяване от контузия. Знаехме, че изоставаме с графика и направихме всичко възможно да променим това. Бяхме напълно наясно, че с всеки изминал ден шансовете ни стават все по-малки. Преди 10 дни Серина мина преглед на ядрено-магнитен резонанс, който показа, че все още не се е възстановила от травмата. Имаше моменти, в които тя едва се движеше. Когато ти остават 20 дни до турнир от Големия шлем, а преди това дори не си тичал в продължение на шест седмици и можеш да играеш само статично, е ясно, че имаш проблем. Решихме да вземем окончателното решение седмица преди началото на турнира. Показателят щеше да е дали Серина може да се движи по корта без да изпитва болка. Това не се случи и затова тя реши да не играе в Ню Йорк. Не казвам, че тя не се възстановява. Казвам просто, че възстановяването ще отнеме повече време, отколкото очаквахме.

– Споменахте, че сте изостанали от графика по отношение на рехабилитационния план. Какво имате предвид: че не сте успели да го съставите достатъчно бързо след Уимбълдън или, че надпреварата с времето до US Open е била непосилна?

– След Уимбълдън съставихме план, чиято цел беше тя да се възстанови до US Open. Имаше контролни прегледи веднъж седмично, като при всеки от тях трябваше да се наблюдава прогрес по определен показател. Знаехме, че всеки един новопоявил се проблем на практика ще унищожи шансовете ѝ да играе в Ню Йорк. В един момент направихме крачка назад, която ни костваше две седмици. Сгрешихме в изчисленията и си платихме за това. Ако US Open започваше две седмици по-късно, отколкото сега, Серина щеше да има шансове. Ситуацията обаче не е такава.

– Как протече подготовката на Серина след Уимбълдън? Какво беше в състояние да прави тя?

– Всичко се случваше в дома ѝ във Флорида – както тренировките по тенис, така и физиотерапията. Отидох там преди около месец, за да видя как се развиват нещата. Целият екип беше там и всеки един от тях правеше всичко възможно: полагаха се ежедневни медицински грижи, всичко възможно по отношение на физическото ѝ възстановяване. След няколко седмици на този режим тя отново можеше да борави с ракета, но без да движи краката си. Миналата седмица Серина изигра кратък мач в намален формат, но продължаваше да чувства болка. Бяхме много далеч от това, от което имахме нужда по отношение на движението по корта. Тя все още не може да тича нормално. В момента ситуацията е такава, че евентуално участие на US Open щеше да е огромен риск за Серина.

– В изявлението си Серина каза, че е последвала съвета на хората от екипа си. Как беше взето това решение? Беше ли нужно да я убеждавате?

– Вслушахме се в препоръките на лекарите, а те бяха категорични: Серина щеше да поеме огромен риск, ако беше решила да участва на US Open. След това го обсъдихме като екип. Серина винаги има чувството, че се е предала, ако не играе. Характерът ѝ е такъв. Трябваше да я убеждаваме, но не много. Лекарите бяха съвсем ясни и решихме да ги послушаме. В този смисъл решението беше колективно.

– Серина каза на феновете „Ще се видим скоро“. Това обаче не е особено конкретно и никой не знае дали тя ще играе отново през 2021 г., на „мейджър“ турнирите през 2022 г. или може би дори никога повече. Можете ли да внесете повече яснота относно това?

– Не знам, не сме говорили за това. Говорихме само за US Open, тъй като това беше последната важна цел за нея през този сезон. Първо трябва да преминем през този момент и след това ще обсъдим какво ни предстои по-нататък. В момента не мога да съм напълно сигурен в нищо.

– Роджър Федерер е на 40 години, а Серина ще ги навърши през септември. И двамата се отказаха от последния „мейджър“ турнир за годината заради контузии, въпреки огромното си желание да играят и да печелят отново. Смятате ли, че тази възраст може да се счита за преклонната в тениса?

– Едва ли някой можеше да си представи, че те все още ще играят на най-високо ниво на тази възраст. В днешния тенис ситуацията е такава, че шампионите могат да бъдат конкурентноспособни дори след 35-годишна възраст заради безпрецедентния си професионализъм. Дори при това положение обаче, надпреварата с времето е неизбежна. Тенисът е много натоварващ спорт от физическа гледна точка. С времето контузиите стават все по-чести, а времето за възстановяване – все по-дълго. Това, от своя страна, води до участие във все по-малко турнири и от там нататък нещата стават доста по-сложни.

TennisKafe.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH