Григор Димитров изпусна шансовете си срещу Тиафо и отпадна от Australian Open

|  от  

Australian Open, осминафинал
Франсис Тиафо – Григор Димитров 7-5 7-6(6) 6-7(1) 7-5

Григор Димитров имаше много възможности да вземе предимство в оспорвания си осминафинален сблъсък с рожденика Франсис Тиафо, но се възползва от много малко от тях и отстъпи в четири сета – 7-5 7-6(6) 6-7(1) 7-5. Българинът изпусна да реализира 15 от 18-те си точки за пробив в двубоя, а във втория сет две двойни грешки се оказаха ключови – на брейкбол за американеца и на сетбол за бившия №3.

Димитров може да съжалява и за развоя на четвъртата част, тъй като съперникът му вече бе очевидно изтощен, но успя да се наложи над него.

При първите си  сервис геймове двамата бяха безупречни, но докато Димитров продължи тази тенденция с ново подаване на 0 за 2-1, Тиафо допусна поредни непредизвикани грешки и даде три брейкбола на Григор. Мрежата помогна, за да бъде спасен първият, а при вторият на помощ се притече и началният удар. При 30-40 се стигна до дълго разиграване, в което българинът се настани комфортно на форенд страната си и пое инициативата, но пресили един от ударите си, когато реши да настъпи към мрежата. Момент по-късно Тиафо отново бе принуден да се защитава, като раздвижи съперника си по корта и завърши прекрасно на мрежата. Сервиращият си издейства шанс да затвори подаването си, благодарение на великолепно придвижване по корта, но трябваше да мине през още три дюса, преди в крайна сметка да се измъкне след редица красиви разигравания, в които двамата демонстрираха разнообразни изпълнения и отказваха да грешат от трудни позиции.

Силното начало на двубоя за първата ни ракета продължи. Бившият №3 бе изключително стабилен, грешеше рядко и се движеше чудесно по корта. Въпреки ниския процент на вкаран първи сервис (54%), Димитров загуби само точка в подаванията си до 3-2.

Възхитителен минаващ удар от бекхенд му даде предимство от 30-0 в следващия гейм, но опонентът му не допусна по-голям опасност и отново изравни резултата в сета.

За жалост, процентът на вкаран първи начален удар продължи да спада и Тиафо започна да се възползва по-добре. Стигна до 30-30 с агресивен ретур по правата, а непредизвикана грешка му даде първата възможност за пробив. Отново съумя да натисне топката от посрещане и да навлезе в корта, след което завърши с уинър – 3-4.

Веднага видяхме реакция от най-добрия български тенисист. Поведе с 30-15, след като съперникът му не намери добре топката, а впоследствие спечели разиграване, продължило 16 удара, за да получи два шанса за рибрейк. 21-годишният Тиафо отново показа характер и стигна до дюс, след което отрази и още един брейкбола – общо седми на негов сервис от началото на срещата. Пробивът бе затвърден.

Сервирайки за сета, Тиафо отново се оказа в неприятна ситуация. При 15-30 Димитров изпълни чудесен ретур, който затрудни амереканецът и доведе до равенство. Последва виртуозен бекхенд слайс уинър и брейкбол №8 в сета за Григор. Представителят на новото поколение опита да е агресивен и да излезе на мрежата веднага след изпълнението на сервис, но бе контриран прекрасно и не успя да се справи с топката в краката си – 5-5.

Непредизвикана грешка на 20-ия поставен при 15-30 в следващия гейм обаче му даде два шанса за рибрейк и при втория предимството се върна на негова страна след форхенд уинър.

Този път рожденикът не пропусна възможността да затвори сета на свой начален удар и поведе със 7-5.

Статистика от сет №1:
Григор Димитров: 58% вкаран първи сервис, 3 аса, 14 уинъра, 13 непредизвикани грешки
Франсис Тиафо: 69% вкаран първи сервис, 1 ас, 15 уинъра, 15 непредизвикани грешки

Тиафо изглеждаше в една идея по-добро положение и в началото на втората част. Американецът се наслаждаваше на корта и впечатляваше с почти всеки свой удар, но и Димитров успяваше да се движи в подобно темпо, като не допусна опасност в първите си две подавания и поведе с 2-1.

В четвъртия гейм високият риск в играта на младока доведе до две непредизвикани грешки и дюс, но до края така и не се стигна до разиграване – 2-2.

При 3-2 Григор откри изравни за 15-15 с нов виртуозен бекхенд слайс по правата, който премина много ниско над мрежата, а две непредизвикани грешки доведоха до два поредни брейкбола. Още при първия Тиафо отново оцели мрежата – 4-2.

Отговорът на американеца не закъсня. Издейства си два шанса за рибрейк с уинър, а при втория Димитров допусна първата си двойна грешка в двубоя.

Качеството постепенно спадна, като и двамата започнаха да правят повече грешки. При 30-30 в следващия гейм българинът предвидливо остана във форхенд ъгъла си при волето на опонента си и успя отново да се добере до шанс за пробив. Тиафо обаче се мобилиира и не загуби повече точки.

В тези моменти сякаш доброто настроение на първата ни ракета съвсем изчезна и той отново изостана с 15-40 на собствен сервис. Този път обаче реакцията бе перфектна – ас с 214 км/ч, последван от нов добър сервис. Уинър даде аванс на Димитров в гейма, а непредизвикана грешка на опонента му направи резултата 5-4.

На Тиафо му предстоеше да сервира за оставане в сета. При 15-15 Григор спечели разиграване от 12 удара, но съперникът му отговори с дълга точка на своя актив. Франсис поведе с добро воле, а грешка от ретур сложи край на гейма.

Двамата взеха следващите си подавания и се стигна до тайбрек.

Началото бе перфектно за  Димитров, тъй като опонентът му започна с две непредизвикани грешки. Преднината от минипробив обаче не трая дълго, след като при 3-1 Григор пропиля удобна възможност да увеличи аванса си на мрежата. За сметка на това обаче се реваншира още в следващата точка с добре изграден ъпроуч и успешно воле. Нова непредизвикана грешка от ракетата на Тиафо направи резултата 5-2 и даде шанс на Димитров да сервира за спечелване на втората част. Единият минибрейк бе върнат, но все пак българинът поведе с 6-3 и получи три последователни сетбола. Американецът спаси първите два с уинъри, след което Григор записа последователно непредизвикна и двойна грешки – 6-7. Нов мощен удар и Тиафо вече разполагаше с аванс от два сета.

Статистика от сет №2:
Григор Димитров: 63% вкаран първи сервис, 5 аса, 2 двойни грешки, 14 уинъра, 9 непредизвикани грешки
Франсис Тиафо: 67% вкаран първи сервис, 2 ас, 20 уинъра, 113 непредизвикани грешки

Разочарованието от изпуснатите възможности изглежда афектира Димитров допълнително и реакциите му след уинър и непредизвикана грешка бяха почти идентични. Въпреки това съумя да се измъкне от 15-40 в първото си подаване и да направи резултата в третата част 1-1.

При 2-3 отново попадна в неудобна ситуация и трябваше да спасява брейкбол след непредизвикана грешка, но допусна нова такава и Тиафо поведе с пробив.

В следващия гейм обаче Григор вдигна оборотите, изигра няколко точки с повече енергия и си осигури две възможности за рибрейк. Първата бе неутрализирана с хубав начален удар, но при втората българинът записа прекрасен печеливш бекхенд по правата и се върна в сета.

Тиафо остана до известна степен изненадан от рязката промяна на темпото и допусна още няколко непредизвикани грешки, които го изправиха пред нов брейкбол в деветия гейм на сета. Успя да се спаси и дори да повде с ас, но двойна грешка върна равенството от 40-40. След още един дюс по-късно реализира два поредни уинъра и се приближи на гейм от победата.

Димитров трябваше да оцелява при дюс, но се справи и впоследствие се добра до същата позиция в следващия гейм от посрещане. Съперникът му се добра до предимство, но сгреши две последователни волета и даде брейкбол на българина. Спасен с ас. Григор отново поведе с уинър, но не успя да намери корта в опита си за минаващ удар и равенството бе възобновено. Тиафо отново се измъкна и си осигури поне тайбрек в третата част.

До такъв скоро се стигна и първата ни ракета отново го стартира добре – с минипробив. Затвърди успешно и поведе с 3-0 след хубава къса. Два поредни агресивни ретура в краката попречиха на Тиафо да се разпише и от следващите му два опита, но все пак го стори със свое добро посрещане – 1-5. Това обаче бе единствената точка, до която стигна в тайбрека – 7-6(1) за Григор Димитров!

Статистика от сет №3:
Григор Димитров: 78% вкаран първи сервис, 6 аса, 17 уинъра, 11  непредизвикани грешки
Франсис Тиафо: 64% вкаран първи сервис, 4 аса, 2 двойни грешки, 11 уинъра, 14 непредизвикани грешки

Григор пренесе набраната инерция в новия сет и заигра по-уверено, докато съперникът му изглеждаше все по-уморен, след като бе спечелил тежък петсетов сблъсък в предишния кръг.

В третият гейм последва нов краткотраен спад за Димитров. Две поредни двойни грешки дадоха брейкбол на опонента му и макар той да бе отразен бързо, нова непредизвикана върна аванса на 21-годишния състезател. Тиафо обаче също сгреши и повече не взе точка – 2-1.

При 3-2 бе ред на американеца да греши. Две непредизвикани грешки направиха резултата 0-30. Разликата бе намалена с уинър, а мрежата за пореден път помогна на Тиафо в мача и се стигна до равенство. Григор не успя да постигне повече в гейма.

Първата ни ракета поведе с 4-3 след 4 аса и 1 двойна грешка.

В осмия гейм на сета Тиафо пропиля аванс от 30-0, като при 30-30 допусна двойна грешка и подари брейкбол на противник аси. Последва дълго разиграване, завършено с уинър за световния №39. Мрежата за пореден път му помогна при дюса, но Димитров реализира минаващ удар и отново стана 40-40. Тиафо имаше още един шанс да затвори подаването си, но допусна непредизвикана грешка, последвана от нова двойна и нова точка за пробив. И този път безуспешна. Отново изостана, но навакса с ас, като по този начин спаси 15-ти брейкбол на съперника си от началото на мача. Повече от 9 минути след първия начален удар в гейма, резултатът в сета стана 4-4.

Двамата размениха по един бърз сервис гейм, след което въпреки умората изненадващо Тиафо получи два брейкбола след нова двойна грешка от Димитров. Непредизвикана означаваше, че американецът ще сервира за двубоя.

Всичко приключи с непредизвикана грешка на българина при 15-40 – Франсис Тиафо се класира за четвъртфиналите на Australian Open ’19!

Следващият му съперник ще бъде Рафаел Надал или Томаш Бердих.

TennisKafe.com

 

 
 
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.