Абсурдите на формата “round robin” – ракети назаем, съмнителни мачове и куриози

Абсурдите на формата “round robin” - ракети назаем, съмнителни мачове и куриози

Всяка година по това време една от често дискутираните теми, във връзка с голямото шоу в Лондон, е т.нар. формат “round robin” или турнири, при които освен директна елиминация наблюдаваме също групова фаза.

От една страна, предимствата на този формат са ясни – повече на брой мачове между най-добрите в света, като се избягва вариантът тенисист да напусне безславно турнира още след първата загуба.

Като теглим чертата обаче, груповите фази в света на тениса създават сериозни глабовоболия и абсурди най-малко по три причини, а именно:

Възможност за машинации или просто демотивирани играчи

james blake

Помним случаи, при които преди третия “кръг” в групата, двама тенисисти имат шанс да си направят взаимна услуга и да продължат напред, стига да постигнат определен резултат. Без да се съмнявам в почтеността на състезателите от топ 10, но е факт, че такива случаи в миналото е имало (виж изложението по-долу).

Често срещана е също хипотезата на демотивиран тенисист, който е загубил шансове за класиране напред след две поражения. Съответно, изиграва последния мач за протокола и бърза към летището, за да хване самолета за вкъщи.

Понякога по подобен начин подхожда и вече класирал се играч, който иска да пести сили за полуфиналите. Поведението им е логично и практически оправдано, но се получават неприятен дисбаланс и неравнопоставеност – поради късмета да играеш с въпросния опонент точно в третия “кръг”, едни получават предимство за сметка на други.

Контузии и откази

Nitto ATP Finals - Novak Djokovic, Roger Federer, Rafael Nadal. Matteo Berrettini, Stafanos Tsitsipas, Alexander Zverev, Dominic Thiem

В нормалните турнири с директна елиминации това не е чак такъв проблем, защото при контузия и отказ на даден тенисист, неговият опонент просто продължава напред.

В турнири като ATP Finals обаче генералната идея е всеки участник да изиграе поне по три срещи срещу идентични съперници. Съгласете се, че не е съвсем справедливо Х да е срещнал играч с контузия, обмислящ отказване, а Y да се е изправил срещу надъханата и съвсем здрава първа резерва. Принципът “всеки срещу всеки” някак не изглежда издържан при тази ситуация, а за съжаление тези случаи изобщо не са рядкост, особено предвид все по-натоварените сезони.

Объркване при сметките

london atp final cup

В Шампионската лига по футбол нещата са лесни, защото там всеки отбор изиграва по 6 срещи, като равенството също е възможен изход. В тениса обаче редовно се стига до вариант, при който трима души имат еднакъв баланс от победи- загуби след три изиграни двубоя.

Директните мачове помежду им очевидно няма как да разрешат спора, затова се започва сложно пресмятане на сетове, геймове, първи сервиси, двойни грешки, коефициенти и проценти. Това сметкаджийство със сигурност е причина за проблемите по т. 1, а най-объркани обикновено остават феновете.

По-нататък в изложението ще ви припомним някои от най-големите абсурди през последните две десетилетия като пример за горепосочените проблеми.

Каквото се случи във Вегас остава във Вегас, или въртележката между Блейк, Корольов и Дел Потро

del potro blake

Годината е 2007 г., а на тогавашният шеф на АТР Етиен дьо Вилиер му хрумва гениалната идея да въведе групова фаза в селектиран брой турнири от по-ниска категория (съвременното АТР 250). За разлика от ATP Finals, турнирът в Лас Вегас предлага 8 на брой групи от по трима тенисисти всяка, като единствено победителят се класира напред.

Ситуацията накратко: Корольов побеждава Блейк, но после губи от Дел Потро. В последния мач американецът се нуждае от убедителна победа в геймово съотношение срещу Дел Потро, за да продължи напред, т.е. да загуби максимум пет гейма.

Блейк води с 6-1 3-1 и изглежда сигурен четвъртфиналист, когато аржентинският тийнейджър решава да се откаже поради проблеми с дишането.

В интервюто след мача Дел Потро заявява, че е бил в състояние да доиграе срещата, но не е осъзнал какъв казус ще бъде създаден. По този начин и тримата претенденти се оказват с една победа и една загуба. По тогавашните правила обаче Дел Потро се счита за автоматично отпаднал от сметките, тъй като не е изиграл два пълни мача.

Вместо съотношението на геймовете, релевантен се оказва прекият мач между Блейк и Корольов. Следователно, руснакът продължава напред и изхвърля шампиона от предишната година. Организаторите на няколко пъти ревизират решението си и дори в един момент предлагат като компенсация чек от 11 000 долара на Корольов с обяснението, че правилото не е било добре разяснено и Блейк следва да продължи, тъй като “така или иначе е щял да спечели още три гейма”?!?

Финалната отсъждане все пак е в полза на руснака, който продължава напред – вероятно справедливо, предвид победата в прекия мач, но фарсът във Вегас остава запомнен и до днес.

“На практика Дел Потро бе в ситуация, в която можеше свободно да избере кой от двама ни (аз или Корольов) да продължи напред. Едва ли е редно да се оставя такава власт в ръцете на играчите. Необходими са промени.”, заявява Блейк след турнира. По една случайност американецът е председател на съвета на играчите по това време и този формат бързо-бързо замира в обикновените турнири.

Драмата през 2009 г. или как Дел Потро чака присъдата си, играейки тенис с Карлос Тевес

carlos tevez - del potro

Дебютното издание в Лондон преди десетилетие е белязано от куриози и в двете групи, като самите играчи изглеждат несигурни какво точно следва да се случи.

Ситуацията накратко: в група А през 2009 г. се подвизават Федерер, Дел Потро, Мъри и Вердаско. Последният губи и трите си срещи. Мъри печели срещу Дел Потро, но отстъпва на Федерер. Остава да се изиграе един последен двубой между Роджър и Хуан Мартин, който да определи първите двама.

Сметките са пределно ясни – при победа с 2-1 сета за аржентинеца, и тримата претенденти ще завършат с 2 победи и 1 загуба и баланс 5-4 по отношение на спечелени / загубени сетове. При такъв сценарий вече ще се гледа общият брой геймовете. Разбира се, мачът завършва 2-1 сета за Дел Потро.

Няколко минути след края на срещата никой не е наясно какво се случва, дори Дел Потро, който разменя няколко удара с приятеля си Карлос Тевес, докато чака окончателното решение на организаторите. В крайна сметка решаващи се оказват спечелените геймове, като там Хуан Мартин и Роджър имат минимален превенс спрямо Анди – 44-40 за Федерер, 45-43 за Дел Потро и 44-43 за Мъри.

Оказва се, че двамата са постигнали точно такъв резултат, който да изхвърли шотландеца заради един спечелен гейм помалко! Случайно или не – оставям на вас да прецените.

В другата група Б ситуацията е почти толкова деликатна. В последния шести мач Робин Сьодерлинг трябва да загуби с 1-2 сета от Николай Давиденко, за да може едновременно да: (i) остане на първо място в групата, (ii) класира Давиденко напред и (iii) изхвърли Новак Джокович.

Разбира се, след разменени сетове, Сьодерлинг е меко казано демотивиран в третия, като на мачбола изстрелва форхенд от Т-то на около 10 метра в аут. Давиденко продължава напред за сметка на Ноле и няколко дни по-късно печели турнира срещу… Дел Потро!

Възможно разрешение

nitto-atp-world-tour-finals_01-17-18_19_5a5f10c5c569a

Последните срещи да се играят по едно и също време. Такъв подход вече е възприет във футболните турнири. Ясно е, че организаторите и телевизиите не биха били щастливи, но четвъртфиналите на Уимбълдън например се играят паралелно на два корта и това не е предмет на дискусии.

Бившият помощник в екипа на Григор Димитров прекъсва ваканцията си и сключва няколко договора за заем, за да спаси турнира

during day four of the Mutua Madrid Open tennis tournament at the Caja Magica on May 03, 2016 in Madrid, Spain.

Годината е 2008, а турнирът на осемте най-добри за последен път се провежда в Шанхай. Рафа Надал вече се е отказал от участие още преди старта заради контузия, а на негово място е влязъл Жил Симон.

За беда, непосредствено след първия си мач и Анди Родик усеща болка и е принуден да се оттегли. Разбира се, повечето играчи извън топ 8 са решили да си спестят пътуването до Китай. Заявен като първа резерва е Радек Щепанек (извън топ 30 в онзи момент), който  вместо да чака в “бойна готовност”, по някаква причина е на почивка в Тайланд.

Куриозите не спират. Вместо организаторите да се свържат с бившия помощник в екипа на Григор Димитров, позвъняването идва директно от Родик. Щепанек зарязва плажовете и се появява в Шанхай. За беда, куфарите му с тенис екипировка не пристигат навреме от вкъщи, а чехът го очаква мач с Роджър Федерер след броени часове.

Действията на Радек са бързи и решителни – взима назаем ракета от Новак Джокович (на съвсем различен производител от този, с който Щепанек обичайно играе), чорапи от Анди Мъри и контактни лещи, закупени от близката оптика до стадиона. Ветеранът завършва с две поражения, но поне спасява донякъде турнира, спечелен от най-важния му заемодател – Джокович.

Djokovic Stepanek

Разбира се, има случаи, в които резервата се включва по съвсем адекватен начин. Тим Хенман през 1997 г., например, влиза на мястото на Серхи Бругера (вече допуснал две загуби) и печели единствения си мач в надпреварата с 6-4 6-4 срещу Евгени Кафелников – впоследствие достигнал финала срещу Сампрас. Макар в конкретния случай руснакът все пак да се класира напред и да не ощетен, отново имаме пример за ситуация, при която правилото “всеки срещу всеки” очевидно е нарушено в ущърб на едни и в полза на други.

Когато говорим за резерви, не може да пропуснем тазгодишния WTA Finals. Както вероятно си спомняте, и двете резерви – Кики Бертенс и София Кенин, се появиха в някакъв момент в игра и въпреки това имаше трети отказ – на Белинда Бенчич. Слава Богу, поради това, че швейцарката се оттегли от полуфиналния си мач, не се наложи издирването на трета резерва – вероятно някъде из близките плажове в Тайланд.

А вие какво смятате за формата “round robin” и неговите предимства и недостатъци?

Борис Стрижлев, TennisKafe.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH