Надал: Оттеглянето от тениса изобщо не ме плаши

Надал: Оттеглянето от тениса изобщо не ме плаши

Рафаел Надал за пореден път заяви, че изобщо не се страхува от деня, в който ще му се наложи да сложи край на спортната си кариера. Вчера испанецът надделя над Ричардас Беранкис във втори кръг на Уимбълдън, като в последния сет играта бе прекъсната заради дъжд. Макар паузата да се оказа много по-дълга от предвиденото, това не наруши ритъма на испанеца и той записа 16-ата си победа на Големия шлем през този сезон.

„Не започнах мача по най-добрия начин, но за щастие го завъриших по най-добрия начин. В четвъртия сет повиших значително нивото си. Въпреки това обаче има доста аспекти от играта, които все още бих могъл да подобря. Не прекарах твърде много време на корта, което също помага. Колкото до прекъсването заради дъжда – това е част от тениса и не се оплаквам. Доколкото разбрах, са очаквали лек и кратък дъжд и затова не са пуснали покрива веднага. Разбирам решението на организаторите, тъй като метеорологията не е точна наука и понякога ситуацията се променя много бързо. Мисля, че те подходиха по правилния начин“ – каза световният №4 на пресконференцията след двубоя.

През последните дни Матео Беретини, Марин Чилич и Роберто Баутиста Агут се оттеглиха от турнира, след като дадоха положителни проби за Covid-19. На въпроса дали след тези случаи сред играчите се вземат някакви допълнителни мерки, Надал отговори: „Такава е реалността. Неприятно е, но се случва. Роберто Баутиста Агут, който е мой добър приятел и беше в чудесна форма, също бе принуден да се оттегли, което е много жалко. Лично аз не предприемам някакви по-специални мерки. Маршрутът ми е от къщата до корта и обратно. Не излизам никъде другаде. Не казвам, че не трябва да се опитваме да се завърнем към нормалния начин на живот, тъй като рано или късно това неизбежно ще се случи, а и сега изглежда, че Covid-19 вече не е толкова опасен. Когато всичко бива отворено обаче, понякога се случват и такива неща. Нямам какво повече да кажа“.

Испанецът бе попитан и дали все още обмисля евентуално оттегляне предвид факта, че новото лечение на хроничната му травма до момента се развива добре.

„Преди няколко седмици определено бях по-близо до оттегляне, отколкото съм в момента. Сега се чувствам по различен начин. При всички положения обаче никога не съм се страхувал от края на кариерата си. Живея хубав живот извън тениса и съм щастлив. Ясно е, че когато този ден настъпи, първоначалният шок ще е голям и животът ми ще се промени сериозно. Това обаче няма да продължи дълго, тъй като има доста проекти, които ангажират вниманието ми в момента, както и такива, които бих искал да осъществя в бъдеще. Със сигурност няма да стоя със скръстени ръце. Нормално е да се говори за оттегляне на спортистите в момента, в който те вече са били дългогодишна част от елита на толкова популярен спорт, който е важен за много хора“.

„Аз, например, съм голям фен на Тайгър Уудс. Сега обаче не мога да го гледам толкова често, колкото преди, и това променя живота ми по определен начин. Предполагам, че моите фенове, както и тези на Роджър и Новак, се чувстват по същия начин от няколко години насам. Смея да кажа, че тримата сме модели за подражание на много хора и сме се превърнали в част от живота им“.

Преди няколко дни Ема Радукану изненада представителите на медиите, появявайки се на пресконференция с фланелка на Рафаел Надал. Рекордьорът по титли от Големия шлем бе попитан какъв съвет би дал на шампионката на US Open, чийто резултати от началото на годината са доста колебливи.

„Не мисля, че аз съм човекът, който трябва да ѝ дава съвети. Хората, които са част от обкръжението на съответния играч, са най-подходящи за тази цел, тъй като те са наясно какво се случва на ежедневна база. Не съм имал много възможности да контактувам с нея, но успехът ѝ на US Open беше наистина впечатляващ. Гледах финала и ми беше трудно да повярвам колко добре играе тя. Знам колко е трудно да се справиш със славата, след като си постигнал подобен успех на тази възраст, и затова ѝ желая всичко най-добро. Мисля, че Ема е чудесен посланик на нашия спорт. В момента изживява трудна година, но вече е спечелила титла от Големия шлем, което ще ѝ даде психическа стабилност в дългосрочен план. Надявам се, че нещата за нея скоро ще се подобрят“.

Рекордьорът по титли от Големия шлем бе попитан и за Ига Швьонтек. Световната №1 никога не е крила, че се възхищава на Надал, а на първата си пресконференция на тазгодишния Уимбълдън отново заяви, че той е източник на вдъхновение за нея.

„С Ига сме си писали няколко пъти. Начинът, по който тя играе през последните месеци, е наистина невероятен. Начинът, по който успява да запази концентрацията си и да побеждава непрестанно в продължение на толкова дълго време, е достоаен за възхищение. Ако не се лъжа, тя не е губила мач от февруари насам. Това е невероятно. Когато е във форма е много трудно да я победиш, тъй като ударите ѝ са по-необичайни в сравнение с тези на повечето тенисистки. Форхендът ѝ е много силен, а освен това се движи чудесно по корта. Много харесвам Ига, тъй като тя е много позитивна личност и е хубаво в Тура да има хора като нея. Много се радвам, че човек като нея постига подобни успехи“ – завърши Надал.

Следващият опонент на испанеца в турнира ще бъде Лоренцо Сонего.


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH