Аманда Анисимова: Упоритата ми работа се отплати

Аманда Анисимова: Упоритата ми работа се отплати

Аманда Анисимова напълно логично бе много щастлива след днешната си победа срещу Наоми Осака в трети кръг на Australian Open. Американката сподели, че елиминирането на действащата шампионка все още ѝ се струва нереално и че мисълта за подобни мигове я мотивира по време на тренировките. Световната №60 коментира съвместната си работа с Дарън Кейхил, както и предстоящия мач срещу Ашли Барти.

– Аманда, поздравления за победата. Мачът беше много оспорван. Какви емоции изпитваш в момента?

– Искам просто да се насладя на момента. Изключително щастлива съм. Мачът наистина беше невероятен и много оспорван. Изпитвах напрежение, тъй като играех срещу Наоми за пръв път. Струва ми се нереално. Много съм щастлива от успеха и е тъжно, че и не е възможно и двете да спечелим, тъй като мисля, че тя е много приятно момиче и тези моменти са доста трудни. В момента просто съм щастлива.

– Какво означава за теб да играеш срещу Наоми и да я победиш?

– Мисля, че тя е много вдъхновяващ играч. Постигнатото от нея през последните няколко години е невероятно. Харесва ми колко неподправена е тя. Наоми е страхотна и е един от най-свежите образи в тура. Много е забавна и сладка и беше страхотно, че днес най-после получих възможността да играя срещу нея. Знаех, че трябва да дам всичко от себе си и да бъда възможно най-агресивна. Не знам дали успях да го направя, защото през повечето време чувствах, че тя е по-агресивната от нас. Мисля, че сервисът ми е това, което ми помогна най-много днес.

– Ретурът ти беше много добър във втория и третия сет. Как би коментирала тази част от играта си, тъй като изглеждаше, че това бе един от основните фактори за победата ти днес?

– Честно казано, аз не мисля така, но благодаря (смее се). Не бях особено доволна от ретура си днес. Наоми има един от най-добрите начални удари в тура и затова през повечето време се опитвах просто да остана в разиграванията. В третия сет бяхме напълно равностойни по отношение на сервиса и в тайбрека се стараех да бъда възможно най-стабилна и да отразявам ударите ѝ. Мисля, че ретурът ми беше най-добър в тайбрека. но като цяло работих доста върху този елемент от играта и цялата работа, която свърших по време на предсезонната подготовка, днес се отплати.

– Демонстрираш чудесна форма, откакто пристигна в Австралия. Каква е причината ад се чувстваш толкова комфортно тук?

– Много обичам да играя пред австралийските фенове. Мисля, че са много сладки. Много е забавно да играя тук, тъй като атмосферата е много подобна на тази на US Open. Последният турнир беше много добър за мен, но беше доста по-малък. Нямах търпение да играя на Australian Open и да изляза на голямата сцена. Атмосферата е невероятна. Мисълта за тези моменти ме мотивира по време на тренировките. По време на тайбрека ме побиха тръпки. Чувството е невероятно и всички усилия, които полагам, са точно с тази цел.

– Спомена, че се възхищаваш на Наоми за това, че говори открито за проблемите с психичното здраве. Фактът, че звезда от нейния ранг говори открито за тези неща, прави ли ситуацията по-лесна за останалите играчи?

– Да, със сигурност. Хубаво е, че привличаме внимание върху този проблем и се борим срещу предразсъдъците. Смятам, че нашето поколение е доста по-искрено в това отношение. Мисля, че е чудесно да виждаме хора, които са преминали през тежки периоди, да говорят открито за това и да се опитват да подкрепят останалите и да привличат вниманието на обществото върху тези проблеми. Според мен това, че предоставяме на феновете възможността да се почувстват близки до нас по още един начин, е чудесно послание.

– Нещата, през които премина напоследък, правят ли тази победа още по-ценна?

– Миналата година наистина беше много трудна за мен. Съмнявах се дали някога отново ще стигна до мачове като този. Непрестанно се страхувах, че ще се контузя и никога повече няма да мога да играя на турнир от Големия шлем. Миналата година не беше добра и не бях доволна от резултатите си. Много съм щастлива, че с екипа ми успяхме да проведем много добра подготовка преди сезона в Маями. Благодарна съм, че имам такива страхотни хора около себе си. Без тях нищо от това нямаше да е възможно и това показва колко е важно с какви хора се обграждаш. Атмосферата в екипа много ми помогна да възвърна най-доброто си ниво след тежката 2021 г.

– С какво допринася Дарън Кейхил за прогреса в играта ти и какви бяха неговите указания преди днешния мач?

– Той е страхотно попълнение към екипа ми, най-вече през последните няколко седмици. Опитва се да ми помага да остана спокойна и съсредоточена, а преди днешния мач основната му цел бе да ме зареди с увереност, да ме накара да вярвам в себе си и да знам, че мога да победя. Дарън върши страхотна работа в това отношение. Той е страхотен и ми помага много. Днес беше с мен на загравката и отново ми каза, че трябва просто да бъда спокойна. На вчерашната тренировка сама се поставях под напрежение, тъй като исках да правя всичко перфектно, но в такива моменти той се намесва и просто ми казва да се успокоя и да играя по начина, по който знам, че съм способна да го правя.

– В случай, че успееш да запазиш настоящата си форма, къде според теб би могла да се намираш в ранглистата в края на сезона?

– За момента просто се наслаждавам на играта и мисля единствено за следващия мач. Не мисля, че днес играх невероятно. Беше ми трудно и бях доста нервна, но се надявам, че ще мога да надградя над това представяне. Физически се чувствам добре и мисля, че в тежките моменти успях да покажа добър тенис.

– Можеш ли да сравниш играта и усещането си от настоящия турнир с Ролан Гарос 2019, където достигна до полуфинал?

– Изобщо не съм се замисляла за това. Точно преди онзи Ролан Гарос отново играх осминафинал на Australian Open и може би тогава усещането беше подобно на това, което изпитвам сега.

– Предстои ти мач с Ашли Барти, срещу която игра и на въпросния полуфинал на Ролан Гарос. Какви са очакванията ти за двубоя?

– Вероятно затова направихте сравнение с онзи Ролан Гарос. Сега вече има логика (смее се). Тя е невероятен играч. Възхищавам ѝ се и много харесвам играта ѝ. Много е постоянна и е истински шампион. Ще бъде много вълнуващо да се изправя срещу нея. Това ще бъде невероятна възможност за мен.


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH