Династията „Новак“ – Джокович отново е шампион на Уимбълдън

Династията "Новак" - Джокович отново е шампион на Уимбълдън

Уимбълдън, финал

Новак Джокович – Ник Кирьос 4-6, 6-3, 6-4, 7-6(3)

Новак Джокович продължава да бъде кралят на Уимбълдън. Сърбинът спечели своята четвърта поредна и общо седма титла в турнира след победа в четири сета над Ник Кирьос, като това бе негов 28-ми последователен успех в турнира. По този начин Джокера триумфира със своя 21-ви „мейджър“ трофей и изпревари Роджър Федерер по този показател. В същото време Джокович изравни постижението на Пийт Сампрас за поредни трофеи в турнира (4) и се доближи до рекорда на Бьорн Борг и Роджър Федерер (5).

Кирьос пласира два пъти повече асове (30-15), като в същото време имаше сериозно превъзходство по отношение на уинърите (62-46), но за сметка на това броят на непредизвиканите му грешки също бе значително по-висок (33-17). Сърбинът реализира два от четирите брейкпойнта, до които достигна (50%), докато неговият опонент оползотвори само един от шестте си шанса за пробив (17%).

Мачът започна с двойна грешка на Джокович, но въпреки това сърбинът не допусна ранен пробив и спечели подаването си, като междувременно записа първия ас в мача. Кирьос обаче също пласира директна точка от сервис и поведе с 40-0 във втория гейм.

Повечето хора никога не биха опитали сервис отдолу на финала на Уимбълдън, но Ник Кирьос не е повечето хора. Джокович обаче бе подготвен за това и редуцира пасива си до 40-30. Последва продължително разиграване, което завърши с бекхенд в аут на световния №3 и геймовете бяха изравнени.

Джокович си върна водачеството, но Кирьос не му позволи да се откъсне в резултата, като при 30-0 в четвъртия гейм пласира два поредни аса. Топка в аут при атака с форхенд по диагонала от страна на шампиона предостави два псоелдователни брейкпойнта на неговия опонент. Кирьос не успя да оползотвори първия след бекхенд в мрежата, но веднага след това Джокович допусна нова двойна грешка и австралиецът проби за 3-2.

Силната серия на австралиеца продължи и той затвърди брейка с гейм на нула след няколко отлични волета на мрежата. Джокович обаче върна жеста и отново сведе разликата до един гейм преди третата почивка в сета. Началният удар на Кирьос обаче продължаваше да му носи лесни точки, като австралиецът често атакуваше успешно бекхенда на опонента си. Световният №40 добави още два аса в своя актив и се доближи до спечелването на сета, повеждайки с 5-3.

Джокович бе решен да се бори докрай и отново намали изоставането си, след което навакса пасив от 30-0. Ретур в мрежата на сърбина позволи на Кирьос да стигне до сетпойнт, който обаче бе пропуснат след като австралиецът не успя да намери пределите на корта при атака с бекхенд от основната линия. Това обаче не обезвери австралиеца и пред него се откри втори шанс да затвори сета. Този път световният №40 не допусна грешка и пласира неспасяем ас, който му донесе успеха с 6-4 в откриващата част.

В началото на втория сет Джокович започна да излиза доста по-често на мрежата, принуждавайки Кирьос да търси минаващи и прехвърлящи удари. Това доведе до няколко грешки от страна на австралиеца, които помогнаха на първия поставен да компенсира щетите, които сервисът на световния №40 продължаваше да му нанася.

Сърбинът постепенно заигра с все повече агресия и самочувствие и този път той беше този, който проби пръв. Брилянтна къса топка донесе на Джокович брейк в четвъртия гейм, който впоследствие бе затвърден след няколко отлични атаки от основната линия и така шампионът поведе убедително с 4-1.

Кирьос редуцира пасива си и опита отново да вкара двубоя в желания от него ритъм, но Джокович контролираше темопото чрез отлични комбинации от мощен форхенд и къси топки. В края на сета сърбинът повиши и процента си на вкаран първи сервис, докато в същото време неговият опонент показа сериозни колебания на ретур. Това позволи на 20-кратния шампион от Големия шлем да се доближи до спечелването на сера, правейки резултата 5-2 в своя полза.

Кирьос не бе каза последната си дума. Австралиецът спечели следващото си подаване, след което стигна до три последователни шанса за пробив. Всички те обаче бяха пропилени след като роденият в Канбера тенисист показа липса на самообладание в последвалите дълги разигравания и допусна няколко грешки. Впоследствие Джокович отрази още един брейкпойнт, след което пред него се откри шанс за спечелването на сета. Сърбинът не пропусна чудесната възможност и след пореден ретур в мрежата резултатът в мача бе изравнен след 6-3.

В почивката между сетовете Кирьос отново показа тъмната страна от своя характер и се разкрещя на хората в бокса си. „40-0, човече, 40-0. Спечелен гейм. Как се случи това? Какво очакваш да ти кажа? Нали постоянно говорим за големите мачове? Това тук като за голям мач ли беше според теб?“ – каза роденият в Канбера тенисист.

Джокович стигна до брейкпойнт в откриващия гейм на третия сет, но той бе спасен от Кирьос след много добро излизане на мрежата. Впоследствие австралиецът отрази още един шанс за пробив с много добре пласиран бекхенд по правата и в крайна сметка спечели подаването си. Джокович обаче отговори по същия начин, като при 30-30 във втория гейм отново прибегна до едно от най-ефикасните си оръжия – късата топка.

Последваха още два равностойни гейма, в които никой от опонентите не успя да стигне до шанс за пробив. При 0-15 е четвъртия гейм Кирьос изпрати топката в аут при наглед лесен смаш на мрежата, а малко по-късно Джокович пласира отличен уинър по правата и възстанови равенството при 2-2.

Петият гейм бе един от най-интригуващите в мача. Кирьос завърши едно от разиграванията с прехвърлящ удар между краката, последван от форхенд уинър. Впоследствие обаче австралиецът загуби самообладание и допусна изравняване, правейки двойна грешка при 40-30. Кирьос влезе в пререкание с рефера, което продължи и след края на гейма, но това не му попречи да пласира два поредни аса, с които спечели подаването си.

След почивката обаче Кирьос отново допусна няколко непредизвикани грешки, които предоставиха на Джокович аванс от 40-0. Сърбинът допусна двойна грешка, но веднага след това пласира чудесна къса топка и направи резултата 3-3.

Лайнсмените започнаха да допускат грешки, което определено не подобри настроението на Кирьос. На два пъти австралиецът поиска разглеждане на топки, при които реферите отсъдиха аут, като и в двата случая се оказа, че тенисистът е прав. Макар да спечели гейма, Кирьос не пропусна възможността отново да изрази недоволството си спрямо съдията на стола.

Впоследствие събитията придобиха мнго неприятен за световния №40 обрат. Джокович направи резултата 4-4 след пореден силен сервис гейм, а впоследствие навакса пасив от 40-0 след няколко чудесни атаки с форхенд от основната линия. При 40-40 Кирьос първо допусна двойна грешка, след което изпрати топката в мрежата при атака с бекхенд и така Джокера стигна до много важен брейк при 5-4.

По време на почивката австралиецът отново се разкрещя на екипа си, след което хвърли бутилка с вода на корта, което му донесе официално предупреждение. След подноваването на играта Джокович изостана с 0-30, но два неубедителни ретура на Кирьос му помогнаха да възстанови равенството. Сърбинът се възползва максимално от колебанията на своя опонент и затвърди пробива си, като по този начин приключи сета при 6-4 и направи още една крачка към 21-вата си титла от Големия шлем.

След края на третия сет Джокович се прибра в съблекалнята, за да смени екипа си, докато през това време Кирьос отново влезе в пререкания със съдията. Тенисистът настояваше за отстраняването от корта на зрителка, която на няколко пъти го разконцентрирала по време на играта.

„Не ми повярва, когато ти го казах първия път. Такива ситуации не би трябвало да зависят от твоето лично мнение. Това е най-големият мач в тениса, но ти не ми повярва и тя продължи да го прави и почти ми коства гейм. Защо е още тук? Пияна е до козирката, седи на първия ред и говори по време на разиграванията. Кое от това е приемливо?“ – попита Кирьос. Когато съдията му каза „Нищо от това не е приемливо“, световният №40 отвърна „Добре, тогава я изритай. Мога да ти покажа точно коя е. Онази с роклята. Изглежда така, сякаш е изпила 700 питиета, човече. Постоянно говори по средата на точките, а ти просто вдигаш рамене и не ти пука“.

Въпреки това обаче сетът започна с гейм на 15 в полза на австралиеца. Джокович отговори с гейм на нула, преди световният №40 да си върне водачеството при 2-1.

След подновяването на играта сърбинът допусна двойна грешка, но спечели следващия четири точки без особени усилия. С редки изключения Джокович продължи да бъде много стабилен на ретур, като Кирьос някак намери начин да обвини екипа си и за това. Поредното избухване на австралиеца почти му костваше гейма, след като допусна намаляване на резултата от 40-0 на 40-30, но след това пласира форхенд уинър и си поведе с 3-2.

Джокович изравни резултата с гейм на нула, но Кирьос отново поведе след като в последното разиграване от седмия гейм сърбинът бе неубедителен на ретур. Сърбинът изравни за 4-4, но този път му бе по-трудно. Кирьос контролираше разиграването при 15-0, но въпреки това накрая изпрати топката в мрежата при атака с бекхенд. Впоследствие световният №40 допусна две непредизвикани грешки и това помогна на неговия опонент да спечели гейма.

Петият сет се очерта на хоризонта, когато Кирьос поведе с 5-4, а впоследствие Джокович допусна двойна грешка за 15-0. Сервисът на сърбина обаче го измъкна от трудната ситуация и той отново не допусна пробив. В единадесетия гейм лайнсмените отново се проявиха в негативна светлина. Кирьос отново се почувства ощетен при късно отсъждане на топка, за която смяташе, че е ас, след което негов минаващ форхенд бе отсъден като аут. Макар да разполагаше с един чалиндж, австралиецът не поиска разгелждане на ситуацията, но телевизионните повторения показаха, че преценката му и този път е била правилна. Въпреки всичко обаче австралиецът приключи гейма с ас за 6-5.

Кирьос не бе никак далеч от пробив, но при 30-30 в дванадесетия гейм изпрати топката далеч в аут при ретур, след което слайсът на Джокович отново хвана световния №40 неподготвен и така се стигна до тайбрек. В него Джокович контролираше напълно играта и оформи крайното 4-6, 6-3, 6-4, 7-6(3) след точно три часа игра на Централния корт.

„Новак е нещо като бог, няма смисъл да се лъжем. Поздравления за поредната му титла тук, вече дори не помня колко пъти е печелил Уимбълдън. Благодаря на подавачите, на доброволците и на всички останали, свързани с организацията. Не знам как успяхте да ме изтърпите. Благодаря и на публиката, която бе наистина страхотна през последните две седмици. Дали този финал ме е направил гладен за още успехи? Ако трябва да съм честен – не. Съжалявам, но не. С екипа ми сме изморени, тъй като участвахме в доста турнири през последните седмици. Въпреки това съм много горд от постигнатото и се надявам някога отново да се върна тук в последния ден от турнира“ – каза Ник Кирьос по време на церемонията по награждаването.

В типичния си стил „новият стар“ шампион Новак Джокович намери начин да бъде формален и забавен едновременно.

„Ник, ще се завърнеш, сигурен съм. Не само на този финал, но и на други от Големия шлем. Ти си невероятен спортист и страхотен човек. Сигурен съм, че тепърва ще чуваш подобни думи. Радвам се, че нещата за теб започнаха да се подреждат. Ти се представи чудесно в този турнир. Поздравления за теб и за целия ти екип. Сигурен съм, че ви предстоят много добри неща. Никога не съм вярвал, че ще кажа толкова много хубави неща за теб предвид взаимоотношенията ни през годините. Мисля, че вече официално сме приятели“ – каза с усмивка Джокера.

Сърбинът коментира и дали ще приеме поканата на Кирьос да излязат заедно. „Бяхме се разбрали победителят да черпи загубилия една вечеря. Сигурен съм, че точно затова загуби днес. Неговото предложение беше да отидем на дискотека, но нямаше как да му отговоря, тъй като съпругата ми беше до мен. Ще започнем с вечеря и ще видим какво ще се случи след това“.


В партньорство с Булевард България
Tenniskafe.com предупреждава, че модераторите на сайта трият коментари, които съдържат обидни квалификации, нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница. Не се допускат коментари, които съдържат спам, както и такива с главни букви (думи, фрази и изречения). Не се допускат опити за реклама без знанието и разрешението на администраторите на сайта. Модераторите не коментират причините за изтриване на постове и други модераторски намеси.
Copyright © 2020 TennisKafe.com, Тенискафе ООД, Стара Планина 3, Управител: Асен Григоров. Всички права запазени.
Created by WPH