Квитова спаси два мачбола и елиминира Мугуруса след трисетова драма

Квитова спаси два мачбола и елиминира Мугуруса след трисетова драма

US Open, трети кръг

Гарбине Мугуруса – Петра Квитова 7-5, 3-6, 6-7(10)

Петра Квитова се класира за осминафиналите на US Open след драматична победа над друга двукратна шампионка от Големия шлем – Гарбине Мугуруса. Чехкинята изглеждаше обречена, след като изоставаше с 2-5 в заключителния сет, но впоследствие спаси два мачбола и осъществи зрелищен обрат, нареждайки се сред най-добрите 16 в турнира за втори път през последните три години.

Нейна опонентка в следващата фаза ще бъде първата ракета на домакините Джесика Пегула.

Квитова записа повече асове (13-4), както и два пъти повече печеливши удари (42-21) но в същото време броят на двойните (12-3) и непредизвиканите ѝ грешки (49-32) също бе значително по-висок. Чехкинята спечели 80% от точките си на първи сервис (55/69) и беше безгрешна при шансовете си за пробив (3/3), докато Мугуруса оползотвори три от шестте си точки за пробив (50%).

Никоя от опонентките не стигна до брейкпойнт в началните пет гейма, но след това Квитова записа първия пробив в мача след бекхенд уинър по правата и направи резултата 4-2 в своя полза. Мугуруса обаче повиши значително качеството на сервиса си, като в същото време непредизвиканите ѝ грешки намаляха значително. Това позволи на испанката да възстанови равенството, след което двете си размениха по един сервис гейм за 5-5.

Именно това бе моментът, в който Квитова се пречупи под напрежението. Чехкинята допусна цели три двойни грешки в рамките на един гейм и Мугуруса записа нов пробив, който впоследствие затвърди, завършвайки сета с директна точка от сервис за 7-5.

Вторият сет започна по аналогичен начин – първият шанс за пробив се откри пред Квитова в шестия гейм, която се възползва от него след отлично излизане на мрежата. Този път обаче чехкинята бе много по-солидна в дефанзивен план и това ѝ помогна да затвърди брейка, натрупвайки комфортен аванс от 5-2. Двукратната шампионка на Уимбълдъб устоя на натиска на Мугуруса и изравни резултата в мача след 6-3.

Негативното за нея развитие на втория сет обаче не отчая испанката. Напротив – бившата №1 започна да се движи много по-добре по корта и да демонстрира агресивната и динамична игра, която показа в началото на мача. В същото време Квитова отново започна да изпитва проблеми на първи сервис, което даде възможност на втората ракета на Испания по-лесно да установява контрол върху разиграванията.

Подобно на предходните два сета, първият шанс за пробив дойде в шестия гейм. Този път обаче той бе реализиран от Мугуруса, която пласира зрелищен форхенд уинър по диагонала. Сервисът на испанката продължи да създава сериозни проблеми на нейната опонентка и след ретур в аут на Квитова двукратната шампионка от Големия шлем направи огромна крачка към победата, затвърждавайки брейка за 5-2.

Чехкинята намали резултата, след което Мугуруса показа първи признаци на нервност, допускайки едва третата си двойна грешка от началото на мача. Последваха две грешки на испанката, които предоставиха брейкпойнт на Квитова. Бившата №2 остана безупречна при шансовете си за пробив, след като Мугуруса изпрати топката далеч в аут при опит за атака с форхенд и така резултатът стана 5-4.

След реализирания от Квитова пробив атмосферата на мача се промени драстично. Чехкинята демонстрираше завидно хладнокръвие в дългите разигравания, докато Мугуруса все по-често изпускаше нервите си и непредизвиканите ѝ грешки зачестиха. На фона на това не бе никак изненадващо, че двукратната шампионка на Уимбълдън записа сервис гейм на нула и възстанови равенството в сета.

Мугуруса обаче преоткри верния ритъм и си върна водачеството при 6-5, след което осъществи обрат от 40-0 и стигна до мачбол. Той обаче бе спасен от Квитова, а малко след това испанката пропусна още един шанс да приключи двубоя и в крайна сметка се стигна до тайбрек.

В него опонентките на няколко пъти си размениха водачеството и се стигна до 10-10, като чехкинята пропусна три мачбола. Директна точка от сервис обаче ѝ предостави нова възможност да приключи мача, при която Мугуруса изпрати топката в мрежата при опит за бекхенд по диагонала и по този начин Квитова триумфира с 5-7, 6-3, 7-6(10) след 2 часа и 41 минути на „Луис Армстронг“.


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH