Фабио Фонини и неговите 400 победи

Фабио Фонини и неговите 400 победи

Днешният мач на Фабио Фонини от първия кръг на турнира в Хамбург бе обичайно напрегнат за италианеца. Той успя да преодолее Аляж Бедене с 6-3 3-6 7-6(5) и докато в повечето случаи водещото в неговите двубои да е шоуто, този път резултатът излезе на преден план – това бе победа №400 в кариерата му.

Дали някога екстравагантният тенисист е вярвал, че може да запише подобно постижение?

„Не, не – на 35 съм и като погледна назад, трябва да призная, че това е много важен момент за мен. Щастлив съм,“ коментира пред ATP той след срещата.

С успеха си дон Фабио се превърна в едва 14-ия активен играч с 400 победи в кариерата си и първият италианец с толкова в цялата Open ера. Адриано Паната е втори с 392, последван от Андреа Сепи с 386.

В момента страната се радва на великолепни млади таланти, предвождани от Матео Беретини – финалист от Уимбълдън ’21. Яник Синер е в топ 10 на 20-годишна възраст, а Лоренцо Музети и Лоренцо Сонего също трябва да бъдат споменати. Ако взимаме предвид само точките от този сезон, 8 от 17-те най-високо поставени тенисисти под 21 години са италианци. Всички те следват пътят, прокаран от Фонини.

Преди три години в Монте Карло на 32 Фабио победи Рафаел Надал и се превърна в първия италианец с Мастърс титла, а редом с това – най-възрастният мъж в спорта, който дебютира в топ 10.

Фонини винаги е бил играч за големите мачове. Побеждавал е Рафа три пъти, в Рим през 2017 елиминира тогавашния №1 Анди Мъри. Стигал е четвъртфинал на Ролан Гарос и седем пъти е бил в четвъртите кръгове от Големия шлем. Има девет трофея на сингъл.

Първата победа на Фабио идва през 2006 година. №100 идва срещу Едуард Роже-Васелин през 2012. №200 в Рим срещу Григор Димитров през 2015. №300 – отново в италианската столица, но три години по-късно.

Синът на Фулвио Фонини и брат на Фулвия е роден в семейство, което поставя специален акцент на буквата „Ф“. Сватбата му с Флавия Пенета запазва тази тенденция, а децата им се казват Федерико, Фара и Фламиния. Фабио очаква скоро да има възможност да прекарва повече време с тях:

„Коронавируса и контузиите направиха този период от кариерата ми труден. След всички тези победи, лоши мачове, добри двубои, трофеи – вече съм по-близо до края на кариерата си от преди.“

„Най-голямата ми мечта в момента е да опитам да се насладя на тениса както преди – да бягам без болки, да се боря до края. След това ще мога да преценя кога е дошло времето за семейството ми. Зная, че ще е трудно, но да видим.“


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH