На живо: Григор Димитров – Марин Чилич 6-7(3) 6-4 4-6 7-6(2) 6-3

Григор Димитров ще изиграе втория си мач на тазгодишния Ролан Гарос на корт „Симон Матийо“ днес. След като надделя в петсетов двубой срещу Янко Типсаревич на старта, топ тенисистът ни ще се изправи срещу Марин Чилич в битка за място в третия кръг, а мачът стартира след развръзката между Каролина Плишкова и Кристина Кучова.

Двамата тенисисти са играли помежду си пет пъти, а световният №13 води с 4-1 победи. Два от мачовете им се проведоха в Париж, но на „Мастърса“ в зала „Берси“. През 2015 г. там Димитров постигна единствения си успех срещу хърватина до момента, а последната им среща също бе във френската столица, където миналата година победител се оказа Чилич. Сега двамата за пръв път ще играят един срещу друг на клей.

Победителят в сблъсъка ще се изправи срещу Стан Вавринка или Кристиан Гарин в следващата фаза.

Коментари на живо:

0-1 – Чилич започна с успешна комбинация сервис-мрежа, а след това сгреши форхенд в мрежата. Григор се справяше страхотно от ретур в началото и това му помогна да реализира форхенд уинър по правата за 30-30. Хърватинът реализира форхенд по правата и отново поведе, а впоследствие спечели сервис гейма си.

1-1 – В първото си подаване Димитров също заложи на сервис-мрежа и се справи отлично. Впечатли и с добър форхенд уинър по правата, а след това регистрира първа двойна грешка. Въпреки всичко спечели гейма на 15 и изравни за 1-1.

2-2 Първата ни ракета използва силата на сервиса си в четвъртия гейм, за да поведе с 40-15, но 13-ият в света го изненада от бекхенд и намали. След това пък хърватинът реализира форхенд по правата и стигна до дюс. Григор спечели разиграване на втори сервис след дълбок форхенд, след което изравни – 2-2.

3-3 Поставеният под №11 в схемата показа силата на своя бекхенд в шестия гейм и поведе, а Димитров впечатли с невероятен сервис по правата и последвал форхенд уинър по диагонала. Началният му удар не го предаваше и в два поредни случая дори не се стигна до разиграване – 3-3.

3-4 – Агресията на Чилич в седмия гейм се оказа негов противник. Топ тенисистът ни се справи страхотно от ретур и принуди хърватина да сгреши два поредни пъти и да изостане с 0-30. Прекрасната защита на Димитров доведе до нова грешка на опонента му, както и до три поредни брейкбола. Чилич спечели дълго разиграване и спаси първата точка за пробив. Григор получи много добър шанс при следващото разиграване, но сгреши воле на мрежата. Топка в аут от ракетата на българина помогна на 13-ия в света да се измъкне. Това даде стимул на Чилич и той поведе с 4-3.

3-5 – ПРОБИВ, ЧИЛИЧ – Чилич поведе след уинър при следващото подаване на Димитров. Хърватинът наложи темпото и в следващото разиграване. То продължи цели 12 удара, а дълбоките изстрели на 13-ия в света доведоха до грешка на Григор и изоставане 0-30. Българинът натисна спусъка от форхенд, но Чилич показа невероятна защита и размина българина с форхенд по диагонала, с което си осигури три шанса за брейк. Двойна грешка на Димитров пък донесе аванс на хърватина от 5-3.

4-5 – ПРОБИВ, ДИМИТРОВ – 11-ият поставен не бе имунизиран срещу двойни грешки и също допусна подобна неточност. Григор спечели две поредни точки и поведе с 30-15, но хърватинът реализира втория си ас в мача. Реализира бекхенд по правата и си гарантира сетбол. Нова двойна грешка му попречи да го реализира, а Димитров изчака шанса си и се възползва от грешка на Чилич в мрежата, която даде на българина шанс за връщане на пробива. Той се справи по невероятен начин – стигна до почти невъзможна топка и размина съперника по диагонала.

5-5 – Благодарение на мощния си начален удар, както и на перфектен уинър по правата от форхенд, Димитров затвърди пробива с гейм на 15.

5-6 – Чилич не успяваше да вкарва толкова често първи сервис, като процентът му падна малко над 50%, а Димитров натисна спусъка от ретур. Първо затрудни хърватина с ретур от бекхенд, а след това реализира директна точка от форхенд, за да поведе с 30-0. Чилич бе разконцентриран и макар да изравни точките, се изправи пред нов брейкбол. Григор остана стабилен в дълго разиграване и така хърватинът сгреши отново в аут. Въпреки че българинът игра страхотно в защита, Чилич се спаси с няколко мощни удара и поведе с 6-5.

6-6 – Първият сервис отново помогна на Григор, който реализира и два уинъра, за да вкара сета в тайбрек.

6-7(3) – СЕТ, ЧИЛИЧ – В началото на дългия гейм 11-ият в схемата намери първия си сервис и показа форхенда като основно оръжие, с което реализира уинър. Димитров пък беше стабилен от дъното на корта и двамата смениха полетата при 3-3. Първият мини брейк дойде обаче за Чилич, и то по най-неприятния за Григор начин – след двойна грешка. Чилич вкара мощен начален удар и поведе с 5-3, а топ тенисистът ни извади бекхенд в аут, за да се изправи пред три сетбола. Ретурът на хърватина също заработи и затрудни максимално бившия №3, който изостана в сетовете след 6-7(3).

Статистика от сет №1:
Григор Димитров: 10 уинъра, 12 непредизвикани грешки, 62% вкаран първи сервис, 79% спечелени точки на първи сервис
Марин Чилич: 13 уинъра, 14 непредизвикани грешки, 64% вкаран първи сервис, 76% спечелени точки на първи сервис

НАЧАЛО НА ВТОРИ СЕТ:

1-1 – И двамата впечатлиха с разнообразие и в защитните си действия, и в атака, като спечелиха първите си подавания.

2-1 – Григор впечатли със страхотен уинър по правата от движение, изпълнен от форхенд страната, с който поведе с 30-0. Впоследствие се възползва от две грешки на Чилич и поведе с 2-1.

3-2 – Чилич пак изпитваше проблеми да вкара първия си сервис и регистрира нова двойна грешка, но в крайна сметка взе подаването си за 2-2. Впоследствие българинът наложи своето темпо и агресия от дъното на корта, което му позволи да спечели сервис гейм на нула за 3-2.

3-3 – 13-ият в света свали процента вкаран първи сервис в сета до около 40%, а вече не се представяше така убедително и на втори начален удар. Макар Григор да допусна грешка в първото разиграване, успя да реализира смач на мрежата, а след това рязко смени темпото с успешна къса топка. Така българинът си гарантира две поредни възможности за пробив. Спаси първия брейкбол с форхенд по правата, а после спечели разиграване на втори сервис – 40-40. Намери началния си удар и обърна развоя на гейма.

4-4 – Проблемите на Чилич на начален удар продължиха и в следващото му подаване, като удар в аут при 30-30 донесе на най-добрия ни тенисист нова шанс за пробив. Отново се игра на втори сервис, но бекхенд на Димитров бе отсъден в аут, макар Григор да не бе съгласен с решението. Хърватинът отново се измъкна от трудната ситуация, изравнявайки за 4-4.

5-4 – Последва един от малкото по-колебливи моменти в подаванията на първата ни ракета, но два аса и още една точка, в която не се стигна до разиграване му помогнаха да обърне резултата от 15-30.

6-4 – СЕТ, ДИМИТРОВ. Брилянтна къса даде преднина от посрещане на Димитров, след което размяна на удари от основната линия отново завърши с успех на българина. Чилич намали разликата с добър начален удар, но впоследствие сгреши от форхенд и даде два сетбола на Григор. Първият бе заличен с ас, но при втория хърватинът трябваше да се защитава на втори сервис. Успя да вземе инициативата и да изтласка противника далеч извън корта – възползва се с хубава къса и се добра до дюс. Последва обаче двойна грешка, която даде трета възможност на шампиона от Nitto ATP Finals ’17. Форхендът на Чилич отново заработи добре и му даде предимство, но този път решението за къса не бе добро и Димитров го очакваше – наказа грешката на противника си и взе сета с 6-4.

Статистика от сет №2:
Григор Димитров: 12 уинъра, 8 непредизвикани грешки, 61% вкаран първи сервис, 87% спечелени точки на първи сервис
Марин Чилич: 8 уинъра, 13 непредизвикани грешки, 45% вкаран първи сервис, 64% спечелени точки на първи сервис

НАЧАЛО НА ТРЕТИ СЕТ:

1-1 – Григор Димитров пренесе силната игра и в третата част, като в първите два гейма записа цели шест уинъра. Последният дойде след елегантно воле на мрежата и му донесе ранен брейкбол в сета. Първият сервис на хърватина влезе в точния момент и му помогна да се спаси от опасността.

3-3 – Чилич изигра един безупречен гейм на свой начален удар за 2-2, но в следващото си подаване отново срещна проблеми. Стигна се до 0-30 след агресивен ретур на българина, но и този път сервисът заработи когато трябва и Григор повече не взе точка – 3-3.

3-4 – Пробив, Чилич. Последва първото проблемно подаване на Димитров от първия сет насам. Две двойни грешки направиха резултата 30-30, а дълбок ретур в краката му донесе втори брейкбол в мача за хърватина. Както в първия случай, така и сега 11-ият поставен не пропусна шанса си – непредизвикана грешка даде пробив аванс на Марин Чилич.

4-6 – СЕТ, ЧИЛИЧ. Световният №13 се справи убедително с защитата на преднината си и в крайна сметка завърши сета с гейм на 0 – 6-4.

Статистика от сет №3:
Григор Димитров: 10 уинъра, 9 непредизвикани грешки, 66% вкаран първи сервис, 83% спечелени точки на първи сервис
Марин Чилич: 8 уинъра, 5 непредизвикани грешки, 46% вкаран първи сервис, 84% спечелени точки на първи сервис,

НАЧАЛО НА ЧЕТВЪРТИ СЕТ:

2-2 – След като допусна значително по-малко непредизвикани грешки в третата част спрямо втората (5 срещу 13), Чилич допусна две последователни при 1-2 30-0 и по този начин ни поднесе първият оспорван гейм в сета. Успя отново да поведе за 40-30, но Димитров отговори с форхенд уинър и стигна до дюс. Последва нова грешка на хърватина, но първата ни ракета не съумя да се възползва от втория сервис на противника си и изпрати топката в мрежата. Аут на Чилич подари нова възможност на Григор, но и тя бе пропиляна след ненавременна къса от българина. Геймът продължи близо 13 минути, като поредния дюс Чилич получи предупреждение поради прекалено дълго забавяне при изпълнение на началния удар. Реакцията му обаче бе добра – мощен сервис го изведе напред и секунди по-късно спечели подаването си.

Към този момент Григор вече бе изпуснал да материализира 12 от 14-те си брейкбола в двубоя.

3-2 – Пропиляната възможност изглежда повлия на най-добрия ни тенисист, който избърза в първата точка, а впоследствие допусна и двойна грешка, за да изостане с 0-30. Спадът обаче не продължи дълго – бе последван от три безупречни точки, които му помогнаха да обърне развоя. Все пак трябваше да премине през дюс, но така и не срещна брейкбол – 3-2.

4-4 – Началният удар бе ключов за това Григор да поведе с 4-3, а момент по-късно вече водеше и с 30-0 от посрещане след собствен уинър и двойна грешка на съперника си. Малко не достигна, за да си изработи три последователни точки за пробив с къса, но топката се спря във върха на мрежата. Чилич успя да обърне, но при 40-30 също нямаше късмет и отново бе изправен пред равенство в подаването си. Този път обаче не видяхме дори брейкбол – 4-4.

6-6 – Двамата бяха стабилни до 6-6, като това означаваше, че ще наблюдаваме тайбрек, който ще определи дали хърватина ще продължи към следващия кръг в Париж или ще гледаме още един сет от сблъсъка.

7-6(2) – СЕТ, ДИМИТРОВ. Решаващият гейм бе открит с поредната фантастична къса на Димитров, но Чилич отговори с печеливша двуходова комбинация сервис-форхенд. Въпреки това първият минибрейк бе на сметката на българина, който изпълни чудесен ретур и моментално надгради с нова къса, до която съперникът му нямаше как да стигне. Два убедителни начални удара направиха резултата 4-1. Голям късмет направи разликата още по-голяма – Григор опита да изпълни минаващ форхенд с отскок, топката закачи върха на мрежата и се приземи неспасяеми в чуждото поле. Сервирайки за сета Димитров бе безупречен и завърши с ас – 7-6(2).

Статистика от сет №3:
Григор Димитров: 17 уинъра, 10 непредизвикани грешки, 75% вкаран първи сервис, 80% спечелени точки на първи сервис
Марин Чилич: 18 уинъра, 12 непредизвикани грешки, 57% вкаран първи сервис, 77% спечелени точки на първи сервис

1-0 – ПРОБИВ, ДИМИТРОВ. И този път началото на сета бе добро за най-добрият ни тенисист. Поведе с 30-0 от посрещане след перфектен минаващ удар, а точка по-късно стигна до два брейкбола, благодарение на дълбок ретур. Още при първия Чилич сгреши – ранен пробив и 1-0 за Григор Димитров.

2-0 – Опит за триково изпълнение не завърши успешно за българина в следващия гейм, а два агресивни ретура на опонента му доведоха до последователни шансове за рибрейк. И при двата се игра на втори сервис, и при двата хърватина сгреши от посрещане. В следващото разиграване Димитров реши да рискува от бекхенд и пресили удара си, което даде нова възможност на противника му. Този път обаче началният удар влезе и опасността отново бе отразена. До нова така и не се стигна – 2-0.

2-1 – В третия гейм видяхме разиграването на мача. Първата ни ракета показа феноменална защита, спасявайки смаш на съперника, след което стигна и до късата топка на Чилич, за да я насочи по късия диагонал. Марин успя да изиграе още един удар, но кортът бе опразнен – 15-15. Поставеният под №11 в схемата обаче бе категоричен в следващите точки.

4-2 – Чилич не се предаде и в шестия гейм стигна до дюс, след като изоставаше с 15-40. Българинът обаче не допусна да бъде разколебан от това развитие и бързо спечели следващите две точки.

5-2 – Пробив, Димитров! Чилич стартира следващото си подаване с двойна грешка, а при 30-30 Димитров извика опонента си на мрежата и го преодоля с безпощаден минаващ удар от бекхенд. Нова двойна грешка направи резултата 5-2 и даде правото на българина да сервира за победата.

5-3 – Рибрейк. Хърватинът продължи да се бори до последната точка, като първоначално дръпна с 30-0, а впоследствие спаси мачбол и дори на два пъти си издейства шанс за рибрейк с бекхенд уинъри по правата. Кик сервисът на Димитров работеше страхотно през цялата среща и му помогна да се спаси, но двойна грешка даде трета възможност на Чилич. Този път Григор можеше да разчита на първия си начален удар и до разиграване така и не се стигна – ново равенство седем минути след началото на гейма. 11-ият поставен сгреши от ретур – втори мачбол на сметката на българина. Носителят на титла от Големия шлем обаче не бе готов да напусне корта и отново реализира директна точка от бекхенд, връщайки паритета. Отново поведе и този път брейкболът бе материализиран след мрежа на Димитров.

TennisKafe.com

 

 
 
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.