Съдът отмени анулирането на визата на Джокович

Съдът отмени анулирането на визата на Джокович

Новак Джокович има девет титли от Australian Open и въпреки това днес спечели най-голямата си победа на австралийска земя.

Съдия Антъни Кели се произнесе против анулирането на визата на сърбина, което ще му позволи да играе на предстоящия „мейджър“ в страната:

В решението бе споменато още, че правителството е задължено да плати разноски в размер на нанесените щети, а самият №1 в тениса да бъде освободен в рамките на 3 минути и да получи обратно паспорта и личните си вещи.

Като основна причина за това решение се посочва факта, че Джокович е имал право да отговори на известието за анулиране на визата до 8:30 ч. местно време в четвъртък, а вместо това решението е било обявено пред него в 7:42. При повече налично време той е можел да се съветва с повече хора и да отговори по-добре на изискванията. Всички страни от заседанието се съгласиха с крайното становище на съдията.

Все пак адвокатът, представлявал правителството в изслушването, Кристофър Тран, заяви, че федералният министър на имиграцията Алекс Хаук ще прецени дали да използва правото си да анулира наново визата на Ноле.

Кели уважи това пояснение и добави, че ако подобен развой стане факт, Джокович няма да има право да посещава Австралия в следващите три години. Решението отново ще може да бъде обжалвано.

Основни акценти:

Адвокатите на Новак Джокович заявиха, че сърбинът е предоставил всички нужни документи, за да влезе в страната – твърдение, което по-късно бе прието от съдията. Адвокатът Николас Ууд, който бе говорителят на лагера на Ноле, посочи, че сред изискванията за влизане в страната с медицинско изключение не е влизало предоставянето на медицински доказателства за въпросното изключение. Въпреки това, по негови думи, Джокович ги е предоставил преди качването си на полета и при повдигането на темата при кацане.

Темата с медицинското изключение:

 • Адвокатите на Джокович посочиха, че правителственият делегат не е предоставил доказателства, че преболедуването на Covid-19 в рамките на последните шест месеца не е валидна причина за връчване на медицинско изключение. В такъв случай в техните очи важи твърдението на Atagi (Австралийският технически съвет по имунизация), според което подобна причина е достатъчна.
 • Съдия Кели заяви, че въпрос, който „е привлякъл сериозно вниманието му“ е защо делегатът, взел решението за визата на Джокович, не е приел документът от Tennis Australia за валиден:

  „Тук професор и изключително квалифициран лекар са връчили на кандидата медицинско изключение. Медицинското изключение и неговото основание са били потвърдени и от още един независим експертен панел, осигурен от щата Виктория. Този документ е бил в ръцете на делегата. Въпросът, който ме вълнува е „Какво повече е можел да направи този човек?“

Отношението, което Джокович е получил по време на интервюто на летището:

 • Съдия Кели казва, че в четвъртък в четири сутринта Джокович е бил инструктиран да изключи телефона си и той го е сторил. Това го е оставило без възможност да контактува с когото и да е било през целия период (или поне голяма част от него) до 7:42, когато решението за анулиране на визата е взето. Новак е казал пред делегата: „Ако ми дадете нужното време, за да се събудят от Tennis Australia и да се събуди агента ми, ще мога да се свържа с тях по телефона и ще можем да ви предоставим всичко допълнително, от което имате нужда.“ Това време не му е било осигурено.
 • Съдия Кели упреква натиска, който имиграционните служби са оказали над Джокович и обобщава държанието им към световния №1 като „Няма да ти помогне да се свържеш с адвокатите си, нека просто да приключваме.“
 • Именно това, че Джокович не е получил възможността да реагира пълноценно до 8:30 ч., както му се е полагало, се оказа една от ключовите точки за решението на съдията.

  Ето и хронология на случилото се в целия процес:

  Коментари на живо:

  • Високият интерес доведе до срив в официалния стрийм от събитието, като прякото излъчване бе достъпно за някои, но не за всички, които искат да наблюдават на живо процеса.
  • Първи впечатления – Джокович е представляван от трима възрастни адвоката, които са се събрали в изискана конферентна зала. Правителствените адвокати са много по-млади и участват в разговора от различни помещения.
  • Адвокатите на Джокович твърдят, че известието за анулиране на визата на тенисиста е било „дефектно“, тъй като не се позовава на едно основание, а на „каша“ от няколко.
  • Съдия Антъни Кели посочи, че единственото основание за анулирането ѝ е било, че „присъствието на нейния собственик в Австралия е или може да бъде риск за здравето, безопасността или реда в австралийското общество или отделен сегмент на австралийското общество.“ Адвокат Николас Ууд от защитата на сърбина оспори, че не става дума за едно основание, а „объркваща комбинация от две“. Съдията отговори с това, че всички основания в секция 116(1) се разграничават и всеки делегат избира по едно от тях, не комбинация.
  • Адвокатите на Джокович обвиниха делегата на австралийското правителство в „пълна липса на доказателства“ в частта от известието за анулиране, в която се налага да обяснят защо съществуват основания за анулирането на визата.
  • Ууд посочи, че Джокович е спазил всички изисквания при подаването на заявление за виза и сред тях не е било посочено такова за предоставяне на доказателства за медицинското изключение. Според неговите думи е „очевидно невярно“, че медицински доказателства са били сред изискванията. Добави, че въпреки това Джокович впоследствие е предоставил въпросните доказателства.
  • Съдията посочи, че в интервюто си на летището в Австралия Джокович е направил изказване в тона на „ако ми позволите да говоря с хора, ще ви дам това, което искате.“ Уудс отговори, че той е „правил всичко по силите си, за да предостави всичко нужно“ и „действително е предоставил доказателства от практикуващи медицински специалисти, още преди да се качи на самолета.“ Според съдията на Новак не е вярно, че сред изискваните документи са били както декларацията за изключение, така и доказателства за изключението – според екипа на Джокович само първото е било необходимо. Освен това Ууд посочи, че „Господин Джокович предостави доказателства както преди качване на самолета, така и при повдигането на въпроса след пристигането му.“
  • В декларацията си за пътуване на мястото, на което се изисква декларация за ваксинация Джокович е посочил, че не може да бъде ваксиниран по „медицински причини“. Декларацията за пътуване е била попълнена от агента на състезателя. Когато е бил подканен да предостави доказателства, Джокович е качил документa за медицинско изключение, който е получил от австралийската тенис федерация.
  • Съдия Кели заявява, че въпрос, който „е привлякъл сериозно вниманието му“ е защо делегатът, взел решението за визата на Джокович, не е приел документът от Tennis Australia за валиден:
   „Тук професор и изключително квалифициран лекар са връчили на кандидата медицинско изключение. Медицинското изключение и неговото основание са били потвърдени и от още един независим експертен панел, осигурен от щата Виктория. Този документ е бил в ръцете на делегата. Въпросът, който ме вълнува е „Какво повече е можел да направи този човек?“ (Джокович).
  • Отново бе повдигната темата за интервюто с граничните власти и транскрипцията от него. Съдия Кели казва, че в четвъртък в четири сутринта Джокович е бил инструктиран да изключи телефона си и той го е сторил. Това го е оставило без възможност да контактува с когото и да е било през целия период (или поне голяма част от него) до 7:42, когато решението за анулиране на визата е взето. Новак е казал пред делегата: „Ако ми дадете нужното време, за да се събудят от Tennis Australia и да се събуди агента ми, ще мога да се свържа с тях по телефона и ще можем да ви предоставим всичко допълнително, от което имате нужда.“ Това време не му е било осигурено.
  • Съдия Кели упреква натиска, който имиграционните служби са оказали над Джокович и обобщава държанието им към световния №1 като „Няма да ти помогне да се свържеш с адвокатите си, нека просто да приключваме.“
  • Адвокатите на Джокович посочиха, че правителственият делегат не е предоставил доказателства, че преболедуването на Covid-19 не е валидна причина за връчване на медицинско изключение. Това, продължи Николас Ууд, означава, че единственото категорично твърдение по темата остава на Atagi (Австралийският технически съвет по имунизация, според който подобна причина е достатъчна. Ууд добави, че в такива случаи ваксинацията „не е препоръчителна“.
  • Ууд казва, че Джокович е поискал визата му да не е анулирана на база на информацията, която е получил от Tennis Australia и правителството на Австралия преди пристигането си в страната. По време на речта му се разкрива, че ако визата на Новак бъде анулирана, той няма да има право да посещава Австралия в следващите три години.
  • Джокович е получил право да напусне имиграционния хотел, за да наблюдава изслушването. Не е ясно къде е преместен.
  • Решението за анулирането на визата е взето в 7:29 ч. в четвъртък сутрин, Джокович ее информиран в 7:42 ч., а до 8:30 тенисистът се е опитвал да се свърже с хора, за да може да състави отговор на известието за анулиране.
  • Това е краят на изложението на адвокатите на Джокович.
  • Адвокатът Кристофър Тран, който защитава страната на правителството, оспори определението, че над Джокович е бил оказан натиск по време на интервюто на летището. Съдия Кели отхвърли тази бележка – по негови думи в период от около осем часа делегати са излизали и влизали непрестанно в стаята, която е била записвана и това неизбежно е поставило Новак под напрежение. Съдията добави, че липсата на доказателства за целенасочен натиск не изключва възможността тенисистът да се е чувствал под такъв.
  • 5:00 ч. българско време: Тран резюмира изложението си, което ще представи в детайли след почивката. Заседанието ще продължи след час и 15 минути.
  • Справка за говорителите на двата лагера: Кристофър Тран е завършил право в Харварския университет, докато Николас Ууд е завършил право и философия в Австралийския национален университет.
  • Изслушването е подновено и отново прекъсва. Ще се поднови по-късно през деня, но не е обявен точен час за това.

  В партньорство с Булевард България
  Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
  Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
  Created by WPH