Григор Димитров победи Федерер и е на първи полуфинал на US Open

Григор Димитров победи Федерер и е на първи полуфинал на US Open

US Open, четвъртфинал
Григор Димитров – Роджър Федерер 3-6 6-4 3-6 6-4 6-2

Приказното участие на Григор Димитров в Ню Йорк продължава с дебютен полуфинал на US Open и първи успех над Роджър Федерер. Най-добрият български тенисист спечели драматичния петсетов сблъсък с 3-6 6-4 3-6 6-4 6-2, за да запише една от най-големите победи в кариерата си.

Досега в седемте си сблъсъка срещу носителя на 20 титли от Големия шлем Григор бе печелил само два сета, като и двата дойдоха на австралийското турне през 2016 г. Днес обаче  най-добрият ни тенисист показа постоянство, добра психика и много високо ниво на тенис, за да навакса на два пъти изоставане от сет срещу петкратния шампион.

Световният №78 се възползва от колебанията в представянето на бившия №1, който допусна голям брой непредизвикани грешки и поиска медицинско прекъсване в почивката между четвъртия и петия сет,  като ставаше въпрос за проблеми в гърба.

В третия си полуфинал на турнир от Големия шлем след Уимбълдън ’14 и Australian Open ’17 първата ни ракета ще срещне Даниил Медведев.

Grigor Dimitrov

Маестрото започна срещата на сервис и го направи по убедителен начин. Гейм на 15, в който първата ни ракета успя да влезе само два пъти в разиграване.

Швейцарецът не даваше лесни точки на Димитров, който допусна двойна грешка за 15-30 в първото си подаване. Добър начален удар върна равенството, но нова двойна грешка донесе на третия поставен първия брейкбол в срещата. Непредизвикана грешка от форхенд означаваше ранен пробив за Федерер.

Световният №3 стартира срещата на много високо темпо и поддържаше постоянно напрежение над съперника си, докато най-добрият ни тенисист изпитваше затруднения да влезе в срещата. Третата му двойна грешка го постави в позиция 0-3 0-30, но успя да стигне до обрат в гейма след няколко добри сервиса.

Роджър впечатляваше от начален удар, но в петия гейм бившият №3 успя да изпълни няколко солидни бекхенда, които го изведоха до 40-40, и изглеждаше сякаш той вече се чувства по-комфортно на „Артър Аш“.

В следващото си подаване Григор показа своя невероятен талант с виртуозно воле за 15-15, но момент по-късно пропусна да запише уинър от наглед лесна позиция и съперникът му отново запази шансове за пробив, стигайки до дюс. Този път обаче не видяхме дори брейкбол, тъй като Димитров направи резултата 2-4 с ас.

С всеки изминал удар българинът се чувстваше все по-комфортно на корта и отново стигна до 30-30 от посрещане с чудесен ретур уинър. Най-високо класираният ни състезател опитваше да бъде агресивен и постепенно да навлиза в корта, но Маестрото се справи с този подход и запази аванса си. Двубоят обаче бе далеч по-равностоен, отколкото в своите откриващи минути.

Сервирайки за сета, швейцарецът бе безпогрешен и не даде шансове на своя противник – 6-3 след половин час игра.

Статистика от сет №1:
Григор Димитров – 2 аса, 3 двойни грешки, 7 уинъра, 12 непредизвикани грешки, 64% вкаран първи сервис, 2/4 спечелени точки на мрежата
Роджър Федерер – 3 аса, 0 двойни грешки, 8 уинъра, 8 непредизвикани грешки, 74% вкаран първи сервис, 4/7 спечелени точки на мрежата

Бекхендът несъмнено бе най-впечатляващият компонент от играта на Димитров досега в срещата и именно минаващ удар от тази страна му даде предимство в първото подаване на Федерер във втората част. Последва грешка от Маестрото, а Григор бе близо до това да си осигури три поредни брейкбола с нов минаващ, но топката излезе в аут. Швейцарецът изглеждаше разколебан и макар да стигна до 30-30 с прекрасно докосване на мрежата, пресили сериозно свой удар от форхенд, за да даде първата първата възможност за пробив на опонента си. Сервисът на 38-годишният тенисист обаче заработи в ключовия момент и го измъкна от неприятната ситуация- 1-1.

След няколко спокойни гейма третият в схемата отново бе поставен под напрежение. Димитров пласираше дълбоки удари и на няколко пъти Федерер, който стоеше близо до основната линия, изпитваше затруднение с това да се справя с тях. При 2-3 и 30-30 Маестрото не намери добре топката, а след това допусна нова грешка и Григор Димитров поведе в сета – 4-2.

Grigor Dimitrov

Българинът на няколко пъти очарова публиката с перфектното си придвижване и борба за всяка топка, но сервирайки за сета бе поставен под напрежение. Водачът в четвъртината успя да го хване в крачка за 0-30, а малко по-късно си издейства два шанса за връщане на пробива. Първият бе отразен с ас №4 на сметката на Димитров досега в срещата, но при втория първата ни ракета допусна двойна грешка и втората част продължи.

Изглеждаше сякаш разпределението на силите бързо може да се промени, когато Федерер използва набраната инерция за 30-0, но най-добрият ни тенисист не се предаде и стигна до нов брейкбол след топка в тялото на излезлия на мрежата свой противник. Маестрото опита отново да навлезе в корта при сетбола, но сгреши – 6-4.

Статистика от сет №2:
Григор Димитров – 2 аса, 1 двойни грешки, 13 уинъра, 6 непредизвикани грешки, 64% вкаран първи сервис, 4/5 спечелени точки на мрежата
Роджър Федерер – 2 аса, 0 двойни грешки, 10 уинъра, 12 непредизвикани грешки, 52% вкаран първи сервис, 5/9 спечелени точки на мрежата

Григор започна третата част със солидно представяне на начален удар и дори изглеждаше по-добрият тенисист на корта, но след 2-1 швейцарецът вдигна рязко нивото. В четвъртия гейм бившият №1 спечели обжалване, което му донесе три последователни точки за пробив. Българинът обаче не се предаде, запази концентрация, игра смело и неутрализира опасностите, без да губи повече разигравания до края на подаването си.

Федерер показа един от специалитетите си при 3-3 и 30-30, посрещайки втория начален удар на противника си почти на границите на сервис полето и завършвайки решително на мрежата. Този път първата ни ракета не успя да се спаси и допусна двойна грешка – 3-4.

Federer

И този път обаче отговорът на топ тенисиста ни не се забави. Следващият гейм бе открит с негов бекхенд уинър, а няколко грешни отигравания на Роджър направиха резултата 15-40. Първият шанс за рибрейк бе пропилян с минаващ удар далеч от целта, а при втория Димитров не успя да се справи със сервиса на опонента си. Носителят на 20 титли от Големия шлем затвърди и се приближи до спечелването на сета. Стори го още в следващия гейм след два ретур уинъра, лоб и грешка на опонента си – 6-3 4-6 6-3 в полза на Маестрото.

Статистика от сет №3:
Григор Димитров – 1 аса, 2 двойни грешки, 2 уинъра, 9 непредизвикани грешки, 72% вкаран първи сервис, 2/5 спечелени точки на мрежата
Роджър Федерер – 3 аса, 0 двойни грешки, 8 уинъра, 8 непредизвикани грешки, 64% вкаран първи сервис, 8/8 спечелени точки на мрежата

Четвъртата част започна по възможно най-добрия начин за Григор Димитров. Българинът изпълни чудесен минаващ удар за аванс от 30-0 в първия сервис гейм на опонента си, след което успя да контрира отново излизането му на мрежата, за да се добере до два последователни брейкбола. Още при първия Федерер изпрати топката в аут.

Доброто представяне на първата ни ракета бе съпътствано от спад в това на бившия №1, който за първите три гейма в сета допусна пет непредизвикани грешки. Именно последната от тях доведе до дюс в следващото му подаване, но този път Маестрото не позволи да се стигне до повече.

В третия сет Федерер беше перфектен на мрежата (8/8) и успя да запази това в четвъртия. Именно няколко прекрасни волета му помогнаха да стигне до точка за пробив при 3-2 за Димитров, но Григор се измъкна.

Българинът не само се спаси от опасността, но и поведе с 40-0 в следващия гейм, осигурявайки си три поредни шанса да поведе с 5-2. Швейцарецът успя да се добере до дюс, но изпрати форхенд в аут. Димитров изпусна и следващата си възможност, а при първата точка, в която Федерер можеше да спечели подаването си, най-добрият ни тенисист изпълни феноменален минаващ удар от изключително трудна позиция. Едно равенство по-късно Маестрото отново изостана в резултата, но и този път не се предаде. Григор си осигури нова възможност с поредния минаващ, но и този път съперникът му бе непоклатим – 38-годишният състезател показа отлични рефлекси на мрежата за нов дюс. Непредизвиканите грешки на актива на Федерер продължаваха да се трупат и №15 за сета отново го постави в позицията на догонващ. След повече от 12 минути обаче геймът приключи без пробив.

Първата ни ракета и този път изпита затруднения да затвори сета. Удар в мрежата при 5-4 и 0-30 даде три поредни възможности на опонента му да върне брейка. И този път обаче българинът показа солиден характер, спасявайки и трите опасности, последната от които с ас. При 40-40 Димитров трябваше да седне на земята след дълбокия ретур на съперника си и не успя да си върне добра позиция в разиграването, което доведе до нов брейкбол. И този път Григор бе категоричен, навлизайки постепенно в корта, за да завърши точката с форхенд уинър. Третият поставен стигна до нов шанс, но и този път не успя да завърши. Когато най-после стигна до сетбол, най-добрият ни тенисист не поиска втора покана, за да вкара мача в решаваща пета част.

Grigor Dimitrov

Статистика от сет №4:
Григор Димитров – 1 аса, 0 двойни грешки, 9 уинъра, 11 непредизвикани грешки, 71% вкаран първи сервис, 3/4 спечелени точки на мрежата
Роджър Федерер – 0 аса, 0 двойни грешки, 10 уинъра, 19 непредизвикани грешки, 62% вкаран първи сервис, 16/24 спечелени точки на мрежата

След като загуби сета, Федерер поиска медицинско прекъсване, като помощта му бе оказана извън корта. 

Въпреки паузата, Григор Димитров успя да запази своя ритъм и започна решаващия сет с точка за пробив. При 30-30 той свали ниско топката срещу излизащия на мрежата свой съперник и Маестрото не успя да се справи. Непредизвикана грешка на швейцареца направи резултата 1-0 в полза на Димитров.

Проблемите за Федерер продължиха и след като не успя да вземе нито точка от посрещане, отново се оказа изправен пред брейкбол. И този път опита да излезе на мрежата, но отново бе преодолян – 3-0.

До края на срещата българинът бе почти перфектен на свой начален удар, като в целия сет той загуби само точка в подаванията си. Носителят на 20 титли от Големия шлем успя да спечели два гейма на свой сервис, но не и да се върне в двубоя – 3-6 6-4 3-6 6-4 6-2.

TennisKafe.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH