Kинезио лента – роля и начин на поставяне

Kинезио лента - роля и начин на поставяне

Трудно е да не забележим ярките ленти по тялото на известни спортисти от тениса, футбола, волейбола и други популярни спортове, познати като кинезиотейпинг. След поставяне на кинезио лента, тя става един вид втори слой кожа, който подпомага и стабилизира мускулите при тяхната работа. Благодарение на своята еластичност, но същевременно и здравина, кинезиологичната лента играе ролята на пластичен екзоскелет, копиращ положението и хода на мускулите, фасициите и сухожилията в тялото.

Освен да оптимизира работата на мускулите и ставите, кинезиотейпингът значително помага за възстановяването от спортни травми, като подобрява циркулацията и спомага за дренирането на засегнатите тъкани. Именно поради тази причина най-често той се използва в рехабилитацията и възстановителните процедури.

За да „работи“ обаче кинезиотейпингът, е изключително важно той е да е поставен правилно и да бъдат спазени основните правила при апликация. В противен случай неправилната техника на поставяне на кинезио лентата може да намали нейната ефективност, да предизвика кожно раздразнение, или да доведе до бързото и отлепване.

Макар за професионалното поставяне на кинезио лента да е нужно специално обучение, всеки може да постави такава, за да усети нейното действие. С повече практика и видеоуроци могат да се научат поне основните пунктове на техниката кинезиотейпинг. Ако поставяте кинезио лента за първи път, започнете с някоя от по-лесна (базова техника) и следвате основните правила правила за поставяне.
Подготовка на мястото на поставяне

  • Убедете се кожата е чиста и суха. Ако кожата е омазнена или замърсена, най-добре измийте участъка с мек сапун и вода, след което подсушете добре.
  •  Преди поставяне не използвайте лосиони или намазващи средства върху кожата, защото това може да доведе до зачервяване или да попречи на доброто й залепване. Ако сте поставили вече някакъв продукт, почистете кожата, като я измиете.
  •   Ако в зоната има значително окосмяване е най-добре то да бъде премахнато, с цел по-доброто прикрепване и премахване на лентата.
  •    Не поставяйте кинезио лента в области с рани, ожулвания, изгаряния, кожни възпаления или обриви.

Обикновено кинезио лентите се продават под формата на ролки с широчина 5 см., които се предлагат с различни цветове и дори десени. Цветове не определят различни свойства и действие на самата лента, а се подбират по-скоро по-естетически съображения.

На пазара се предлагат и варианти с готови отрязани ленти, които са специално оформени за различни части на тялото – гръб, рамо,  коляно, прасец. При тях не е нужна предварителна подготовка. Ако лентата, която сте закупили не е на ролка, а е готово парче за поставяне, може директно да преминете към апликацията.

Стъпка 1 – Измерване и отрязване

Преди да преминете към поставянето, трябва да си подготвите съответните парчета лента, като ги отрежете от ролката. За целта първо измерете приблизителната дължина, налагайки лентата на съответното място или използвайки разграфените квадратчета по задната й част. При измерване на  дължината, имайте предвид и съобразете, че лентата се поставя при разтеглени и отпуснати мускули в областта, а също така може да се наложи да се разпънете по време на залепването.
Стъпка 2 – Предаване на форма

Следващата стъпка е да придадете форма на лентата, която е нужна за съответната техниката. Това се постига, като на отрязаното парче се правят разрези по дължина. В повечето основни техники се използват предимно стандартни неразрязани парчета лента (I-образни) или такива с един разрез

Стъпка 2 – Предаване на форма

Основни форми на кинезио лентата

1

I-образна – Стандартна по форма парче лента, която няма разрези и разделяния. След като едно парче бъде отрязано от ролката, то придобива тази изходна форма. На следващ етап от него могат да се получат останалите форми. Обикновено се използва при мускулни увреди и в големи участъци на тялото, като бедра и гръб.

Y-образна – Лента с един разрез по дължина, които я разделя на основа и две „опашки“. Използва се, когато лентата трябва да се насочи към 2 залавни места.

W-образа – Нарича се още ветрило. Подобна е предходната, защото има една основа, но тук опашките са повече от 2. Използва се най-често при отоци.

X-образна – Лента с разрези по дължина отдолу и отгоре, което я разделя на четири „опашки“, събрани в обща основа. Обикновено се използва в по-големи зони, като гърба.

O-образна – Начина още поничка, това е парче лента, което има надлъжен разрез по средата. Така се получава отвор в средата с различна големина. Обикновено се използва за места, като коляно и лакът, където има нужда от отвор в средата. Същата форма може да се постигне и чрез две Y-образни парчета.
Стъпка 3 – Заобляне на краищата
Степен на разтягане на кинезио лентата при поставяне

Една от основните характеристики на кинезио лентите е тяхната висока еластичност. Според използваната техника и търсените ефекти се прилага различна степен разтягане на кинезио лентата при поставяне.

В общите случаи при травми и състояния свързани с отоци лентата се поставя без разтягане или до разпъване до 25% от дължината й. При ставни и мускулни проблеми лентите се поставят с минимално до 75% разтягане. Разтяганията над 75% се използват най-често за корекция и укрепване на стави и сухожилия.

Важна подробност, която не бива да се пропуска е, че краищата на кинезио лентата трябва да се залепят без никакво разтягане. Това помага за по-добрия ефект на повдигане на кожата и отбременяване на

1. Поставяне от край до край – Това е основна техника за поставяне на кинезио лента, при която първо се залепва основата на единия край, след което се залепва и останалата част по дължина. При използването на тази техника, зоната, върху която се поставя, трябва да е максимално разпъната.

2

  –   Откъснете защитното фолио в единия край на лентата на около няколко сантиметра в края му, след което го премахнете.
  –  Залепете този край на лентата върху кожата и внимателно отлепете малко от защитното фолио от останалата част.
   – С едната ръка изтеглете защитното фолио, а с другата залепете лентата по дължина.
 –   Краят залепете последно, без никакво разпъване.
 –   Разтъркате добре с длан.

Забележка: Не пипайте лепящата част на лентата, защото това може да в нагъне или слепи и така да попречите на правилното и залепване. Ако се налага да приложите разпъване хванете лентата в края, в който все още има защитно фолио и изтеглете.

2. Поставяне с централно залепване – Това е друга основна техника, при която първо се залепя централната част, след което и двата му края. При това се използва разтеглянето и повдигащия ефект на самата лента върху подлежащите тъкани.

3
– Разкъсайте защитното фолио в средата на лентата.
– Разлепете леко към единия и други край.
– Хванете в двата края, разпънете с нужната сила настрани, след което залепете централната част на лентата върху кожа.
–   След това залепете и двата края, като не използвате разпъване.
  –   След апликация разтъркайте добре с ръка.

Цялостна последователност при поставяне на кинезио лента:

1. Почистете кожата на мястото за поставяне с вода и сапун. Това ще помогне за по-доброто прилепване на лентата.

2. Наложете и измерете част от лентата, достатъчна за съответния участък. Направете ръбовете на лентата обли, за да не се закачат по дрехите и да отлепят кинезиотейпа.

3. Мускулите, на които трябва да поставяте лента, трябва да не са напрегнати, а леко разтеглени и отпуснати.

4. Ако поставяте кинезио лентата с цел стабилизиране и превенция, залепете единия му край в началото на мускула, а другия издърпайте към залавното му място. Например, ако се касае за бедрото, трябва да залепите единия край в областта на таза, а другия да изтеглите към коляното. Ако поставяте с цел възстановяване от травма, залепете началото на залавното място, а другия край издърпайте към началото му.

Къде започват и завършват мускулните групи може да прочете в анатомия на мускулите.

5. Кинезиотейпът има голяма еластичност, затова не го опъвайте прекомерно, когато го поставяте с цел подкрепа или обикновена контузия. Ако се касае за навяхване на става, може да се наложи използването на няколко лени, с малко по-опънато поставяне.

6. Оставете лентата в продължение на два-три дни. За да я премахнете намажете обилно лентата и околната кожа с бебешко олио и го втрийте. След това може да използвате течен сапун и вода, за да го отлепите от кожата.

Източник: Framar.bg


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH