Какво представлява TUE (Therapeutic Use Exemption)

Какво представлява TUE (Therapeutic Use Exemption)

По смисъла на правилата на антидопинговата агенция няма основания да се твърди, че сестрите Уилямс и останалите американски спортисти, които се споменават в хакнатите от Fancy Bears медицински досиета, са извършили нарушение. Въпреки това често в миналото е бил повдиган въпросът за уместността на така наречената „употреба с терапевтична цел“ (Therapeutic Use Exemption).

Какво всъщност представлява това изключение?

TUE е сертификат, който позволява на даден спортист да приема забранени вещества по време на състезателен или извънсъстезателен период.

Той е предназначен да помага при медицински състояния, за които не е налице ефективно алтернативно лечение, но в същото време се следи съответните спортисти да не получават предимство спрямо останалите.

Атлетите могат да кандидатстват за TUE чрез националната си антидопингова агенция или международните федерации преди да приемат веществото или дори със задна дата. Има специален комитет, който се занимава с разрешителните за „употреба с терапевтична цел“, който прегледжа
медицинските детайли и оценява дали не се прави опит за манипулация.

Процесът е конфиденциален, за да се зачетат правата на спортистите за поверителност относно здравословното им състояние.

TUE е опция, която е възможна само в периода, в който медицинският проблем е налице. При някои атлети се касае за седмици или дори дни, но има и такива, чиито заболявания продължават през цялата им кариера.

За да се осигури максимална обективност, световната агенция за борба с допинга има право да преглежда по всяко време заявките за „употреба с терапевтична цел“, както и становищата на комитета по издаването им.

Сертификатът често е предизвиквал дебат за това дали тези, които се възползват от него, не получават нечестно предимство. Както и за това дали някои спортисти и треньори не правят умишлени опити за манипулиране на системата и търсене на „вратички“.

Така например треньорът на Мо Фара, Алберто Саласар, все още е разследван от американската агенция за борба с допинга по обвинения за употреба на забранени субстанции, сред които и такива за терапевтична цел. Той отрича обвиненията, а парадоксалното е, че няма данни за извършени нарушения от самия Фара.

Скандалът с Ланс Армстронг също включваше твърдения за злоупотреба с TUE, въпреки че това бе най-малкият проблем на колоездача на фона на останалите му прегрешения.

Хакерите, които разкриха досиетата на сестрите Уилямс, Симон Байлс и Елена Деле Доне, твърдят, че желанието им е да изтъкнат цинизма на тези терапевтични изключения, описвайки ги като „лиценз за употреба на допинг“, макар че в същността си TUE е измислен да бъде точно обратното.


Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH