Димитър Кузманов загуби от Салваторе Карузо на старта на Sofia Open

Димитър Кузманов загуби от Салваторе Карузо на старта на Sofia Open

Sofia Open, първи кръг

Димитър Кузманов – Салваторе Карузо 6-4, 4-6, 4-6

Димитър Кузманов показа много качествен тенис, но въпреки това допусна поражение на 82-рия в света Салваторе Карузо на старта на Sofia Open 2020. Българинът спечели първия сет и не бе никак далеч от успеха в мача, но спортното щастие се усмихна на Карузо, който в следващия кръг ще премери сили с втория поставен в схемата Феликс Оже-Алиасим.

Италианецът разчиташе най-вече на сервиса си, като реализира доста повече асове от Кузманов (11 срещу 4), но също така направи повече двойни грешки (3-2) и процентът му на вкаран първи сервис бе значително по-нисък – 46% за него срещу 63% за Кузманов. Въпреки това обаче италианецът имаше превъзходство при реализираните точки както на първи, така и на втори сервис, където регистрира съответно 78% и 57%, докато показателите на Кузманов сочеха 70% и 48%.

Очаквано за такъв равностоен сблъсък, решаващ компонент бяха точките за пробив, където отново италианецът бе по-ефективен. Карузо реализира 40% от своите шансове (4 от 10), докато Кузманов успя при 27% от опитите си (3 от 11).

Първи сет:

Кузманов започна много добре мача и стигна до два поредни геймбола, които обаче бяха отразени от Карузо. Въпреки това родният тенисист продължи да владее инициативата и спечели двете безответни точки, които му бяха необходими за да вземе преднина в сета.

Българинът продължи силното си представяне и във втория гейм, като отново поведе с 40-15. Този път обаче Карузо не успя да се измъкне от трудната ситуация и Кузманов стигна до първия пробив в двубоя.

Карузо успя да намали пасива си като изигра своя най-силен гейм от началото на двубоя. Италианецът стигна до три поредни геймбола, първият от които бе спасен от Кузманов, но след това световният №82 успя да открие сметката си в мача.

В четвъртия гейм Карузо повиши значително качеството на сервиса си. Това, в комбинация с увеличилия се брой грешки от страна на Кузманов, позволи на италианеца да спечели сравнително лесно гейма и да върне пробива.

Петият гейм започна със спорен момент. Дългото разиграване завърши с бекхенд на Карузо, след който топката „кацна“ близо до линията. Съдията на стола присъди точката на Кузманов въпреки несъгласието на италианеца. Окрилен от този малък триумф българинът отново взе инициативата и даде само една точка на своя опонент в хода на гейма.

Кузманов взе преднина в шестия гейм след двойна грешка на Карузо, но италианецът изравни след директна точка от сервис, след което осъществи обрат след непредизвикана грешка на българина. Сервисът на световния №82 продължи да създава затруднения на Кузманов и резултатът в сета отново бе изравнен.

Българинът продължи да бъде по-активният играч на корта и не позволи на Карузо да поведе в резултата. Кузманов атакува италианецът със собственото му оръжие – бомбен сервис близо до линията, и това донесе на пловдивчанина успеха в седмия гейм.

Кузманов започна осмия гейм с две безответни точки, а след двойна грешка на Карузо българинът достигна до три поредни точки за пробив. Карузо обаче спаси първия с чудесна защита при мрежата, след което отрази и втория с чудесна атака на линията. Кузманов реши да подходи малко по-агресивно, но това доведе до непредизвикана грешка на българина и опонентът му стигна до дюс. В последствие пловдивчанинът пропусна още една възможност за пробив, след което Карузо осъществи обрат и отново изравни геймовете.

Двамата опоненти си размениха по една точка в началото на деветия гейм, след което Кузманов отново поведе след зрелищен форхенд уинър. В следващите две разигравания българинът пласира бомбен сервис, след който ретурът на Карузо излетя далеч в аут и така родният тенисист се доближи само на гейм от спечелването на сета.

Кузманов започна по възможно най-добрия начин десетия гейм и стигна до три поредни сетбола. Карузо спаси първия след спорна топка, която бе отсъдена в полза на италианеца въпреки протестите на Кузманов. Италианецът намали на 40-30, но в следващото разиграване световният №82 се пречупи под напрежението и допусна непредизвикана грешка, която узакони успеха на Кузманов в първия сет.

Втори сет:

Кузманов продължи да доминира с трети пореден гейм в своя полза. Българинът започна по безупречен начин втория сет, спечелвайки на нула първия си сервис гейм.

За съжаление Карузо прекъсна силната серия на втората ни ракета и му върна жеста, като спечели на нула първото си подаване в сета. Сервисът на италианеца отново започна да работи и това затрудни Кузманов, чиито атаки не бяха толкова мощни и прецизни, както в предходните няколко гейма.

В третия гейм италианецът вкара играта в предпочитаното от него русло – продължителни разигравания с мощни атаки от основната линия, като това му помоган да стигне до две поредни точки за пробив. Те обаче бяха спасени от Кузманов, който на свой ред също стигна до брейкбол, който не успя да реализира. Българинът опита да отговори на атакуващия стил на опонента си, но тази тактика се оказа пагубна за него и Карузо стигна до пробив след непредизвикана грешка на Кузманов.

Карузо продължи силната си серия, изигравайки един от най-силните си геймове от началото на мача. Италианецът спечели подаването си на нула и направи преднината си в сета значително по-комфортна.

Италианецът доминираше и в петия гейм, като успя сравнително лесно да стигне до две поредни точки за пробив. Кузманов спаси първата и бе много близо до това да отрази и втората след много добро воле при мрежата, но Карузо успя със сетни сили да достигне до топката и да изпрати минаващ удар, който не остави шансове на българина.

Карузо поведе с 30-0 в шестия гейм, но Кузманов „настъпи газта“ и успя да осъществи обрат. Италианецът обач спаси геймбола на реодния тенисист, след което сервисът му отново започна да работи и това му помогна да направи голяма крачка към спечелването на сета.

Световният №82 искаше да приключи възможно най-бързо сета, но Кузманов имаше други планове. Българинът показа много агресивна и динамична игра и остана в сета, спечелвайки седмия гейм на нула.

Карузо поведе с 30-0 в осмия гейм, но Кузманов обърна резултата и стигна до точка за пробив, която бе спасена от италианеца. Малко по-късно Карузо стигна до сетпойнт, но Кузманов не трепна и избегна опасността, след което осъществи две зрелищни атаки, които изправиха на крака публиката в „Арена Армеец“ и му донесоха успеха в гейма.

Италианецът опита да си върне инициативата с още няколко мощни атаки от основната линия, но този път Кузманов бе подготвен. Българинът показа чудесна игра в защита, а същевременно непредизвиканите грешки на Карузо отново зачестиха и това помогна на втората ни ракета да намали изоставането си на само един гейм.

В десетия гейм Карузо рзнобрази играта си и започна да пласира къси топки, опитвайки се да се възползва отп ласирането на Кузманов. Тази тактика донесе успех на италианеца и той стигна до три поредни сетбола. Кузманов се бори до последно и спаси първите два, но опонентът му все пка постигна целта си от третия опит и резултатът в мача бе изравнен.

Трети сет:

Кузманов изглежда преодоля бързо разочарованието от втория сет и започна много силно заключителната част. Втората ни ракета повиши значително качеството на сервиса си и това изненада доста неприятно Карузо, който нямаше отговор за атаките на българина.

Вторият гейм в сета бе един от най-оспорваните в мача, като двамата опоненти на няколко пъти си размениха водачеството. За съжаление на българските фенове Карузо осъществи обрат от 15-30 и не позволи на Кузманов да стигне до много важен пробив.

Кузманов бе в много тежка ситуация в края на третия гейм, тъй като Карузо стигна до две поредни точки за пробив. Вдъхновен от феновете в „Арена Армеец“ обаче българинът не даде повече точки на своя опонент и стигна до зрелищен обрат, който отново му донесе преднина в сета.

Карузо осъзна, че мачът не се развива никак добре за него, и реши отново да „отпусне ръката“ при своето подаване. Шансът отново се усмихна на италианеца и той контролираше събитията в четвъртия гейм, успявайки отново да изравни резултата в сета.

Световният №82 продължи да играе много агресивно и поведе с 30-0 в петия гейм. Кузманов обаче изравни с две чудесни атаки, а в последствие успя да спечели подаването си след две непредизвикани грешки на Карузо.

Италианецът отново започна да залага на силния си сервис с надеждата отново да възстанови равенството. Процентът на първи сервис на Карузо в гейма не бе особено висок, но това не го разколеба. Влизащите сервиси затрудниха сериозно Кузманов и по този начин неговият опонент отново не му позволи да стигне до пробив, изравнявайки за 3-3.

Карузо поведе в седмия гейм, но след това Кузманов вдигна на крака феновете в „Арена Армеец“ с няколко чудесни атаки, които му донесоха два поредни геймбола. Карузо обаче спаси и двата, като при втория спечели едно от най-дългите разигравания в мача, едва успявайки да достигне до къса топка при мрежата. За щастие Кузманов не загуби самообладание и спечели следващите две точки, като по този начин продължи да бъде безгрешен при своите подавания.

Кузманов не успя да се възползва от психологическото си преимущество, като се случи точно обратното – Карузо се мобилизира максимално и спечели на нула осмия гейм, завървайки отново интригата в сета.

Италианецът намери ритъма си в най-подходящия за него момент, като италианецът спечели деветия гейм и направи много важна крачка към спечелването на мача.

Бидейки съвсем близо до победата Карузо отново започна да рискува максимално на сервис. Тази тактика отново се оказа печеливша за италианеца, който стигна до два поредни мачбола. Италианецът имаше нужда само от един шанс и приключи срещата с директна точка от сервис.

TennisKafe.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH