Федерер: Фондацията ми вече е помогнала на почти един милион деца

Федерер: Фондацията ми вече е помогнала на почти един милион деца

Преди повече от 10 години Роджър Федерер основа своята фондация в помощ на деца в неравностойно положение в Африка. Организацията се опитва да им осигури равни шансове за достъп до образование. Федерер даде интервю пред Янин Хендел, която е и изпълнителен директор на фондацията му. Ето какво заяви Роджър:

– Здравей, Роджър. Нека се върнен назад във времето и емоциите 13 години назад, когато основа фондацията. Каква беше мотивацията ти, мечтите ти?
– В началото всичко бе много ново за мен. Започнах да играя в професионалния тур, наслаждавах се на първите си сериозни успехи и именно заради тях осъзнах, че започнах да печеля добри пари. Най-после можех да плащам на треньорите си сам, без помощта на федерацията, така че бе дошло времето да помисля. Трябваше да погледна напред и да преценя, колко още искам да постигна като тенисист, но също така и като човек. Чувствам се много привилегирован в живота ми, така че това е добра начална точка да споделя някои неща с хора, които нямат същите привилегии. Тогава основах фондацията ми. Не знаех с какво точно се захващам, докато не се обградих с правилните хора, които да ми обяснят, как се упрявлава една фондация и това ме впечатли.

– Откъде идва желанието да даващ обратно на хората?
– От родителите ми и от времето, което прекарах в Южна Африка като дете. Имах възможност да се убедя, колко различна е Швейцария, както и че човек може да помогне, ако го направи по правилния начин.

– Възприемам фондацията като организация, която е водена от ценности. Кои са най-важните за теб, които искаш и фондацията да отразява?
– Вярваме, че всяко дете заслужава своя шанс и трябва да има достъп до образование. Това е нещо, което невинаги е достъпно по целия свят и особено в Южна Африка, където има много бедни райони. В тях, ние от фондация „Роджър Федерер“ можем да помогнем.

– Как възприемата фондацията в този момент?
– Мисля, че извървяхме много по-дълъг път, отколкото си представях. Никога не съм вярвал, че ще имам такова влияние върху толкова деца чрез фондацията. Обичам всичките неща, които правя – посещенията, събирането на средства, срещите с хора, разговорите за фондацията. Фондацията е помогнала на почти един милион деца и гледам към бъдещето, което ще ни покаже, какво ще постигнем и след като изминат 13 години от основаването.

– Каква роля играе фондацията в живота ви?
– Честно казано, тя заема сериозна част от времето и живота ми. Често говоря за нея с децата ми, правя визити в Южна Африка или пък присъствам на срещата на борда ни. Споделям преживяванията и вижданията за фондацията ми с други тенисисти, задавам им въпроси за техните начинания. В бизнес света спонсорите са изключително важни, а моите ми оказват невероятна подкрепа. Те вярват в ценностите ми и вярат, че това, което правя, е правилното.

– Къде виждате фондацията след 10 години?
– Вярвам, че макар да изминаха почти 13 години, все още се намираме в началото на пътя. Забавно е да мисля по този начин, но това само показва, колко дълъг живот предвиждам за фондацията. Ключово е всичките ни проекти да са финансово подсигурени, защото никога не искам да се налага да прекратяваме проект заради липса на средства. След 10 години вече няма да играя тенис, така че ще мога да правя повече визити, да набирам средства по-активно. Ще е интересно да видим, дали след известно време децата ми няма да искат да се включат във фондацията. Достигнахме солидно ниво, което ни позволява да помагаме на стотици хиляди деца в Южна Африка и сега трябва да анализираме ситуацията и да преценим, как можем да се развиваме.

TennisKafe.com


Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH