Навратилова: Най-добре е Новак да си тръгне, но едва ли ще го направи

Навратилова: Най-добре е Новак да си тръгне, но едва ли ще го направи

Мартина Навратилова разкритикува остро Новак Джокович за поведението му през последните седмици. Световният №1 е дал положителна проба за Covid-19 през декември, но въпреки това е взел участие в няколко публични събития в следващите дни. Едно от тях е била фотосесията за L’Equipe, като в онзи момент Джокера вече е бил напълно наясно, че е заразен, но не е искал да отменя ангажимента си към френското издание.

Носителката на 18 титли от Големия шлем даде интервю за австралийската телевизия Channel 7, в което заяви, че според нея ще е най-добре сърбинът да се прибере у дома, но не вярва, че той ще го направи.

„Това, което се случвва с Новак в момента, е резултат от поредица от грешки, направени и от двете страни. Понякога личните ти убеждения трябва да останат на заден план за сметка на общото благо. Ако бях в неговата ситуация и не исках да се ваксинирам защото се притеснявам какво може да се случи с тялото ми, но в същото време всички около мен го правят и домакините на турнира го изискват, щях да имам два варианта: единият е да се ваксинирам, а другият е да не участвам в турнира. Няма средно положение“ – заяви 9-кратната шампионка на Уимбълдън.

„През годините много пъти съм защитавала Новак при някои от негативните реакции на публиката към него. Не съм сигурна дали бих нарекла това отношение „славянофобия“, но е факт, че хората не бяха максимално обективни, когато го сравняваха с Рожър и Рафа. В тези случаи Новак беше от гостуващия отбор, ако мога така да се изразя, и това е нещо, с което самата аз се сблъсквах често в хода на кариерата ми. Фактът, че той постигна толкова много успехи, изостри това противопоставяне още повече. Въпреки всичко защитавах Новак и се възхищавах на неговата отдаденост да стане най-добрият в света, тъй като знам какво се изисква, за да постигнеш това. Но когато искаш да бъдеш лидер и модел за подражание, има определени отговорности, които трябва да изпълняваш. Много пъти ми се е искало да счупя ракетата си, но не го правех, защото знаех, че много деца ме гледат по телевизията“ – добави Навратилова.

„С ваксините е същото. Може да не искаш да го направиш, но статистиките са категорични и е ясно, че това е единственият начин да победим пандемията. В такива моменти трябва да преглътнеш егото си в името на общото благо. Още по-лошо е, че това се случва в Австралия, където мерките и локдауните бяха най-строги и хората преживяха толкова много трудности. Австралийците стискаха зъби в продължение на година и половина и гневът им е напълно разбираем. Наистина ми се искаше да говоря за тенис, а не за нещо подобно няколко дни преди първия турнир от Големия шлем за годината“ – каза още бившата №1 в света.

На въпроса дали според нея Джокович би трябвало да играе на Australian Open, Навратилова отговори „Според мен най-правилното нещо в тази ситуация ще бъде Новак да си отиде у дома, но не вярвам, че ще го направи, защото наистина иска 21-ва титла от Големия шлем“.

Легендата на женския тенис бе попитана и дали сърбинът има отговорността да контролира своите фенове в Мелбърн. След съдебното решение в негова полза се стигна до сблъсъци между почитатели на Джокера и местната полиция, при които се наложи тълпата да бъде разпръсната със сълзотворен газ.

„Да, това е още едно нещо, което той трябва да има предвид. Изявленията на родителите на Новак също не помогнаха особено, макар че, разбира се, няма как да го обвиняваме за техните постъпки. Факт е обаче, че те съзнателно или не разпалваха този огън, а сръбските фенове винаги са много емоционални. Това не бе първият случай, в който органите на реда имат проблеми с тях в Мелбърн и Сидни. Мисля, че ако Джокович играе на Australian Open, ще бъде много вероятно да се стигне до нови размирици. Понякога трябва да постъпиш правилно и да успокоиш обстановката, вместо да я нажежаваш. В момента Новак е фигура, която разделя хората – 95% от сърбите го подкрепят, но в останалата част от света е обратното. Както казах – най-добре ще е Новак да си тръгне, но не вярвам че ще се случи. Според мен най-голямата му грешка е, че засне фотосесията за L’Equipe след като вече е знаел, че е заразен. Да твърди, че го е направил само защото не е искал да разочарова някого – извинявам се, но ти шегуваш ли се? Ако аз бяха заразена с Covid-19, нямаше да успеете да ме изкарате от къщата. Просто не се парви така“.

Навратилова коментира и спекулациите, според които Джокович всъщност не е бил заразен, а е представил тази версия само за да получи медицинско изключение за Australian Open.

„Ситуацията е сложна, тъй като, доколкото знам, той си е направил антигенен тест преди PCR пробата и лекарите са сметнали, че има достатъчно антитела. В различните страни обаче референтните стойности варират. Според мен щеше да е най-добре Джокович да си направи кръвна проба и тогава абсолютно всичко щеше да е ясно, лекарите щяха да имат цялата картина пред себе си и той щеше да знае дали е безопасно да бъде сред хората или не“ – завърши трикратната шампионка на Australian Open.


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH