Стоименов: Григор е подписал декларация за подкрепа за участие в конкурса за „Академика“

Стоименов: Григор е подписал декларация за подкрепа за участие в конкурса за "Академика"

В последните дни се вдигна много шум покрай съвместното участие на Григор и ТК „Хасково“, в конкурса на „Академика 2011“ за наем на кортовете в Борисовата градина в София. Мариана Печеян, която е зам. председател на УС на БФТ и мениджъра на Григор Димитров Георги Стоименов бяха поканени в предаването „Break Point“ по Max Sport 1, за да дискутират темата.

В социалните мрежи се говори за конфликт между Федерацията и Григор Димитров, на което Стоименов отговори по следния начин:

„Не съм съгласен с този анонс за този „конфликт“ или за „раздор“ между двете страни, защото такъв според нас няма, според мен. Ние не сме казали нищо по този въпрос досега, не сме се противопоставили по никакъв начин.“

„Съвсем кратка история ви давам на нашето участие – на участието на ТК „Хасково“. Преди около две седмици се появи обява за конкурса за отдаване под наем на тенис комплекс „Академик“. Преди около седмица приблизително ТК „Хасково“, заедно с Григор, решиха че могат да участват. Решението им за участие беше подкрепено от условията за конкурса, които не са правени от тях – правени са от принципала – Министерството на спорта.“

На въпрос защо към Григор Димитров се обръща специално внимание и срещу него се нагнетява напрежение, при положение, че в конкурса могат да участват всички тенис клубове, отговарящи на условията, Печеян отговори, че „става дума за морал“:

„Ние ви даваме документ за организиране на състезателна дейност, който излиза от нас. Ако искаме, няма да ви даваме“ – добави представителката на БФТ в студиото.

Мениджърът на първата ни ракета поясни и каква е концепцията на проекта, който те предлагат:

„Това, което Григор иска да направи там, заедно с тенис клуб Хасково, е да се направи един хубав тенис клуб, който да е наистина с добро качество на предлаганата услуга, който ще обслужва еднакво добре както любители, така и състезатели по тенис. Нека не забравяме, че съществена част от предложението е голяма част от кортовете и часовете, които са за определените места да бъдат използвани за т.нар. допълнителна инвестиционна дейност, тоест допълнителна контрибуция от страна на тенис клуб „Хасково“ за безплатно обучение на децата, които са в училищата, които принадлежат на общината, към които са тези кортове, както и национални състезатели.“

„Проблемът“ в случая идва от това, че Федерацията може да изгуби кортовете, на които се подвизава, тъй като е на равни начала в конкурса с всички други участници:

„Министерството на спорта поставя в конфликт Федерацията по тенис с всички нейни членове. Няма други в играта, които да отговарят на всички тези условия“ – поясни Стоименов.

„Аз съм твърдо вярващ в това, че Министерството на спорта би трябвало в координирани усилия с Федерацията в този конкретен случай да поставят условия на конкурс, които биха били облекчаващи за Федерацията, разбира се “ – добави той.

Печеян отговори, че на конкурс поставянето на такива условия е невъзможно.

„От друга страна искам да отбележа и прави впечатление, че цялото това напрежение е насочено към Григор, което аз наистина не разбирам“ – продължи мениджърът на бившия №3.

„Е, има си хас пък да не разбираш. Има морална страна – извинявай много, но има морал“ – прекъсна го зам. председател на УС на БФТ.

„По две основни причини“ – пое отново думата Стоименов. „Григор не е правил конкурсната документация, той не е участвал в създаването на условията на тази конкурсна документация. По тази логика той не може да бъде обвинен за своето участие.

„А какво – ползваш му името само? Е, сега…“ – репликира отново Печеян. „Ами той знае ли какво ще прави? Кой ще плаща? Ама реално кой ще инвестира. Ние, Българска федерация по тенис, ние инвестираме. Кажете кой ще инвестира и какво ще инвестира на тези 13 корта. И за академията искам да разбера малко повече.“

„Ще обясня, ако ми се даде възможност“ – продължи Стоименов. „Казах, че Григор участва на равна основа с всички клубове. Другата причина поради която се колебая защо цялото напрежение е срещу него е, че в този конкурс теоретично могат да участват още десет тенис клуба в България. Днес е последният срок за подаване на конкурсна документация – аз не знам дали още десет клуба в България не са участвали. Може би Мариана може да обясни по-добре от мен, защото тя представлява Федерацията в това участие, предполагам. Федерацията би трябвало да е загрижена за това. Аз не знам кой ще участва на този конкурс. В този смисъл защо Григор е някаква специална цел, срещу която сте се насочили?“

„Ами, ние не сме“ – отговори Мариана Печеян. „Защо трябва да го месиш Григор в цялата тази работа? Кажи, че Хасково си иска това в твое лице, не го бъркай Григор. Защото Григор ако искаше да го прави, официално щеше да каже неговите най-добри намерения и да каже „Аз искам да правя това, това на тези кортове.“ Българската тенис федерация къде да отиде? Логиката е това, това е моралната страна. Оттам идва конфликта.“

„В предложението, което е направено днес и вярвам, че е внесено, Григор е подписал декларация за подкрепа, в която казва какво иска да направи. И нещо друго искам да кажа, което наистина е много важно. В социалната мрежа наистина се подхвърлят някакви подхвърляния, в които се създава впечатлението, че Григор е никой, семейството му само е решило да направи това, или неговият мениджър, или и аз не знам кой. Трябва да имаме малко уважение към този наш спортист – това е човек на 30 години, мисля, че е наистина обидно да се твърди, че Григор нищо не знае по този въпрос и семейството някак встрани от него иска да защитава собствените си интереси, които не са негови.“

Вижте целия разговор:

Спортният комплекс се състои от 13 червени корта на открито в Борисовата градина, заедно със сграда със съблекални, помещение за масаж, ресторант и спортен магазин. Дванадесет игрища са разположени в четири клетки по три терена, а централният корт е с трибуни за 1000 зрители. Площта на съоръжението е 13 086 кв.м.

Централната локация в градския парк му дава уникално предимство както при провеждане на професионални турнири, така и за индивидуална подготовка и игра на състезатели и аматьори.

Ръководството на „Академика 2011“ обявява конкурса на 1 юли, като максималният срок за наема на тенис комплекса е 20 години.

Кандидатите в конкурса могат да бъдат единствено спортни клубове и спортни федерации, които имат опит в стопанисването, поддръжката и експлоатацията на тенис кортове и имат опит в областта на организирането и провеждането на тренировъчна или състезателна дейност по тенис на корт за период от поне 5 години преди датата на кандидатстването.

Григор Димитров ще участва в конкурса заедно с „Тенис клуб Хасково“. Кандидатите имат срок за внасяне на концепция за развитие и инвестиционна схема за Националния тенис център до понеделник, 19 юли 2021.

Предложенията ще се разгледат от комисията по оценка на следващия ден на закрито заседание.


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH