Гауденци: ATP ще налага по-сурови санкции за неспортсменско поведение

Гауденци: ATP ще налага по-сурови санкции за неспортсменско поведение

Тенисистите ще трябва да внимават много повече за поведението си на корта, тъй като оттук нататък санкциите при неподобаващо поведение ще бъдат значително по-строги, отколкото досега. Това заяви президентът на ATP Андреа Гауденци в интервю за Eurosport. Той разкри, че играчите и треньорите вече са били уведомени за промените в критериите при разглеждането на подобни случаи.

Тази мярка идва след два гръмки скандала в мъжкия тур от началото на сезона. На турнира в Акапулко Александър Зверев на няколко пъти удари стола на съдията с ракетата си, след което отправи обиди и заплахи към рефера. Няколко седмици по-късно, по време на Мастърс турнира в Маями, Ник Кирьос влезе в остро пререкание със съдията Карлос Бернардес и счупи ракетата си, като след турнира му бе наложена глоба в размер на 35 хил. долара.

„Считано от днес дисциплинарнат комисия на ATP ще предприема по-строги мерки при разглеждането на случаи, при които играч демонстрира неподобаващо поведение на корта. Освен това ще преразгледаме поведенческите критерии, както и самата процедура на разглеждането на тези случаи, за да сме сигурни, че санкциите ще бъдат възможно най-справедливи, особено за тежки нарушения или за многократно извършени такива“ – заяви Гауденци.

След инцидента в Акапулко Зверев бе наказан с глоба и отнемане на всички пари и точки, спечелени в турнира, като освен това ще се намира в пробация до 23 февруари 2022 г. Ако извърши ново нарушение преди тази дата, германецът ще бъде отстранен от турнирите на ATP за период от 8 седмици. След случилото се част от звездите на Тура, сред които и Рафаел Надал, изразиха мнението, че са необходими по-сериозни санкции за подобни провинения.

„Всички ние трябва да пазим репутацията и авторитета на нашия спорт. През първите три месеца от настоящия сезон станахме свидетели на наобичайно висок брой прояви на неспортсменско поведение. Подобни инциденти опетняват нашия спорт. Такива прояви влияят отрицателно на всички ни, като най-важното в случая е, че изпращат лошо послание на феновете, особено на подрастващите“ – каза още Гауденци.


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH