Признаци, че детето ви може да стане шампион

Признаци, че детето ви може да стане шампион

Старши-треньор Людмил Накашев упражнява професията си от 20 години, а в момента е част ТК „Бароко Спорт“, като може да се похвали с голям брой награди, спечелени от състезателите, които води. Той споделя на драго сърце опита си в своя сайт TennisTrenior.com, където дава възможност и на други специалисти да се изявяват. Завършил е НСА със специалност „Треньор по тенис“, както и множество курсове за допълнителна специализация. Лектор е и на курсовете за треньори на Международната Федерация по Тенис (ITF).

Има много деца, които мечтаят да станат професионални тенисисти. В това няма нищо лошо, защото всеки мечтае за нещо. Кога има реален шанс мечтите да се превърнат в реалност?

Не би могло да гарантира или изключи успешна професионална кариера на един състезател. Но има множество фактори, дори някои от тях са лесно контролируеми, които да подпомогнат развитието му. Единствето ако си даваме сметка за тях и се стремим да решаваме проблемите рационално и своевременно, бихме увеличили значително шансовете за създаване на елитни професионални тенисисти.

Нека да направим някои уточнения:

  • Успешен професионален тенисист е този играч, който след края на кариерата си е натрупал освен слава от успехите си, и значителни средства, които да му помогнат да изгради живота си впоследствие. Защото във времето, в което той се е състезавал, неговите връстници са учили, работили и придобивали нови способности, които да им позволят да живеят пълноценен живот.
  • Ако един играч след определен „гратисен” период, необходим за развитието му, не успява да покрие като минимум поне разноските си по осигуряване на приемлив жизнен стандарт, то той се отдалечава от понятието професионален тенист с всеки изминал ден. Професионалист не е този, който играе чудесен тенис, а този, който може да си изкарва хляба с това, с което се занимава.
  • Разбира се, случвало се е великите шампиони да имат различен път на развитие, понякога в разрез с написаното в учебниците. Но останалите професионални играчи са работили здравата именно според написаното в тях и са успяли именно заради това.

Ето и признаците, по които може да познаете, че имате потенциален малък шампион:

ТЕХНИЧЕСКО РАЗВИТИЕ

Maria+Sharapova+Porsche+Tennis+Grand+Prix+FjZqnbCpHAEl

1. Играчът няма елементи в техниката си, които да го ограничават по отношение на трите възможни тактики – оставане в точката, създаване на предимство, завършване на точката (след 10-годишна възраст)

2. Няма елементи в техниката си, които да са предпоставка за контузии в бъдеще (във възможно най-ранна възраст).

3. Притежава техника на изпълнение на ударите, която е максимално ефективна, т.е. с минимални усилия постига максимален ефект с ударите си (след 11 – 12-годишна възраст)

4. Има много добро разбиране за биомеханиката на ударите, която му позволява да коригира сам играта си, когато това е необходимо, както и да се предпази от ефекта на неправилни странични указания от треньори, родители, колеги, фенове (след 15-годишна възраст)

5. Играчът е в състояние да модифицира изпълнението на ударите си така, че да отговарят оптимално на тактическите му намерения, на моментното му физическо състояние и на заобикалящата го среда, както и да намали ефекта от евентуалните контузии при изпълнението на ударите

6. През цялата си кариера е склонен да развива и усъвършенства техническите си умения. Никога не е на мнение, че вече може всичко и днес не е необходимо да се усъвършенства допълнително (във възможно най-ранна възраст, но малко вероятно преди около 9 – 10-годишна възраст).

7. Прави нещата на корта да изглеждат измамно лесни – в ситуации, в които другите най-често бъркат, отиграва топката безпогрешно още от най-ранна детска възраст.

ТАКТИЧЕСКО РАЗВИТИЕ

BISCAYNE, FL - APRIL 02: Roger Federer (SUI) celebrating here, defeats Rafael Nadal (ESP) 63 64 at the 2017 Miami Open tennis match on April 2, 2017, at the Tennis Center at Crandon Park in Key Biscayne, FL.(Photo by Andrew Patron/Icon Sportswire via Getty Images)

1. Играчът е в състояние в повечето си мачове да изпълнява когато е необходмимо трите основни тактики: оставане в точката (след 8 – 9-годишна възраст), създаване на предимство (след 11 – 12-годишна възраст), завършване на точката (след 14 – 15-годишна възраст).

2. Играчът е в състояние да прецени с висока степен на обективност какво се случва по време на мача и да вземе тактически обосновано решение, като внимателно следи за ефекта от него и при нужда го коригира (за по-прости игрови ситуации – след 9 – 10-годишна възраст; за по-сериозни игрови ситуации – след 13 – 14-годишна възраст)

3. Готов е да се вслушва в съветите на треньорите, дори в стресови ситуации, като е в състояние бързо и ефективно да превръща техните указания в ефективни дейстивия (след 11 – 12-годишна възраст)

4. Играчът е в състояние да изготви (самостоятелно или с треньора си) игрови план преди мача, който впоследствие да спазва, дори под напрежение (по-прост план – след 9 – 10-годишна възраст; по–сложен за изпълнение план – след 13 – 14-годишна възраст)

5. Играчът е в състояние да направи оценка на мача след приключването му с висока степен на обективност и да направи нужните изводи самостоятелно или с треньор, като заключенията стават причина за определени действия и то за достатъчно дълъг период от време, за да имат благоприятен ефект върху него (с помощта на треньор – след 10-годишна възраст; самостоятелно – след 14 – 15-годишна възраст)

6. Играчът е състояние да изгради причинно-следствена връзка, когато е необходимо, като може ясно да обоснове причините за избора на дадена тактика въз основа на собствените възможности, тези на противника, моментно състояние, заобикаляща среда и други фактори (след 15 – 16-годишна възраст).

7. Играчът би могъл с голяма степен на вероятност да предвиди каква тактика би използвал противника му срещу него, като има решение за даден проблем поне на теория.

ФИЗИЧЕСКО РАЗВИТИЕ

nadal2

1. Вие и треньорите бихте определили детето като енергично и ентусиазирано всеки път, когато стане въпрос за някакъв спорт. То има желание да прави всичко и то добре!

2. Нивото на атлетизъм да е далеч над средното на неговите връстници – той е по-силен, по-бърз, по-координиран от околните, и това е лесно забележимо.

3. Във физиката на играча няма фактори, които биха могли да ограничат потенциала му за успех – напр. наднормено тегло, ниско ниво на мускулна маса, липса на достатъчно гъвкава мускулатура, прекалено висок/нисък ръст, сериозни заболявания.

4. Играчът се храни и почива правилно през по-голямата част от времето. Това е въпрос не само на навици, но и осъзнат процес (т.е. играчът притежава нужните знания), които да може да оптимизира според нуждите си (с помощ от треньор/родител след 10-годишна възраст; самостоятелно след 15 – 16-годишна възраст)

5 .Играчът има достатъчен обем от знания, позволяващи му да състави програма за хранене, почивка и прием на суплементи (съобразени с допинг листа на ITF), а ако не е в състояние да направи това сам, има нужните хора в екипа си, които да го направят за него (почивка от самото начало на тренировките, хранене след 10 – 11-годишна възраст, а след 16 – 17-годишна възраст – по отношение на суплементи)

6. Не пропуска тренировките си по обща физическа подготовка още от най-ранна възраст. Не са пропуснати и тренировките за специфичните качества, съобразени с периодизацията при развитие на детето.

МЕНТАЛНО РАЗВИТИЕ

djokovic

1. Играчът притежава висока степен на увереност в собствените си възможности (не на думи), като е готов при нужда да подплати високото си самочувствие с нужните действия на корта и извън него (след 8-годишна възраст; от най-ранна възраст)

2. Играчът е амбициозен; амбициите му са не на думи, а подплатени с определени действия, водещи към успех (след 8-годишна възраст; от най-ранна възраст)

3. В повечето случаи запазва спокойствие и увереност в кризисни ситуации. Това важи не само за начина, по който отиграва топката, а и за поведението му като цяло (от най-ранна възраст)

4. Всеки тенисист има точка на пречупване, но при шампионите тя е много трудна за достигане. Това започва да важи все повече и за конкретния състезател. Той/тя не се предава, независимо от обстоятелствата (след 7 – 8-годишна възраст)

5. Играчът е в състояние да се самоанализира и да се учи бързо от грешките си. Умее да се вслушва в съвети, когато те са ценни за развитието му (след 13 – 14-годишна възраст)

6. Играчът не е склонен да прехвърля вината за загубите  или проблемите си на други, не неглижира слабостите си и не омаловажава уменията на противниците си (от най-ранна възраст).

7. Играчът е самостоятелен. Склонен е да се погрижи за всичко, което е по силите му, и не чака решение на задачи и проблеми от други (от най-ранна възраст – съобразено с реалните му възможности)

8 Иска да се учи и е любопитен. Хората около него го определят като схватлив. Рядко се налага да му се повтаря едно и също нещо (от най-ранна възраст).

9. Играчът е търпелив, постоянен и упорит. В състояние е старателно и системно да полага усилия, за да постигне определена задача (от най-ранна възраст).

10. Играчът е дисциплиниран на корта и извън него. Няма склонност към навици, застрашаващи кариерата му като цяло: чест прием на алкохол, наркотични вещества, тютюнопушенне, нощен живот извън рамките на препоръчителното за спортист, хазарт, видеоигри и др.

11. Социалната среда около играча стимулира развитието му като пълноценна личност. Състезателят не общува само с треньора, родителите си и колегите си

12. Семейството и треньорите не създават излишен стрес на играча с поведението си – даже напротив, те помагат за намаляването му. Това важи и за цялата заобикаляща го среда – няма нито един човек в обкръжението му, който допринася за високи нива на тревожност на играча.

Людмил Накашев


Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH