Огнян Илиев: Федерацията се превърна в удобна за лично управление институция

Огнян Илиев: Федерацията се превърна в удобна за лично управление институция

Дългогодишният заместник-председател и член на УС на Българска федерация по тенис – Огнян Илиев, подаде оставка. Това стана ясно след официалното изявление, публикувано от него по-рано днес. Илиев заяви, че не е съгласен с начина на управление на председателя на БФТ – Стефан Цветков, като също така разкри, че финансовото състояние на федерацията не е добро. Той е категоричен, че повече няма да се кандидатира за член на УС, защото не желае да участва „в автократичното управление на тази организация“.

„Уважаеми колеги от УС на БФТ, уважаеми представители на тенис клубовете в България, скъпи приятели на тениса, с настоящото волеизявление на основание чл. 40, ал. 2 от устава на БФТ, подавам оставка като член нза управителния съвет на сдружението и като негов заместник-председател. Ще изразя огромното си несъгласие с всичко, случващо се в Българска Федерация по тенис през последните четири години. За тези от Вас, които ме познават, а и за всички останали, е необходимо да изброя част от причините, поради които с огромно съжаление, но и с гордост напускам ръководството на сдружението“.

„След първоначално изключително силните години на това ръководство, в България започна да се говори за спорта „тенис“ и той навлезе в ежедневеито на много нови хора, като всеки от нас има принос за това. България домакинста редица международни прояви от изключително престижен характер, успехите на състезателите ни по цял свят ежедневно ни даваха поводи за радост.

„С това обаче настъпи и голямата промяна за нас като ръководство, най-вече по отношение на заемащия от 2008 г. поста председател на УС г-н Стефан Цветков. Всеки от нас, като негови колеги и съмишленици, стоеше плътно до него и до покдрепяше във всяко начинание, радваше се на всеки негов успех. Но през последните години нещата се промениха коренно. Федерацията бе превърнара в удобна за еднолично управление организация, като всяко колективно решение се пренребрегваше в полза на еднолично взетите от председателя такива. Създаването на редица комисии, чиято цел по принцип би следвало да бъде от помощ за цялостната дейност на организацията, не допринесе с нищо, а напротив – раздели хората от тениса. Непоследователността във взимането на решения измори и демотивира голяма част от работещите в БФТ хора“.

„Това не остана незабелязано от всички наши спомоществователи като спонсори, партньори и много други хора, обичащи и помагащи на тениса. Всеки от членовете на УС, които биваха от Общото събрание през годините, влизаше с ентусиазъм и желание да помага на тениса, но задавайкик онкретни въпроси по отношение на финансовата политика на БФТ, както и на БНТЦ след 2011, напускаше разочарован след липсата на ясни и конкретни отговори, а именно защо и как се изразходват средствата от бюджета.

„Към настоящия момент БФТ не се намира в добро финансово състояние, забавят се плащания с месеци, липсва ясна политика за финансиране на състезатели и прояви, вземат се решения, които се нарушават при първа възможност. Обещава се много, изпълнява се малко. На едно заседания на УС се избират комисии, говорител на УС, на следващия ден се избират съвсем нови лица, посочени от председателя. Политиките по всеки въпрос се променят постоянно. Добрата индивидуална работа на отговорните за развитието на тениса в България хора не се поощравя, а напротив – дори не се споменава. Нашите състезателя печелят редица отличия по целия свят, а БФТ не намира начин и време да ги удостои с една простичка похвала, може би защото на определени хора не им харесва, че изпъкват индивидуалности в иначи индивидуалния спорт, какъвто е тенисът по своята същност.

Редовните заседания на УС се свикват и протичат единствено както председателят желае. Променят се постоянно датата и часът, променя се мястото, започва монологът на председателя и никой не задава въпроси, защото не е удобно. Езикът е груб, тонът е фалшив, а работата не е свършена, избират се заместник-председатели, за да спомагат осъществяването на дейността, но много бързо намеренията им да помогнат биват осуетявани. По въпроса за финансите на сдружението винаги е оставало пълна неяснота как точно се разпределят средствата, зашо БНТЦ с 13 корта не работи добре, защо печалбата не е достатъчна, зада се покриват нуждите на БФТ. Защо не се направи необходимото, за да нстъпят позитивни промени? Защо всеки член на УС защитава кауза, различна от индивидуалната на председателя?

Възмутително е в края на всяка една календарна година финансите да тънат в хаос. Възмутително е шатни служители да да плащат от личните си средства обезпечаването на отделни състезания и след това да чакат с месеци, за дап олучат собствените си пари обратно. Възмутително е да се взимат заеми от хора, за да се обезпечават състезания от календара, за които са предвавително заделени средства. Не мога да не изтъкна и факта за забавянето на изплащане на средствата по програмите на ММС към играчи и клубове. Къде отиват тези средства щом постъпят в сметките на БФТ? Кога членовете на УС ще получат отговор на тези въпроси и защо не е удобно да се отговаря, а да се дават нелепи оправдания, свързани с неконкретни пропуснати ползи от спонсори през годините? Защо се налага капитаните на националните отбори сами да осигуряват средства и хора, за да обепечат екипа си за всяко голямо международно отборно участие. Къде е БФТ, когато капитан на един от най-успешните ни отбори през последните години сам осигурява средства за физиотерапевт за Европейско първенство? Защот играчите, покриващи критериите за финансиране, не получават средствата си навреме? Ясно е, че оправданието „ММС забавя парите“ е удобно, но все пак? Възмутително е. Това не е федерацията, за която сме работили толквоа години.

„В последните години реагирах срещу голяма част от тези действия и напълно осъзнавам, че и аз съм бил част от това ръководство, за което приемете и моите извинения, че допуснах тази федерация да се превърне във всичко това, което не би трябвало да представлява. В тази връзка обявявам, че няма да се кандидатирам повече за член на УС, но не защото според думите на председателя съм „стар и уморен“, а защото не желая повече да участвам в автократичното управление на тази организация.

„Благодаря на всички колеги, с които сме работили и сме се борили, за да има тенис в България през всичките тези години. Благодаря Ви с надеждата, че ще настъпят необходимите промени в кратък период от време и никога повече няма да допускаме тенисът да става „заложник“ на един човек!

С уважение: Огнян Илиев“


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH