Предимства и недостатъци на различните кордажи

Предимства и недостатъци на различните кордажи

С толкова много видове кордажи на пазара, избирането на кордаж може да се окаже объркващо предизвкателство. Има стотици продукти, измежду които трябва да направиш своя избор.

Тази статия е създадена с цел да помогне на играещите тенис:
1) Да научат различните видове кордажи и да разберат техните предимства и недостатъци. С тази информация избирането на кордаж ще бъде по-малко случаен избор и ще сведете вариантите до няколко продукта. Надявам се това да ви спести време и пари.
2) Да разберат значението на дебелината на кордажа, килограмите на наплитане и други.

Ще започнем с двата основни вида кордажи – естествени и синтетични:
Естествени (Natural gut) – кордажите са направени от кравешки и котешки черва, което ги прави трудни за изработка. Поради товa естествените кордажи са най-скъпите на пазара. Те са популярни сред професионалистите със своята еластичност, неподатливост (не омекват) и невероятен контрол. Заради високата си цена и слаба издръжливост те не се препоръчват за играчите от средно ниво.
Синтетични (Synthetic gut) – това са многото други видове, които са създадени да предоставят на потребителя различни качества като издръжливост, чувство, сила, спин и др. Синтетичните кордажи се класифицират в няколко вида:

Найлонов (Nylon)
това е основният и най-популярен продукт в тениса. Също така е и най-евтиният. Сравнително издръжлив и не много податлив вид кордаж, който предлага голямо количество сила и „мята“ доста. Недостатък е това, че не пази ръката, както естественият и мултифиламентният вид. Друг минус е фактът, че в продължителен период на игра кордите започват да се местят.

Полиестерни и кевларни (Polyester & Kevlar)
-това е групата на издръжливите кордажи. Изборът на силно удрящите, често късащите и играчите, които нямат проблеми в ръката. Очаквайте бързи удари с ниво на контрола малко над средното. Кевларните (aramid fibre) са изключително издръжливи и неoмекващи кордажи, но Ви препоръчвам да ги смесвате с друг вид кордаж (Hybrid). Полиестерните предоставят много повече удобство при игра. Те са идеален избор за хората, търсещи издръжливост и контрол.
Мултифиламентни (Multifilament)
-най-добрият и скъп вид след естествения. Най-удобен за игра, пази ръката, но не и опонента Ви. Предоставя сила и контрол.
Релефни кордажи (Textured)
– това са кордажите, които са с различна форма и текстура от кръглата (квадратни, триъгълни, шестоъгълни, грапави и др.) Целта на този релеф е да предостави повече въртене (spin) на топката.

Напрежение на наплитане – то има най-голям ефект върху чувството, контрола и донякъде силата на ударите. Всичко зависи от Вашата скорост на удара, скоростта на топката, която идва към Вас и избора на кордаж. Да вземем за пример найлонов кордаж, наплетен на 24 килограма. Ще получите дълбочина на удара и сила. Aко сменим кордажа с полиестерен, ще усетите твърдост при ударите. Може би ще се чудите къде е отишла всичката Ви сила? (Да, това е по-твърд кордаж, който дава малко сила, но с намаляването на килограмите ще подобрите чувството и силата до известна степен.) Сега сменяте от найлонов към мултифиламентен. Откъде идва този отскок от кордажа? Защо Вашите дълбоки удари от основната линия излизат в „аут“ сега? Имах клиенти, които развалиха играта си, защото подсъзнателно скъсиха удара си, опитвайки се да вкарат топката в очертанията на корта, и когато направят правилния замах (пълен и дълъг), критикуват себе си за дългия удар, излязъл в „аут“. Не сте Вие причината, а изборът Ви на кордаж и килограми, не се тревожете!

Избиране на килограми на наплитане
Препоръчителните килограми за наплитане, написани на ракетата Ви, са груба начална точка… Те са за ВСИЧКИ играчи, мъже, жени, юноши, възрастни, силноудрящи, „балонджии“, играчи, играещи плоско, лифтирано, правещи много асове и т.н. Питате за моето мнение? Започнете с 1,5кг повече от препоръчания минимум. Имате нужда от повече дълбочина на ударите си и сила в сервиза си, или чувствате удара си прекалено тежък? Намалете с 1,5кг. Скъсявате движението си, за да вкарате топката в корта, или просто усещате ударите си неконтролирани? Увеличете с 1,5кг.

Науката за наплитането
Когато избирате по-малки килограми (или кордажът Ви е омекнал), всъщност се придава повече енергия (сила) на топката. По-меко наплитане (или загуба на килограми) може да доведе до загуба на контрол… топката отива по-далеч от желаната цел. Говорейки само за стари кордажи, които са омекнали… за да запазите контрола, Вие несъзнателно намалявате силата и дължината на удара, което намалява “свежото усещане от удара” (прекрасното чувство, когато играеш с ново наплетена ракета) дори повече… това е причината играчите да презират остарелите кордажи. Най-големият проблем – загубата на контрол – е причинена от 2 фактора: 1) омекналите стари кордажи, и 2) по-мекото наплитане води до по-дълъг контакт между топката и ракетата… топката остава на ракетата и се освобождава по-късно от кордажа… когато този нов ъгъл на излитане на топката не е настроен със скоростта и техниката на удара Ви, е много вероятно да изстреляте топката извън огражденията на корта.

Дебелина на кордажа
Дебелината се отразява най-много на чувството и въртенето. Предпочетете тънкия кордаж, доколкото можете да играете без да го късате всяка седмица. По-тънките кордажи са по-удобни, придават повече сила, повече контрол и/или въртене (спин). В България кордажите предимно са с дебелина:
1,20мм
1.25мм
1.27мм
1.30мм

Хибрид (Hybrid) – състои се от 2 различни вида кордаж – за хоризонталните и за вертикалните корди на ракетата. Хибридното наплитане набира популярност при играчите, които искат да съчетаят качествата на кордажите (сила+издръжливост, спин+контрол и др.). Чрез смесването на различни кордажи състезателите могат да настроят комфорта, издръжливостта, контрола и въртенето при ударите си. Да вземем например силно удрящите играчи, които могат да намерят комбинацията от удобство при игра и издръжливост с полиестерен кордаж на вертикалните корди (Main) и естествен кордаж на хоризонталните (Cross).

Избирането на кордаж за вертикалните корди (Main String) – когато избирате хибрид, трябва да имате предвид, че “дългите“ корди ще доминират като цяло при чувството и удобството за игра. Например, ако търсите издръжливост, то по-издръжливият от двата кордажа трябва да се сложи на вертикалните корди, а ако търсите повече спин на топката, то тогава сложете „грапавия“ кордаж на вертикалните. За още повече въртене на топката е желателно да изберете по-тънък кордаж.

Избиране на кордаж за хоризонталните корди (Cross String) – „късите“ корди оказват влияние върху „дългите“. Примерно: мек и щадящ кордаж за хоризонталните (естествен или мултифиламентен) може да омекоти чувството от твърдия и издръжлив полиестерен кордаж на „дългите“ корди.

Избиране на килограми на наплитане – напрежението може да варира според вида на кордажа. Едно от главните правила е „дългите“ корди да бъдат наплетени по-твърдо от „късите“. Това е популярно наплитане сред професионалистите и е добро средство за увеличаване на размера на „центъра“ на ракетата. Препоръчвам Ви разликата в напрежението да е около 1кг, а при хибридно наплитане – максимум 2,5кг.

Вилиан Петров, tennistrenior.com


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH