Съпругата на Надал за фондацията: Всяко дете има своя история

Съпругата на Надал за фондацията: Всяко дете има своя история

Съпругата на Рафаел Надал – Мария Франсиска Перейо, даде интервю за испанския сайт Ultima Hora, в което разказа за проектите на благотворителната фондация на Матадора в Испания и Индия. Перейо, която ръководи всекидневната дейност на фондацията, разкри как се е появила идеята за нейното създаване и какво е изпитала, когато се е сблъскала с реалността в един от най-бедните региони на Индия.

– Как се роди идеята за създаването на фондация „Рафаел Надал“?

– Когато Рафа придоби известност започнаха да го канят на благотворителни събития. Като естествено следствие от това по-късно решихме да създадем наша фондация и да се опитаме да допринесем за благосъстоянието на обществото чрез собствени проекти.

– Доколкото ни е известно дори след създаването на фондацията Рафаел не е спрял да подпомага други благотворителни организации и инициативи. Вярно ли е това?

– Да, вярно е. За него това е много важно. Често получаваме покани за участие в най-различни инициативи и Рафа помага винаги, когато има възможност.

– Преди да основете фондацията имахте ли някакъв опит в тази област?

– Заех длъжността „Мениджър проекти“ във фондацията през 2012 г. От тогава постепенно се разрастваме и паралелно с това аз също натрупах сериозен опит, в резултат на което вече ръководя всекидневната ни дейност от нашия централен офис. Не пестя усилия в работата си и съм сигурна, че ще продължим да прогресираме.

– Нека поговорим за проекта ви в Индия. Как се почувствахте, когато видяхте отблизо релния живот в Анантапур, който е един от най-бедните региони в страната?

– Никога преди това не бях пътувала до Индия и по тази причина изживяването оказа огромно въздействие върху мен. Съвсем очевидна е голямата разлика в жизнения стандарт между Европа и Азия, и по-конкретно Индия. Въпреки това винаги се опитавм да намирам позитивното във всяка ситуация и е чудесно, че имаме възможност да направим нещо, с което поне малко да помогнем на тези хора.

– Можете ли да ни кажете колко деца участваха първоначално в проекта и колко са сега?

– Започнахме с 50 деца, а в момента са между 200 и 250. Тук обаче не става въпрос за количество, а за качество. Нашата цел е не просто да ги включим в проекта, а да се погрижим за техните нужди и да им помогнем по всеки възможен начин.

– Какво предлага проектът на децата освен възможността да се развият в тениса?

– Целта е да им предоставим възможности, каквито при нормални обстоятелства те не биха имали. Спортът ще им помогне да се развият не само физически, но и емоционално и да се интегрират по-добре в обществото. Освен това отделяме много внимание и на тяхното образование. Осигуряваме им уроци по английски език и информационни технологии, за да могат по-лесно да кандидатстват в университет. Най-важното за нас е да им предоставим основата, върху която те самите да надграждат в бъдеще.

– Какви други проекти осъществявате в момента?

– Осъществяваме множество проекти и в Испания, тъй като в нашата родина също има хора в затруднено положение. Най-големият сред тях понастоящем е „More Than Tennis“, който организирахме в партньорство с Параолимпийската организация , и чиято цел е да подпомогне децата с физически увреждания. В момента проектът се осъществява в 22 училища в цялата страна.

– Как се отрази няколкомесечната карантина в Испания на дейността на фондацията ви?

– Продължихме да работим, но за съжаление ни се наложи временно да преустановим част от проектите си. Въпреки трудностите поддържахме виртуална връзка с много семейства и да работихме с децата чрез серия от онлайн обучения. Също така им оказахме и финансова подкрепа за техни основни нужди.

– Като изключим най-основната част – финансирането, по какъв начин Рафаел Надал участва в проектите?

– Той ни помага по много начини, най-вече като присъства на различни събития. Фондацията е частна и по тази причина имаме нужда да привличаме спонсори, инвеститори и дарители.

– Каква е основната ви цел за 2021 г.?

– Целта ни е да продължим да развиваме проектите си и да се грижим за децата. Ако ситуацията с пандемията се подобри, ще организираме и събития.

– Кое е най-важното за човек, който управлява дейността на фондация, от която зависят толкова много деца?

– Да прави компромиси, тъй като всяко дете има своя собствена история и индивидуални потребности. Винаги, когато започваме проект, нашата цел е да го развиваме в дългосрочен план.

TennisKafe.com


Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH