Маги Малеева: Първо трябва да създадем хора, а след това шампиони

Маги Малеева: Първо трябва да създадем хора, а след това шампиони

Единственото по-хубаво от това да сложиш на нещо край, изпълнен с любов, е да го оставиш живо, предавайки го нататък.

Говорим за спорт, но не става въпрос за победи и загуби, а за това, че е напълно в реда на нещата да не можем да върнем добрините на онези, които са ни ги сторили, или да можем само в редки случаи. Но полученото трябва все пак да бъде върнато някому.

През миналия век три български сестри завладяха света на тениса, а най-малката от тях достигна апогея си през 1996-а, когато се изкачи до №4 в ранглистата.

Беше истинска любимка на България и имаше рядката възможност не само да притежава шампионски характер и невероятен талант, но и да може да го развие, получавайки шанс да прави това, което обича. Никога обаче Магдалена Малеева не забрави, че трябва да предаде нататък – знания, умения, опит, философия, начин на мислене. Завет, който пази от своята майка.

Признава, че пътят е бил труден, а предизвикателствата – много. Разочарованията също били нeминуеми, но това не само че не я плашело, а я амбицирало още повече да продължава напред.

„Моето истинско училище е тенисът. Провалила съм се стотици пъти, но съм се научила как да се справям и да опитам отново. Никой отличник не го получава този урок от живота, защото когато е имал само шестици и на 20 години се провали (б.а защото това е неизбежно), не е подготвен“, сподели легендата пред TennisKafe.com няколко дни преди да започне седмицата на отворените врати в школата й.

В периода 5-11 декември всеки родител ще може отблизо да се запознае с работата, методите, нововъведенията и правилата в тенис клуб „Малееви“, а на 11 декември предстои специален семинар – „Насоки за успешни спортни родители“.

Най-малката от сестрите, които се превърнаха в едно от най-уникалните явления в световен мащаб, разказа, че не само в любимия спорт, но и във всеки друг, на първо място трябва да е „ да са правят хора, а после шампиони“.

И, замислете се, колко истина е залегнала в тези думи.

„Спортът учи децата на това да поемат рискове, да се справят с провалите, да уважават треньора. Исках да модернизирам всичко. Досега гледах на спорта само като на професионален такъв, но той е много повече и затова ми се струва смислено всичко, което правя.“

А нововъведенията в тенис клуб „Малееви“ са много: „Приказен тенис“ за деца между 3-4 години, „Тенис 10“ за 5-10-годишни, като всеки треньор работи с максимум 4-ма играчи, има група за възрастни, академия, умствен тренинг, както и партньорство с американската организация Positive Coaching Alliance.

Наскоро излезе и нова книга, която ще бъде представена на 11 декември.

„Тенис 10 е направен от експерти. Аз съм израснала по старата система, но колко деца са изгубени заради нея? Не можем да си го позволим. Имаме си ценности. На малките трябва да им е забавно и интересно, да има състезания. Системата Тенис 10 с малки кортове и топки позволява на децата да усетят тениса като състезание, те могат да играят точки даже само с подхвърляне. Този спорт губи много кадри, защото е труден. Старият тип треньор учи 2-3 години на техника, а чак на 12 те праща на първото състезание. Дотогава на много от децата е писнало и даже са се отказали“, констатира Маги.

„В България най-често се работи индивидуално с дете, а това е стереотип, който не харесвам, защото след 3-4 години омръзва. Ние се опитваме всяка група да остане една и съща и с един треньор, така че хем да може да се обръща достатъчно внимание на всяко дете, хем да има отборен дух“, коментира тя.

За нея обаче най-важна остава педагогическата част: „Треньорът освен да те учи на тенис, те учи и на уроци за живота. Например, във Финландия законът е, че всяко дете трябва да се движи по 3 часа на ден, а в България децата имат два пъти физическо в седмицата, което ги лишава от вродената нужда за движение.“

Пътят, който трябва да се извърви, не е никак лесен, особено когато говорим за спорт, какъвто е тенисът: „Много зависими сме от родителите, много често те водят децата си по турнири, защото спортът е индивидуален –навсякъде по света е така. Затова и трябва максимално много да ги информираме.“

Безспорно е, че в спорт, какъвто е тенисът, майките и бащите на състезателите имат жизненоважна роля, както и силата да подпомогнат или сринат един бъдещ шампион.

Магдалена Малеева, както и всички специалисти и треньори в нейния клуб, обаче отдавна са осъзнали това и са предприели необходимите стъпки по въпроса:

„Искаме да намерим баланс между това на родителите да им бъде позволено да участват и да сме открити и да могат да видят какво става. Много зависи и от каква атмосфера идва детето. Различно е при тези, които растат спокойни и при тези, които са третирани по насилствен начин. На повечето проблемни деца не им се играе въобще.“

Разбира се, важно е да се знае, че от един млад играч не може да се изисква нещо, което е отвъд възможностите му, или да трябва да прави друго без желание, защото в крайна сметка и тенисът, както всеки друг спорт, е с най-важна цел да доставя наслада.

„До 12-13 години №1 цел е да идваш с удоволствие. То може да е защото си с приятели, защото напредваш, има състезание или защото те карат да тичаш. За мен е било удоволствие да ми е трудно. След 13-14 години вече трябва да разбереш, че ако ще ставаш добър, не можеш да си лягаш в 11 и да ядеш пица преди мач. Но пак трябва тренировките да са интересни.“

Всеки млад талант е като нешлифован диамант, който трябва много деликатно да се докосва. В противен случай на детето може да се навреди.

Трудностите идват и с намесата на лица, които имат добри намерения, но не са специалисти нито в тениса, нито в педагогиката. Такива понякога биха могли да са и родителите:

„Ужасно е, когато за малки деца се поставят огромни очаквания. И аз самата съм страдала от това . Хора, като Шарапова, са успели въпреки родителите си, които са били свръх амбициозни. Понякога децата се объркват, Бартоли след всяка тренировка си тръгваше разплакана. Френската федерация го знаеше и не го предотврати, всичко е заради баща й. Има и много свестни родители, като на Федерер – правилно подкрепящи. Той имаше трудно начало на кариерата що се касае до поведението и навиците му, но след това се пречупи. Просто случаите са различни.“

И защото случаите са различни, няма универсална формула за успех с младите, твърди Маги Малеева. Към всяка ситуация се подхожда индивидуално. Що се отнася до майките и бащите, повечето просто не искат да стоят безучастни и да се чувстват безсилни, затова в клуб „Малееви“ има ангажимент и за тях.

„Даваме на родителите списък, на който проверяват дали конкретни неща са изпълнени. Например, кога се е събудило детето, какво е яло, загряло ли е, след мач разтегнало ли се, потичало ли е, за да разпусне. Един мой треньор разказваше, че е укротил родителите, давайки им 2-3 статистики, за които те да следят и да записват: колко двойни грешки, колко ретура на втори сервис е натиснал, колко пъти е излязъл на мрежата и т.н. И ви уверявам, че резултатите са много добри.“

Пътят към върха в тениса винаги е бил трънлив, такъв и ще остане. Не само за треньорите и играчите, но и за техните близки. Всичко обаче опира и до гледната точка: „Това, че имаш трудности не значи, че трябва да те е страх. Напротив, трябва да се чувстваш привилегирован, че можеш да изживееш този момент. Можеш да се провалиш, може и да успееш, имаш следващ шанс“, смята Маги Малеева.

А това кореспондира с основната задача на нея и екипа й – да се грижат за изграждането на добри хора, които след време сами да избират дали да търсят шампионския път.

Ако изберат да „завият“ от спорта, това също е следващ шанс. Перспективите пред свободния, щастливия и информирания човек са свързани именно със създаването на шансове.

Това е процес на надграждане, който продължава през целия живот, но здравите основи се полагат в детството.

И това е причината Маги да е такъв пламенен поддръжник на теорията, че „с бой не става“. Трябват внимание, търпение и любов, които са най-безценната инвестиция в едно дете. Не индивидуалните треньори и учители. Не най-скъпата ракета и екипировка. Не болните амбиции и упреците или другата крайност – хвалбите за щяло и нещяло.

А що се касае до изграждането на шампиони – рецепта няма.

„Твърде много неща трябва се случват по точно определен начин в продължение на много години. Всеки детайл трябва да попадне на мястото си и да разчиташ, че ще те споходи и късметът“, завърши тя.

Не говореше за това как се печелят 10 титли на ниво WTA и как се стига до четвъртото място в световната ранглиста. Имаше предвид как се влиза в Топ 100…

TennisKafe.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH