2018: Стари рекордьори, нови постижения

2018: Стари рекордьори, нови постижения

Отминаващата 2018 година определено ни изненада с пробивите на младите тенис звезди. Александър Зверев надви Роджър Федерер и Новак Джокович, за да грабне титлата на финалния „Мастърс“ в Лондон. Стефанос Циципас спечели първия си трофей на ниво ATP в Стокхолм, а после вдигна и титлата на младежкия „Мастърс“ в Милано. В зала „Берси“ в Париж новият крал е 22-годишният Карен Хачанов. Всичко това е знак, че новото поколение вече клати трона на старите майстори на играта.

Гледайки обаче топ 100 на световната ранглиста, може да заключим, че „старите“ никак не са склонни да отстъпят лидерските си позиции. Повече от една трета от състезателите са на 30 или повече години. Точно 33-ма на брой, а на 31 декември ще станат 34 (ще обясня по-надолу).

Ситуацията отпреди 10 години коренно се е променила. Десетилетие по-рано можехме да видим едва 15-16 тенисисти над 30 години в първите сто на ранглистата. Ако отправите поглед към първите 10 в света, ще намерите цели 7 състезатели, преминаващи тази възрастова граница, начело с Роджър Федерер, който е номер 3 на 37 години. Най-младите представители на топ 10 и единствени под 30 години са Александър Зверев на 21, Доминик Тийм на 25 и Кей Нишикори на 28.

Не обръщам внимание на тази тенденция, за да покажа, че познатите утвърдени лица всяка поредна година продължават да налагат доминацията си. Показвам я, защото, заради тези състезатели, всяка поредна година сме длъжни да отваряме книгите с рекорди, за да нанасяме поправки.

20-ата симфония на Маестро Федерер… и още постижения

Ще е грях, ако не стартираме с Роджър Федерер. Тази година Маестрото постави невероятен рекорд – стана най-възрастният водач на световната ранглиста, откакто ранкингът на АТР съществува (1973). Носителят на 20 титли от Големия шлем стори това в един доста неприятен за българите ден. През февруари той надви Григор Димитров с 6-2 6-2 на финала в Ротердам, свали от трона Рафаел Надал и, на 36 години и 6 месеца, подобри гореспоменатото постижение.

Най-старият водач в подреждането преди това бе Андре Агаси. Последният път, когато американецът се намираше на върха, бе през септември 2003 г., а годините му наброяваха „само“ 33 и 4 месеца. В класацията по този показател следват Надал и Джокович, които отново поеха юздите нататък през кампанията, след като Маестрото прекара 8 седмици под номер 1.

Federer

Да не говорим, че достолепният швейцарец е играчът с най-дълъг интервал между две свои появявания като водач в ранглистата. Той изгуби първото място от Новак Джокович през 2012 и съумя да го върне миналата година, когато всички го бяхме отписали от сметките, а беше “едва“ на 35. Между първата и последната му коронация като номер 1 пък имаше интервал от 14 години – абсолютен рекорд.

Освен това Маестрото държи най-доброто постижение за брой седмици в топ 5 – 760. Той и Джими Конърс вече са единствените тенисисти, приключили сезона сред първите пет цели 14 пъти.

„Винаги бих се съгласил да бъда номер 3 в света на 37 години. Трябва да ви кажа, че все още притежавам състезателен дух и съм много щастлив да играя тенис“, заяви Маестрото след финалите в Лондон. Явно е готов да добавя нови титли от Шлема след последната 20-а на Australian Open и да гони абсолютния рекорд по брой трофеи на Джими Конърс, който е с 10 пред него (109).

Кралят е жив!

Новак Джокович сътвори едно от най-великите завръщания в тениса. Изпаднал извън топ 20 преди старта на кампанията, сърбинът спечели само 6 мача до турнира в Рим, но изведнъж се преобрази и последваха титли от „Уимбълдън“ и „US Open“ – „мейджъри“ номер 13 и 14 в богатата му витрина. Ноле се превърна в единствения играч, завършващ сезона като номер 1, след като е стартирал кампанията извън първите 20. Той стана и най-възрастният тенисист, който някога е приключвал годината на върха в класирането.

Рафа Надал носеше короната 36 седмици през 2018, но сърбинът я свали от главата му и завършва сезона като водач на 31 години и 7 месеца. Когато Матадора приключи 2017 г. като номер 1, той държеше рекорда и беше само месец по-млад, отколкото Джокович към този момент. Изводът – непрестанна конкуренция между едни от най-великите състезатели в историята не с фиксидея за победа над другия, а за усъвършенстване на собствените постижения, без значение от годините.

Иван Лендъл е приключвал сезона като номер 1 на 29 години и 9 месеца през 1989 г. Топ 5 в тази своеобразна класация пък допълват Анди Мъри и Андре Агаси, които са завършвали кампанията като лидери на 29 години и 7 месеца, съответно през 2016 г. и 1999 г.

Novak Djokovic

Ноле има пред себе си възможност за изравняване на нов рекорд. Той, Федерер и Джими Конърс са завършвали годината като водачи в 5 случая, докато първенец в тази категория е Пийт Сампрас. Американецът е абсолютен господар от 1993 до 1998 и шест пъти приключва кампанията като номер 1. Всички прогнози сочат, че сърбинът ще доминира тура през следващия сезон и най-вероятно Сампрас ще се прости с едноличното си постижение.

Доктор Иво в компанията на Розуел и Конърс

Иво Карлович е един от най-постоянните играчи в последното десетилетие, че и повече. 39-годишният хърватин приключи сезона по перфектен начин, след като стана най-възрастният шампион на турнир от сериите „Чалънджър“. Ще се запитате какво е специалното на този рекорд, както и защо добавяме Доктор Иво в „Старите рекордьори“, след като дори не е в топ 100.

Да започнем оттам, че хърватинът е на 101-о място в ранглистата на АТР. Само на 1 точка зад Рейли Опелка. След прекрасен сезон 2016, Иво изпадна от първите 100 през тази кампания и гравитираше около 140-ото място. Бе принуден да играе „Чалънджър“ турнири за пръв път от 2013 г. насам, след като спечели само 11 двубоя на ниво АТР и допусна много повече загуби.

Единствената мотивация на 211-сантиметровия гигант бе един последен напън за топ 100, тъй като през февруари навършва 40 и е много вероятно да се откаже. Мечтата му за влизане отново в „елитната компания“ на тениса е жива, благодарение на новите правила на ITF. Структурата на ранкинга на АТР се променя на 31 декември – точките, които състезателите са спечелили от турнири „Фючърс“, ще се трансформират и пренесат в ново подреждане на ITF. Това означава, че Юго Умбер, който спечели 3 „Фючърс“ титли и се намира на 84-о място, ще изгуби повечето си точки и ще излети извън топ 100, а там ще се намести Доктор Иво. И то с поставяне на рекорд.

Karlovic

Карлович попада в елитната компания на Кен Розуел, Джими Конърс и Марти Рийсен. Те са единствените състезатели в историята на 39 или повече години, които приключват сезона в топ 100. Хърватинът е и първият с подобно постижение от 27 години насам. Освен това той е в топ 3 на най-възрастните състезатели, завършващи кампания в първите 100, след безпрецедентния лидер Розуел и следващия го Конърс.

Австралиецът е бил последно в топ 100 през 1978 година, когато е на 44 години и 1 месец – постижение, което е трудно да си представим, че ще бъде подобрено. Джими Конърс пък завършва сезон 1992 на 40 години и 3 месеца. Следва нашият герой Иво Карлович, който завършва в първите 100 на ранглистата само два месеца, преди да навърши 40.

Димитър Радев, TennisKafe.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH