Георги Стоименов: БФТ се управлява без някой да има формална отговорност

Георги Стоименов: БФТ се управлява без някой да има формална отговорност

Българската федерация по тенис не се управлява в интерес на тениса в България, а в организацията фактически няма човек, който да има формална отговорност за случващото се. Това заяви Георги Стоименов в предаването „Брейк пойнт“ по Max Sport 1 в интервю за Петьо Борисов.

„Начинът на работа не е в интерес на тениса в България. Не мога да допусна, че председател на федерация може да дойде на Общо събрание, да го открие и да напусне веднага след това с изказа, че е много зает човек и има много работа. Не е приемливо“ – коментира Стоименов.

Той разясни и защо в БФТ няма човек, който носи формална отговорност в момента, както и как се взимат решения:

„Оставяме това, че председателят масово не присъства на Общи събрания, което според мен е изключително неуважително. На Общо събрание се предлагат членове на Управителния съвет, а човекът, който внася предложението, не познава хората. Докато въпросните хора ги няма в залата“.

„Той (бел. авт. Стефан Цветков) казва, че е почетен председател на федерацията, а нека да отбележа, че БФТ няма изпълнителен директор последните четири години. Тоест имаме почетен председател, който не би трябвало да има оперативни отговорности в това дружество, освен да краси федерацията, което го приемам за някои организации. Но фактически в момента БФТ се управлява без някой да има формална отговорност за това нещо. По Устав, БФТ трябва да има изпълнителен директор, но няма. Това е необяснимо“.

Георги Стоименов обясни, че дава публичност не защото има личен интерес, а защото приема емоционално случващото се:

„Аз не съм част от оперативния живот на федерацията по тенис, но се опитвам да имам свои начини, за да допринеса за тениса в България. На Общо събрание (бел. авт. преди години) беше предложено нещо, свързано със специалното изискване за членство във федерацията за минимум две години, ако човек иска да се кандидатира за председател. Не асоциирайте „човек иска да се кандидатира“ с мен, но това е дълбоко несправедливо решение. Години по-късно се вижда, че взетото решение тогава не води до нищо добро“.

„Има маса хора, които милеят за тениса в България и по някакви причини не са в Управителни съвет, но ако по някаква причина решат да бъдат, те също не биха могли да станат председатели. Все повече членове на федерацията разбират качеството на управление в момента. Това е причината и сега да се даде повече гласност“.

„Това е крещящо несправедлива точка в Устава на БФТ. Целият Управителен съвет на БФТ се държи неуважително към членовете си. Аз съм присъствал на ограничен брой Общи събрания, но истината е следната: обявява се някакъв Дневен ред на Общото събрание, който не е в законовия срок; предлагат се материали в деня на Общото събрание, като част от тях са отчет за приходите и разходите, които представляват разбивка, която е съвсем минимална и неопределима; има и бюджет с неопределими цели. Дори един човек да е гений, като види бюджет 10 минути преди гласуването му, естествено, не може да вземе отношение. Такива неща не могат да бъдат приети от мен. Това са неща, които трябва да бъдат казани, мисля, че правя добро на българския тенис“ – завърши Георги Стоименов.

От БФТ отговориха с писмено становище (без редакторска намеса):

„На 13.05 2023 г. ще се проведе ОБЩО СЪБРАНИЕ на Федерацията, чиято основна цел ще бъде разглеждане и гласуване от делегатите на всички постъпили предложения от членовете на БФТ, свързани с промяна на Устава на организацията и оптимизация на работата на Федерацията. Като върховен орган на БФТ Общото събрание е мястото за дискусии по всички теми. Публични такива, още повече в този момент, ще бъдат в посока предрешаване на резултатите от общото събрание или наклоняване на везните в полза на някое предложение за промяна. БФТ предпочита да говори с дела, затова предлагаме разговорът за промените в устава да бъде след като те вече са факт.

В същото време БФТ непрестанно подпомага многобройните талантливи млади състезатели, за чиято подготовка и участия по турнири тази година са отпуснати близо 500 000 лв. Свидетели сме на безпрецедентни успехи: двама юноши са в Топ 15 на световната ранглиста, две девойки са в първите 50. Календарът на международните турнири в България е с рекорден награден фонд от 370 000 долара и включва невиждан досега брой състезания на ITF и Тенис Европа“.


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH