Да си припомним: 5 скандала на корта, довели до наказания

Да си припомним: 5 скандала на корта, довели до наказания

Тазгодишният финал на US Open при жените между Наоми Осака и Серина Уилямс със сигурност може да се окачестви като най-противоречивия двубой за 2018. Американката получи официално предупреждение от съдията на стола Карлос Рамос за получаване на треньорски указания от страна на Патрик Муратоглу. По време на втория сет Серина стигна и до това да счупи ракетата си, при което бе отчетена наказателна точка за японската й опонентка. Напрежението стигна връхната си точка, когато 23-кратната шампионка в „мейджърите“ нападна Рамос и го нарече „лъжец“ и „крадец“. Уилямс подложи съдията на словесен обстрел, което доведе дори до наказателен гейм за Осака, след което тя затвори мача с 6-2 6-4 и грабна титлата.

Поведението на 37-годишната тенисистка предизвика вълна от полемики, които продължиха месеци след случката на „Артър Аш“. Серина засегна темата за сексизма, който според нея Рамос е демонстрирал. Уилямс бе глобена и със 17 хиляди долара в резултат на тези свои изказвания. Така поведението на американката остави в сянка успеха на Осака, за която това бе първа титла от Големия шлем на едва 20-годишна възраст.

Историята помни още подобни ситуации, които са довели до тежки наказания и са отприщили вълна от дебати извън корта. Женският финал на US Open 2018 ни служи за отправна точка, за да надникнем в летописите на тениса.

Таранго срещу Мронз, Уимбълдън 1995 г.

Връщаме се към един наглед обикновен двубой от трети кръг на Уимбълдън през 1995 година. Той противопоставя американеца Джеф Таранго и германеца Александър Мронз. Немецът печели първия сет със 7-6(6) и води с 2-1 във втората част, когато екшънът започва.

Мронз е на точка да пробие подаването на опонента си, а сервисът на Таранго е отсъден в аут от съдията на линията. Главният рефер обаче отсъжда, че топката е намерила очертанията на сервис полето. Въпреки това Бруно Ребьо взема решение американецът да изпълни отново първи сервис, макар да е спечелил точката. Германецът не успява да отрази началния удар, но получава нов шанс за брейк, а Таранго побеснява, че точката не е отсъдена в негова полза.

Американецът влиза в разправия със съдията, който го предупреждава официално. Таранго привиква супервайзъра, но и той не отменя решението на рефера. Тогава, при даден знак от Ребьо играта да продължи, американският тенисист не изпълнява нареждането.

„Ти си най-корумпираният съдия в тениса, не можеш да направиш това“, крещи бившият номер 42 към рефера на стола. Следва второ наказание – за словесна обида. Тогава Таранго хвърля няколко топки, взема сака си и се превръща в първия играч в историята на Уимбълдън, който напуска корта по средата на двубоя.

За това свое провинение Таранго е глобен с близо 30 хиляди паунда и е дисквалифициран от участие в Уимбълдън през следващата година, както и от още един турнир от Големия шлем. Той обжалва и в крайна сметка санкцията е намалена до 18 хиляди английски лири и лишаване от право на участие само в „All England Club“ през 1996 г.

Най-интересната част от историята обаче е свързана със съпругата на Таранго – Бенедикт, която слиза от трибуните и удря шамар на главния съдия пред публиката. „Не мисля, че е лоша постъпка. Дори е добра, тъй като човекът заслужава да получи урока си. Може да прави каквото си иска, защото е на стола. Това не е честно“, споделя разгневената съпруга на американеца.

Налбандиан срещу Чилич – финал в Куинс, 2012 г.

Едва ли някой е вярвал, че решителната битка за титлата в Куинс през 2012 година между Давид Налбандиан и Марин Чилич може да предизвика подобни полемики. Аржентинецът печели първия сет от финала с тайбрек, но губи двубоя във втората част.

Тогава, след своя собствена грешка и в момент на ярост, бившият номер 3 изритва рекламно пано точно край корта. За нещастие, то се забива в крака на съдията на линията Андрю МакДъгъл и отваря огромна рана. Реферът веднага е откаран в болница, а по силата на правилата Давид Налбандиан губи мача заради неспортсменско поведение.

Асоциацията на професионалните тенисисти наказва жестоко аржентинеца с глоба от 8000 паунда. В същото време Налбандиан се сбогува със своите 36,5 хиляди паунда, заработени от турнира, както и със спечелените до момента в надпреварата точки за световната ранглиста. На всичко отгоре полицията започва разследване за нападение от страна на бившия номер 3.

Титлата веднага отива в ръцете на Марин Чилич, който признава, че не е желал да печели по такъв начин. Това е и най-престижния трофей, който хърватинът е вдигал до този момент. Давид Налбандиан няма как да оспорва решението. Аржентинецът се извинява на съдията и отчита, че провинението няма да го спре да се завърне в Куинс през следващия сезон.

 

Хюит срещу Чела, Открито първенство на Австралия 2005 г.

Стигаме и до момент, който не довежда до тежко наказание на корта, но е известен с темперамента на двамата участници. Лейтън Хюит и Хуан Игнасио Чела водят здрава битка в третия кръг на Australian Open, а двукратният шампион от Големия шлем провокира опонента си с радостни викове след повечето спечелени точки.

Хюит демонстрира неспортсменско държание, когато получава брейкбол в четвъртия сет. Чела греши лесна топка на мрежата, а австралиецът празнува с мощен вик. Аржентинският тенисист губи с 1-2 сета, а така вече е близо до допускане на пробив в четвъртия. Подразнен от поведението на бившия номер 1, Чела изпълнява сервиса си директно в тялото на Хюит.

Австралиецът не се смущава и осъществява брейк, подкрепен с нови викове на радост. Тогава, докато вървят към столовете за почивка, аржентинецът плюе по Хюит. Има късмет ситуацията да не е забелязана от съдиите, които да го накажат още на корта.

Това се случва след двубоя, който Хюит в крайна сметка печели в четири сета. Чела е санкциониран с 2000 щатски долара за неспортсменското си поведение, след като са разгледани кадри от инцидента. За аржентинеца не остава друго освен да се извини за държанието си. Макар да няма пряко наказание на корта, този двубой остава една от класиките, що се отнася до противоречия в тениса.

Дисквалификацията на Джон Макенроу на Откритото първенство на Австралия през 1990 г.

Няма как темата противоречия на корта да не включва Джон Макенроу. Седемкратният шампион от Големия шлем е замесен в редица скандали през годините, а определено най-известният в кариерата му е свързан с Откритото първенство на Австралия през 1990 г.

Американецът се превръща в първия състезател от 1963, който бива дисквалифициран в турнир от Шлема поради неправомерно поведение. Известният с буйната си кръв Макенроу се бори за първи „мейджър“ от триумфа си на US Open през 1984, но е спрян в четвърти кръг от шведа Микаел Пернфорс. И то не защото губи в резултата.

Свободното падане за Макенроу в двубоя стартира при 2-1 в третия сет, след като двамата тенисисти са си разменили по една спечелена част. Той спира край съдийката на линията и се вторачва в нея няколко секунди. Американецът не е съгласен с някои нейни отсъждания и открито демонстрира своето недоволство. Това кара главния рефер Джери Армстронг да предупреди официално 7-кратния шампион от Големия шлем.

В четвъртия сет, при 2-1 в своя полза, Макенроу хвърля на два пъти ракетата си и съдията е длъжен да отсъди наказателна точка в полза на Пернфорс заради второто нарушение на американеца в двубоя. Това отприщва гнева на бившия номер 1 и той започва да сипе обиди срещу Армстронг. Нужно е да се намеси супервайзърът, който разрешава на рефера на стола да отсъди трето поредно нарушение, което води до директна дисквалификация.

Макенроу не може да повярва, а публиката освирква решението на съдията и подкрепя тенисиста. Това не променя решението и американецът трябва да напусне корта, връчвайки победата на бившия номер 10.

Тук е моментът да се върнем към онази прословута фраза „Не може да си сериозен!“, отправена от Макенроу към съдията в един от мачовете му в ранните етапи на Уимбълдън’81. Тогава той не е изгонен, а по-късно триумфира с титлата. Със сигурност обаче дисквалификацията на Australian Open е „бижуто в колекцията“ от скандали с участието на американеца.

Историята е записала още зрелищни мигове на противоречия на корта, завършили с наказания, за които, ако трябва да пишем обстойно, може би ще успеем да издадем дори книга. Дисквалификацията на Тим Хенман и Джереми Бейтс при двойките на Уимбълдън ’95 завинаги ще остане в историята. Тогава в мача срещу Джеф Таранго и Хенрик Холм от първи кръг Хенман цели с топка в главата едно от момичетата, които подават топките и така тандемът е отстранен.

Виктор Ханеску пък си тръгва по средата на петия сет срещу Даниел Брандс в трети кръг на Уимбълдън през 2010 г. Тогава румънецът наплюва група от публиката, която го критикува по време на двубоя, а впоследствие е глобен с 15 хиляди долара за своеволията си.

Със сигурност си заслужава тези моменти да попаднат в класацията, но нека затворим композиционната рамка с нов случай с главна героиня Серина Уилямс.

Серина Уилямс срещу Ким Клайстерс – полуфинал на US Open 2009 г.

Тазгодишният финал на Откритото първенство на САЩ не е първият случай, в който Серина Уилямс е тежко санкционирана. Историята ни отвежда към недотам далечната 2009 г. Един от полуфиналите на US Open противопоставя любимката на домакините срещу Ким Клайстерс, а двубоят приключва с освирквания към решението на съдията на стола.

Серина губи с 4-6 5-6, както и с 15-30 на свое подаване. При изпълнение на втори сервис от страна на американката, съдийката на линията вижда, че Уилямс настъпва линията и отсъжда точка на Клайстерс. Това дава два мачбола на белгийката.

23-кратната шампионка в турнирите от Шлема не е никак доволна и сочи с пръст рефера на линията. Тя отива в близост до съдийката и я напада словесно. Секунди след това реферката се консултира със съдията на стола и със супервайзъра, като им съобщава, че Уилямс я е заплашила с убийство.

Микрофоните на корта улавят как бившата номер 1 изрича в недоумение: „Никога не съм казвала, че ще я убия!“. След консултации между съдиите обаче е отсъдено нарушение за обида към рефер. За нещастие на Серина, това е второто й провинение в двубоя. По-рано тя получава официално предупреждение за хвърляне на ракета, а обидите към съдийката на линията носят автоматична точка на Клайстерс, а оттам победа в двубоя за белгийката и класиране на финал.

Димитър Радев, TennisKafe.com


Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH