Историята на тениса: от формирането му до съвременния му вид

Историята на тениса: от формирането му до съвременния му вид

Тъй като мачовете за сезона приключиха и сме подложени на тенис абстиненция, реших да запълня времето, ровейки се в историята на любимия ни спорт. Ето и до какво се добрах в това свое проучване:

Съществуват дебати относно корените на тениса. Една от теориите е, че примитивна версия на спорта за пръв път се е практикувала в Египет, Гърция или Рим, макар да няма доказателства, които да подкрепят подобно твърдение. Част от аргументите, които стоят зад тези догадки, са предимно лингвистични: вярва се, че думата „тенис“ може да произлиза от египетския град Тинис, а „ракета“ може да идва от арабската дума „rahat”, която означава „длан“. Друг довод е, че в Египет могат да се намерят изображения, които показват игра с топка над мрежа и датират до 1500 години пр. Хр.

Първите истински сведения за подобен спорт обаче ни отвеждат до 12-13 век, когато френски свещеници създават игра,  наречена „jeu de paume” (игра с длан). Правилата били подобни на настоящите, но по-сложни.

jeu-de-paume

Тук отново попадаме на теории, свързани с терминологията на спорта. Твърди се, че думата „тенис“ идва от френското „tenez” (вземи), което състезателите казвали на противниците си, сервирайки. Друга теория пък подсказва, че „love”, което се използва когато играчът има 0 точки, произлиза от “l’oeuf”, означаващо яйце (формата на нулата).

Както подсказва и името на спорта, първоначално той бил практикуван директно с ръце. След време обаче играчите осъзнали, че било много по-удобно да се използват кожени ръкавици, а постепенно се стигнало и до въвеждането на специално изработени дървени гребла, с които ударът ставал много по-ефективен. Така се появили и първите ракети:

Jeu_de_paume_racquets

В следващите няколко века играта придобила огромна популярност, особено сред аристократите. В един момент дори се превърнала в официалния спорт на Франция, а до 13 век в страната вече имало повече от 1800 корта.

Скоро стигнала и до Англия, където се превърнала в любимото занимание на Хенри VII и Хенри VIII, които наредили да бъдат построени кортове из цялото кралство. Един от тях, този в Hampton Court Palace, се използва и до днешни дни. Интересът на кралските семейства има голяма заслуга за появяването на името „Royal Tennis”.

Носят се редица легенди за страстта на Хенри VIII към спорта. Две от тях засягат голямата му любов, втората му съпруга Ан Болейн. Според първата била заловена именно в момент, в който залагала на тенис мач и дори била недоволна от това, че не може да прибере печалбата си. Втората разказва, че Хенри не се отделил от корта дори по време на нейната екзекуция поради обичта си към играта.

Правим голям скок, тъй като в междинния период развитието не е толкова сериозно, макар спортът все пак да претърпява известна еволюция, и стигаме до 1874 година.

Спираме се точно тук, тъй като това е годината, в която британския офицер Уолтър Клоптън Уингийлд прави първата крачка към тениса в сегашния му вид. Уингфийлд създава правила за игра, наречена Sphairistike („Умение да играя с топка“ на гръцки). Кортовете били под формата на пясъчен часовник, а настилката тревна, което довело и до другото име – „Lawn Tennis”.

lawn_tennis_court_1874

Правилата му обаче били много критикувани, а не успял да запази и патента си и поради това други поели развитието на спорта.

Много скоро настъпил нов ключов момент в историята на тениса. All England Croquet Club решили да отделят една от поляните си в Уимбълдън за тенис. Това решение предизвикало толкова голям интерес, че скоро се прекръстили на All England Croquet and Lawn Tennis Club.

Дошла 1877 г. и клубът започнал организацията на първото си състезание. За целта обаче много от правилата били променени. Формата на корт тип „пясъчен часовник“ била отхвърлена и заменена от правоъгълна с размери 23.8 м. дължина и 8.2 м. широчина. Запазили начинът на измерване на резултата (15,30,40, гейм) и позволили на сервиращия да допусне по една грешка при всеки начален удар. Все решения, които остават част от правилата на спорта и до днес. Двадесет и двама души участвали в тази първа надпревара, а първият шампион на Wimbledon Championships станал Спенсър Гор.

wimbledon12

Настъпили още някои промени по правилата (като например относно височината на мрежата) до 1880 г., когато All England Club и Marylebone Cricket Club публикували официални нови, които до голяма степен са в сила и в настоящето.

Момчил Русев, TennisKafe.com


Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH