Зад кулисите: Как Wilson сътвори новото си бижу, изпробвано от Григор Димитров

Зад кулисите: Как Wilson сътвори новото си бижу, изпробвано от Григор Димитров

Карбоновите влакна престояват в ролки и листи. Това става в стая с контролиран климат, така че нишките да останат перфектни, когато дойде време да влязат в употреба за нови тенис ракети. В лабораториите на Wilson в сграда от 40 хиляди квадратни фута, близо до международното летище в Чикаго, инженерната работа, прототипите и изобретението могат да се случат на едно място. Но това не се постига, ако не се положат години труд, за да се намери финалното решение за изработване на чисто нова организация за тенис ракети.

Цялата тази работа на Wilson ще кулминира на 15 февруари 2019 г. с пускането в ход на нов модел – Clash. Този път от Wilson подхождат с различно мислене, което невинаги е лесна задача за компания, основана през 1914 и с успешен опит в индустрията.

„Иновацията с акцент върху дизайна е прекрасна идея, но как го постигаш? С основен проект“, споделя Тим МакКиън – глобалният директор на Wilson за иновации и дизайн. „Трябваше да започнем от мислене за дизайна и да стигнем до реализирането му, а това бе проект, който обедини различни видове експерти, за да тестваме работата си. Оставихме миналото в миналото и погледнахме на нещата с нови очи“.

Това, което сега носи името Clash, стартира с вътрешен проект, наречен „Неоспорим шампион“. Той е задействан от 14 души, занимаващи се с ракети в лабораториите на Wilson, с главна цел настоящият дизайн на ракетите да се трансформира в актуален.

В началото тимът започва с качествено проучване, предизвикателни предположения и потвърждение на знания. „Това ни помогна да се поставим на мястото на потребителя, да видим какви проблеми и нужди изпитва“, споделя МакКиън. Над 200 часа интервюта разкриват множество фактори, които тимът да обмисли във връзка с това как Wilson изглежда в очите на консуматорите и кое е най-важното от момента, в който виждат ракетата, до този, в който удрят топката.

„Научихме, че контролът е най-желаният елемент“, казва Рон Роки – мениджър по напредналите иновации на Wilson. „Не е най-секси атрибутът, но е най-желан. Не искам да кажа, че силата не е важна, но просто контролът е над всичко останало“.

С предприемчива цел и потребителско проучване зад гърба си, тимът преминава в следващата фаза – трансформиране на склад в лабораторията в стая на идеите. Стените се скриват от дъски, върху които се чертае дизайнът. Материали затрупват масата. След проучването над 600 оригинални идеи биват орязани до 206, които изглеждат осъществими. Отборът се концентрира върху това да подобри „времето за престой“ – милисекундите, в които топката е в докосване с нишките на ракетата. Тогава тези 206 концепции се превръщат в още по-малко – 50. Всичко от ракетния дизайн до по-малките технологични системи. После педесетте стават 12, а в крайна сметка остават само 6 идеи, които влизат в създаването на прототипа.

След това в лабораторията кипва живот. Контрол поемат тимове от специалисти под указанията на Бил Севера – глобален директор на Wilson за напреднали иновации, и Боб Капхайм – мениджър по иновациите, който се занимава с всекидневното производство, инженерната част и създаването на прототипи.

Компютърно проектиране и анализ на елементите дава силен тласък на работната група към нови идеи, позволяващи им да изграждат стотици концепции всеки месец. 3D системите в лабораторията спомагат за реализирането на тези идеи и дават възможност на тимовете да погледнат върху визията, която са се устремили да създадат.

Финалният модел на Clash предлага нова перспектива за разпределяне на карбона. Конструкцията на карбоновите рамки включва необичайни ъгли, за да създадат накланяне в нови измерения. Целта е топката да остане по-дълго време върху нишките и така да бъде подобрена точността и силата. Използвайки това разпределение, работната група изгражда стабилност. Използването на оригиналния карбонов дизайн създава устойчивост и, в същото време, предлага огъване на ракетата.

Следващата стъпка в процеса е създаване на прототип. Всяка ракета, от начален модел до готов за продажба продукт, е ръчно изработена. В лабораториите на Wilson това значи две неща: пълна стая с карбонови влакна и с контролирана температура и ръчно изработване с нови методи. Всеки прототип се боядисва в черно или сиво.

„Можем да предположим и бързо да проверим“, споделя Капхайм. „Можем да сътворим начален модел и да го изпробваме веднага. Това е наистина приятно за един инженер. Работим със сложни материали от космическата индустрия, но ако нещо се обърка, никой няма да умре“.

От шестте концепции, които създават прототипа, три се изкачват на по-високо ниво и биват тествани. Тимът постоянно се опитва да обнови и подобри съществуващия вече франчайз за създаване на ракети. Този процес обаче трябва да е достатъчно голям и именно това е най-важното изпитание в лабораторията. Роки го нарича „навлизане в непознати води“.

„Процесът бе важен да упълномощи работната група в създаване на иновации и получаване на страхотен краен продукт“, споделя Хауърд Вантрийс – дизайнер на ракетната технология. „Той даде възможност на тима да изработи проект на база на представянето, но с дизайн от света на тениса“.

„Това бе нещо ново за нас и го почувствахме естествено. Трябва да е така“, казва Роки.

Скоростта между чистата концепция и тестването дава много опции на работната група върху изработването на модела Clash. „Работата ми е да се провалям по 100 пъти на година“, споделя Севера. „Ако обаче една идея сполучи, това е достатъчно. Ако създадем прототип и той се окаже провал, просто правим промени. Идеята все още е добра, но трябва да я накараме да проработи“.

Тестовете се провеждат на тенис корт с нормални размери в лабораторията. Той е оборудван с технология, която безпроблемно проследява скоростта на топката, въртеливите движения и местонахождението ѝ. Разнообразни машини, създадени целево, тестват представянето на ракетата. Тя преминава теста, ако е достигнала целите, определени по време на анализа на отделните елементи. Ако работната група е доволна, започва работа по патентите на новия дизайн.

Целият процес, от началната идея до финалните тестове, не напуска лабораторията, докато от Wilson не са готови да я обявят като краен продукт. Така се намалява рискът друг да получи достъп до интелектуалната собственост.

Главното лице, занимаващо се с крайните продукти – Джейсън Колинс, споделя, че финалният модел Clash е най-новият продукт на Wilson, който компанията е пазила в тайна. Уилсън дори изгражда прототипи със защитни шарки, като целта е не само да се замаскират оригиналните елементи, а и да се покаже иновацията в проекта. „Беше забавно да изкараме нещо ново наяве вместо типичния черен модел“, казва Колинс. „Беше истинско удоволствие да му вдъхнем живот и да го обясним на хората“.

След като работата на лабораторията е прикрита, маркетинговият отдел поема контрол и запознава професионални тенисисти от най-високо ниво с новия дизайн. Показва го и на играчи от всички нива, очаквайки да чуе желаното „Уау!“ още преди първия удар по топката. „Неповторимостта на ракетата бе възприета добре от всички потребители“, споделя Колинс. „Въобще не беше това, което очаквах, но 99% от хората имаха една и съща реакция – „Уау!“.

Григор Димитров е един от първите играчи, които изпробват новия модел Clash. „Ракетата катапултира топката толкова добре“, споделя той. „Тя въздейства силно на топката, използва много спин. Просто можеш да я насочваш към ъглите на корта“.

От Wilson се надяват моделът Clash да очертае нова категория тенис ракети. Категория, която не е съществувала преди. А всичко това става реалност след над две години работа в онази огромна 40 хиляди-футова лаборатория.

Източник: Forbes

TennisKafe.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH