81000$, за да си резерва в Купа Дейвис: Скандал за пари с Лукаш Росол в Чехия

81000$, за да си резерва в Купа Дейвис: Скандал за пари с Лукаш Росол в Чехия

Лукаш Росол е един от героите на чешкия мъжки тенис в последните десет години. Той бе част от онзи знаменит отбор на Чехия, който спечели Купа Дейвис през 2012 и 2013 и нямаше загуба в рамките на 10 поредни мача. В първия кръг през 2013-а Росол бе част от най-дългия мач на двойки в историята на турнира: над 7 часа продължи двубоят му с Томаш Бердих срещу Стан Вавринка и Марко Киудинели. Общо има 29 участия за Купа Дейвис, като приносът му за успеха през 2013-а бе значителен с две победи на сингъл над Казахстан на четвъртфинала.

Другите двама герои от онзи отбор – Бердих и Радек Щепанек, вече прекратиха кариерите си. В момента звездите на чешкия мъжки тенис са други. Иржи Весели е ракета №1, но надеждите са свързани с таланти като Томаш Махач и Иржи Лехецка. Споменатите играха за Чехия по време на Финалите на Купа Дейвис, завършили преди броени дни. Отборът завърши последен в група с Франция и Великобритания, но в никакъв случай не се посрами. Махач дори спечели мачовете си с Ришар Гаске и Дан Еванс, а Лехецка взе сет на Нори.

Чехите обаче не взеха нито един мач на двойки. И това логично доведе до въпроса защо Росол не бе част от състава, особено при положение, че до последно бе заявен за участие. Вече на 36 години, роденият в Прага бивш №26 в света е далеч от най-добрите си дни, като в момента е №268 в света, но все пак с опита си можеше да помогне, особено в карето.

Оказва се, че причина за неучастието му е грозен скандал, свързан с пари, който ще сложи и тъжен край на иначе отличното участие на Росол за Купа Дейвис.

Да участваш за националния отбор се счита за чест и парите рядко са на преден план, но не и в случая. Финалите на Купа Дейвис гарантират на участващия отбор по 400 хиляди долара, плюс още 200 хиляди за местната федерация. Разпределянето на сумата е решение на самия отбор. На 13 ноември от федерацията са изпратили договори на тенисистите, в които е записано и каква сума ще получи всеки един от тях. Росол обаче не е бил съгласен с предложеното му, като е поискал сума от 81 хиляди долара, която е почти толкова, колкото е заработил през целия сезон 2021 (93 915 долара).

Това е моментално отхвърлено от президента на федерацията Иво Кадерка. „Росол искаше разпределението да бъде такова, че №2 в отбора, Томаш Махач, щеше да заработи около 60 хиляди долара, а той, който едва ли щеше да отиде в Инсбрук, да вземе повече. Не съм виждал по-абсурдно нещо – последната резерва да вземе почти два милиона крони, за да не излезе на корта.“

Обратното предложение е Росол да получи 50 хиляди долара, но той не приема и дори заплашва федерацията със съд заради изнудване. Впоследствие Кадерка изключва Росол от състава, въпреки че в последния момент Лукаш подписва предложението.

„В нито една държава или национален отбор не решават играчите. Сумите се определят от капитаните и федерациите. Немислимо е състезател да довежда такъв въпрос до съд“ – коментира говорителят на федерацията  Карел Тейкал.

Кадерка не оспорва приноса на Росол в миналото, но определя първоначалното му повикване в отбора като „носталгично действие“.

Извън Купа Дейвис Росол със сигурност ще остане в историята с  победата си над Рафаел Надал във втория кръг на Уимбълдън 2012.

Скандалите винаги са били част от кариерата на чеха. В друг мач срещу Надал в Лондон той бутна бутилките на Матадора, а в двубой помежду им Анди Мъри му заяви: „Никой на тура не те харесва“.


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH